Filistinde başbakanlık baskını

Abone ol

Batı Şeria'nın Ramallah kentinde bir grup Filistinli silahlı militan, Başbakanlık binasına girdi.

Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın El Fetih partisinin silahlı kanadı El Aksa Şehitleri Tugayı'nın bir üyesi, yaklaşık 20 örgüt üyesinin 3 katlı binayı ele geçirdiğini söyledi.

Silahlı örgüt üyelerinin bu sabah Ulaştırma Bakanlığı'nı da kapatarak, bakanlık çalışanlarını binayı terk etmeye zorladığı belirtiliyor.

Filistin son dönemde radikal dinci Hamas örgütünün ülkede 25 ocakta yapılan genel seçimleri kazanmasıyla dünya gündeminde. Hamas'ın şiddete son vereceğini kesin bir dille açıklamaktan kaçınması nedeniyle, ülkeye yapılan uluslararası yardımlar bir bir rafa kaldırılıyor.

ABD ve AB de, Filistin hükümetine yönelik doğrudan yardımlarını askıya aldı. Filistin halkı ise yardımların durdurulmasına ve 'demokratik seçim'lerinin cezalandırılmasına tepki gösteriyor.

Ancak yardımları donduran ülke ve uluslararası kuruluşlar yardımların devamı için Hamas hükümetinin şiddetten vazgeçmesi, İsrail'in varlığını tanıması ve Filistin yönetimi ile İsrail arasında geçmişte imzalanan anlaşmaların tanınmasını şart koşuyor.

Hamas şu anda bu taleplere boyun eğmiş görünmezken, Uluslararası Kızılhaç Komitesi yeni Filistin hükümetinin temel hizmetleri karşılayamaması halinde, bölgede bir insani krizle karşı karşıya kalınabileceği uyarısında bulunuyor.

Hamas El Fetih'i yenilgiye uğrattı

Hamas katılım oranının yüzde 77 olduğu seçimlerde 132 üyeli Meclis'in 74 sandalyesini kazanarak, 45 sandalyede kalan El Fetih'i büyük bir yenilgiye uğratmıştı.

Hamas'ın beklenmedik zaferi uluslararası toplumda da geniş yankı uyandırmış, ABD Başkanı George Bush, İsrail'i tanımayacaklarını söyleyen Hamas'ı uyarmış ve "bu politikasından vazgeçmezse Hamas'la temasa geçmeyiz" demişti.

AB Komisyonu'ndan ve Birleşmiş Milletler'den yapılan açıklamada da, Hamas'ın parlamentoya girmesi halinde silah bırakması gerektiği belirtilmişti.

Günün Önemli Haberleri