Filistin'i resmi devlet olarak tanıyan ilk Avrupa ülkesi
Abone olİsveç'in yeni seçilen merkez-sol hükümeti Filistin'i resmi devlet olarak tanıyacaklarını sözünü tuttu.
Filistin için tarihi bir adım bu kez Avrupa'nın
kuzeyinden geldi. İsveç Dışişleri Bakanı Margot
Wallstrom, Filistin’i resmi “devlet” olarak tanıdıklarını duyurdu.
İlk kez AB'nin önemli bir üyesi, Filistin devletini tanımış
oldu.
İsveç’in iktidarda olan merkez sol partisi milletvekili ve Dışişleri Bakanı Wallstrom açıklamasında, “Bugün Filistin’i tanımamız uzun süredir duran müzakereler, yıkım ve hayal kırıklıklarına karşı bölgede daha iyi bir geleceğe katkı sağlayacaktır” dedi.
İsveç Başbakanı Stefan Lofven de geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada Sosyal Demokrat hükümetlerinin İsrail ve Amerika’nın eleştirilerine rağmen Filistin’in tanınmasına destek vereceğini ifade etmişti.
BM'DE GÖZLEMCİ DEVLET STATÜSÜNDE
Dünyadaki birçok devlet tarafından halen tanınmayan Filistin 29
Kasım 2012’den beri BM’de üye olmayan gözlemci devlet statüsünde
bulunuyor. Öte yandan İsveç, Filistin’i resmi bir devlet olarak
tanıyan ilk Avrupa ülkesi oldu.
AB ÜYESİ OLMAYAN BAZI ÜLKELER TANIMIŞTI
İsveç'in Filistin'i tanıması, bir AB üyesinin böyle bir karar alması bakımından önem taşıyor. Macaristan, Polonya ve Slovakya gibi ülkeler AB üyesi olmadan önce Filistin’i devlet olarak tanımıştı.
İNGİLTERE'DEN İSRAİL'E KINAMA
Öte yandan İngiltere, İsrail'in Kudüs'te yeni yerleşim birimleri inşa etme kararını kınadı. İngiltere'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Tobias Ellwood, İsrail hükümetinin Kudüs'te binden fazla yeni yerleşim birimi inşa etme kararını Birleşik Krallık'ın kınadığını ifade etti.
DOSTLARININ İŞİNİ ZORLAŞTIRIYOR
Ellwood, İsrail'in yanlış düşünülmüş ve yanlış zamanlanmış bir karar aldığını vurgulayarak, "Bu karar, Kudüs'ün ortak başkent olduğu iki devletli çözümün başarılmasını zorlaştırıyor. Bu tür açıklamalar, barış konusunda ciddi olmadığına yönelik suçlamalara karşı İsrail'i savunmak için dostlarının işini zorlaştırıyor" dedi.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail'den yeni yerleşim birimi inşa planlarını dondurmasını isterken, İngiltere'nin yanı sıra bazı Avrupa ülkeleri de İsrail'in kararını kınamıştı.