Filistinliler böbrek satıyor

Abone ol

İsrail'de tutuklu 3 Filistinli mali kriz yüzünden böbrekleri satıp ailelerine göndermeyi planlıyor.

İsrail cezaevlerinde tutuklu bulunan 3 Filistinli, Filistin'deki mali kriz yüzünden, ailelerine para gönderebilmek amacıyla böbreklerini satmayı planlıyor.

Yediot Ahronot gazetesinin haberine göre, İsrail'in güneyindeki Necef'teki cezaevinde Filistinli tutuklular, aralarından 3 arkadaşlarının, cezaevi yönetimine İngilizce bir dilekçe ile başvurarak, böbreklerini satmayı ve parasını ailelerine göndermeyi kararlaştırdıklarını söyledi.

İsrail cezaevi idaresi ise tutukluların bu isteğine olumlu yanıt vermedi. Cezaevi yönetiminin sağlık sorumlusu Dr. Alex Adler, İsrail Devleti'nde ve cezaevinde de organ bağışının, ancak ''sonuçlarını bilerek'', rıza ile mümkün olduğunu hatırlatarak, uygulanan bu politika doğrultusunda tutukluların organlarını bağışlayamayacaklarını söyledi.

Tutukluların kendi rızaları yerine, içeriden ya da dışarıdan gelen tehditlerle böbreklerini satmaya kalkışmış olabileceklerinin altını çizen Dr. Adler, bir tutuklunun, ancak ailesinden birinin hayatını kurtarmak için, uyması durumunda organını bağışlamasına izin verilebileceğini belirtirken, ''Parasal amaçlarla organ naklini uygun  görmediklerini'' vurguladı.

Dr. Adler, bir organın 30 bin şekele (yaklaşık 6700 dolar) satılması halinde, bunun onbinlerce şekeli bulan tedavi masraflarının İsrail cezaevi idaresince üstlenileceğini de ifade etti. Adler, tüm bunlara ilave olarak, tutukluların sağlıklarından cezaevi idaresinin sorumlu olduğunu ve onların hayatını tehlikeye atacak girişimlere yardımcı olmalarının mümkün olmadığını dile getirdi.

FİLİSTİN CEZAEVLERİNDE DE AÇLIK SORUNU VAR

Filistin'deki cezaevlerinde de ülke yönetiminin içinde bulunduğu mali kriz nedeniyle tutukluların yemekleri verilemiyor. Filistin polisi, ailelerinden, mahkumlara evlerinden yemek getirmelerini istedi. Filistin Yönetiminin, gıda temin edemediği tutukluları serbest bırakmayı düşündüğü de belirtiliyor. Filistin Polis Şefi Ala Hüsseyni, sorunun Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Başbakan İsmail Haniye ve İçişleri Bakanı Said Siyam'a iletildiğini, Abbas ve Haniye'nin sorunu çözebilmek amacıyla çeşitli toplantılar yaptıklarını kaydetti.

Cezaevlerinde yaklaşık bir aydan bu yana yeterli yemek verilemediği belirtilirken, günde bir öğünün bile yeterli olmadığı ve cezaevlerindeki görevlilerin de mahkum ailelerinden gelen yemekleri paylaşmak zorunda kaldığı ifade ediliyor. Hamas hükümetinin işbaşına geçmesiyle, İsrail ve uluslararası toplumca uygulanan ambargo nedeniyle Filistin Yönetimi'nde tam bir mali kriz yaşanıyor. İsrail'in vergi ve gümrük gelirlerinin transferini durdurması, uluslararası yardımların kesilmesi nedeniyle mart ayından bu yana maaşlar ödenemiyor, İsrailli şirketlerden sağlanan elektrik, gaz gibi hizmetlerin bedelleri verilemiyor.

Günün Önemli Haberleri