Financial Times iki şok öneriyi yazdı

Abone ol

Avrupa Birliği Komisyonu'nun yarın yayımlayacağı İlerleme Raporu öncesinde, Financial Times konuya tam sayfa yer ayırdı. Gazete en çok şaşırtacak öneriyı yazdı.

Avrupa Birliği Komisyonu'nun yarın yayımlayacağı İlerleme Raporu öncesinde, İngiliz basınında Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine ilişkin haber ve yorumlar yine öne çıktı.

Financial Times konuya geniş yer ayırırken, Komisyon raporunda, Türkiye ile üyelik müzakerelerine başlanmasının önerileceğini belirtti. Gazete, ancak bunun için ek koşullar da öne sürülebileceğine dikkat çekiyor ve şöyle devam ediyor.

"Komisyon ayrıca, Türkiye'nin insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğüne aykırı icraatlarda bulunması durumunda, müzakerelerin askıya alınabileceği yönünde bir ifadeye de yer verecek.

"Komisyon raporunda, Türkiye'ye, Kıbrıs Cumhuriyeti ile bağlarını güçlendirmesi yönünde bir baskıya da yer verilmesi bekleniyor.

"Komisyon üyelerinin çoğunluğu, bu ilişkinin müzakerelere başlanmadan önce kurulmasında ısrar ediyor."

En çok şaşırtacak öneri

Financial Times, ilerleme raporunda Türkiye'yi en çok şaşırtacak önerinin ise iş gücünün serbest dolaşımı ile ilgili olduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor.

"Avrupa Birliği'ne katılması durumunda, Türk işçilerin serbest dolaşım hakkının temelli olarak engellenmesi de öneriler arasında.

"Bununla, Türk işçilerin Avrupa işgücü pazarına akını yönündeki korkular hafifletilmeye çalışılacak.


"Daha önce başka bir ülke için uygulanmayan bu yöntemin, ikinci sınıf bir üyeliği kabul etmeyeceğini açıklayan Ankara'yı kızdıracağı da ortada. Ankara serbest dolaşıma geçiçi olarak, bir süreliğine kısıtlama getirilmesine ses çıkarmıyor.

"Ancak uzmanlar, bunun temelli engellenmesinin, Türkiye'ye verilen; 'diğer ülkelerle eşit muamele' sözüne de aykırı olacağını vurguluyor.

"İşçilerin serbest dolaşımı, Avrupa Birliği'ndeki temel özgürlüklerden biri halbuki."

Tamamen Türkiye'ye ayrılmış bir sayfa

Bu haberin ardından Financial Times'ın sayfalarını çevirince, tamamen Türkiye'ye ayrılmış bir sayfa dikkati çekiyor. Türkiye'nin birliğe katılımı sorunuyla alevlenen tartışmalara yer verilen bir yazıdan bazı bölümler şöyle.

"Avrupa Birliği'nin Türkiye ile müzakerelere başlayıp başlamama kararı teoride teknik bir karar. Yani ülkenin demokrasi ve insan hakları konularında kaydettiği ilerlemenin değerlendirilmesi.

"Ancak pratikte tartışma çok daha derinlere gidiyor. Türkiye'nin üyeliğini destekleyenlerin savı, Avrupa'nın Türkiye'yi, 40 yıllık tereddüdün ardından geri çeviremeyeceği şeklinde.

"Bunun jeopolitik sonuçlarının kötü olacağı dile getiriliyor. Karşı olanlar ise, birliğin 70 milyonluk fakir bir ülkeyi kabul edip edemeyeceğini tartışmaya açıp, medeniyetler çatışması uyarısında bulunuyor." Financial Times'a göre, Avrupa Komisyonu yarın yayımlayacağı raporda, Türkiye ile müzakerelerin başlaması önerisinde bulunacak, ancak nihai kararı da, Aralık'ta Brüksel'de toplanacak devlet ve hükümet başkanlarına bırakacak.

Rapor neleri hatırlatacak?

Gazetenin ulaştığı taslak raporda ise şu saptamalara yer veriliyor.

"Rapor, görülmeye devam eden işkence vakaları, çocuk işçiliği, ordunun hükümet üzerindeki gayrı resmi etkisi gibi konuları hatırlatacak.

"Okullarda okutulan tarih kitaplarının hala, azınlıkları güvenilmez, hain ve devlete zarar veren gruplar olarak tasvir ettiği de eklenecek. Böylesi karmaşık bir tabloyla karşı karşıya olan Komisyon, bir ara yol bulmaya uğraşıyor.

"Kelime oyunlarına başvurarak, örneğin, Türkiye'nin demokrasi ve insan hakları alanlarında, "yeterli" ilerleme kaydettiği gibi bir ifade ile durumu kurtarmaya çalışıyor."

Kaynak: BBC

Günün Önemli Haberleri