Filistin karıştı; iç savaş alarmı

Abone ol

Filistin'de iç çatışma çıktı. Gazze kana bulandı, kardeş kanı aktı. Hamas'a karşı alarm verildi.

Han Yunus'ta alevlenen karşılıklı çatışmalar, yoğun olarak Gazze kenti ve Refah başta olmak üzere Gazze Şeridi'nin tümüne yayıldı. Çatışmalarda, Han Yunus ve Gazze'de lise öğrencilerinin Hamaslı güvenlik güçlerine taşlarla saldırdığı, askerlerin de onlara ateş ettiği öne sürüldü. 

Şu ana kadar çıkan çatışmalarda 8 kişi öldü, aralarında çocukların da bulunduğu 10'u ağır 75'ten fazla kişi yaralandı.

Hamas'ın İçişleri Bakanlığı, dün bir açıklama yayımlayarak, Gazze Şeridi'nde, maaşların gecikmesi nedeniyle güvenlik güçlerinin düzenlediği protesto gösterilerinin "dağıtılacağını" bildirmiş ve bu gösterilere katılanlara karşı zor kullanılacağını belirtmişti.

Bu açıklamayla birlikte, Said Siyam'ın oluşturduğu yaklaşık 3500 kişilik Hamaslı özel kuvvetler, Gazze Şeridi genelinde kentlere ve ana caddelere mevzilenmişti. Özel kuvvetlere Hamas'ın silahlı kanadı İzzettin El Kassam Tugayları militanlarının da destek verdiği bildirildi.

Hamas ve El Fetihli güvenlik güçleri arasında sabahtan bu yana çatışmalar alevlenerek sürüyor. İçişleri Bakanlığı sözcüsü, çatışmaların Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın (Kuvvet 17 olarak adlandırılan) az sayıdaki özel muhafızları arasında cereyan ettiğini savundu.

Filistinli görgü tanıkları, Hamaslı güçlerin, Gazze'nin Şeh Rasvan mahallesinde bir güvenlik yetkilisinin evini basarak, korumalarından ikisini kaçırdıklarını belirtti.

Ramallah'ta, Gazze'deki olayları protesto eden El Fetih'e bağlı militanlar ve güvenlik güçleri de gösteri düzenledi. Gösteride lastikler yakıldı, hükumet aleyhinde sloganlar atıldı.

El Fetih'e bağlı El Aksa Şehitleri Tugayı ise Hamas'ı tehdit etti. El Aksa Şehitleri Tugayı, tüm eylemcilerini ülke çapında alarma geçmeye çağırırken, her duruma karşı hazırlıklı olmalarını istedi.

El Aksa Şehitleri Tugayı, Hamas'ın özel kuvvetlerinin 24 saat içinde çekilmesini, Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Ebu Mazen'den (Mahmud Abbas) İçişleri Bakanı Said Siyam hakkında soruşturma açmasını talep etti.

Filistin'de, aralarında Filistin Kurtuluşu Halk Cephesi, Arap Kurtuluş Cephesi, Ulusal İnisiyatif'in de bulunduğu 7 parti grubu, olaylara ve şiddete son verilmesi çağrısında bulundu.

Günün Önemli Haberleri