Filipinler’e gönderilen yardımı açıkladı

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye’nin Filipinler’e yaptığı yardımlarla ilgili, "Bir Airbus 330 kargo uçağı dolusu yardım ile birlik...

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye’nin Filipinler’e yaptığı yardımlarla ilgili, "Bir Airbus 330 kargo uçağı dolusu yardım ile birlikte gittik. 550 çadır, 550 mutfak seti ve 5 bin 125 battaniye ve bir miktar da ilaç gibi acil yardım malzemesinden oluşan yardımı hemen Pazartesi günü ulaştırdık" dedi.
Başbakan Yardımcısı Atalay, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 30. yıldönümü dolayısıyla KKTC ziyareti öncesi, Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi. Atalay, Filipinler’in orta kısmında tayfun meydana geldiğini belirterek, tayfunun çok sayıda can ve mal kaybına neden olduğunu söyledi. Atalay, tayfunun merkezinin Tacloban olduğunu söyleyerek, 6 adada bulunan 41 şehri etkilediğini kaydetti. Atalay, "Şu anda 700 binden fazla kişi evsiz kalmış, 11 milyon nüfus etkilenmiş ve Birleşmiş Milletler’in İnsani İşleri Koordinasyonu Ofisi verdiği rakamlara göre, burada 300 milyon dolar acil yardıma ihtiyaç var. Can kaybı olarak değişik rakamlar verildi" ifadelerini kullandı. Atalay, Filipinler’deki tayfun nedeniyle haberlerde 10 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, Filipinler hükümeti verilerine göre 2 bin civarında olduğunu aktardı. Atalay, "Filipinler hükümeti, can kaybının yükselebileceğini belirtiyorlar. Ulaşılamayan bazı yerler var. Türkiye her zaman olduğu gibi nerede olursa olsun imkanlarımızda olabildiğince yardım ulaştırmaya çalışan bir ülkeyiz. Hemen 10 Kasım günü Başbakanımız Filipinler Cumhurbaşkanı’na geçmiş olsun taziye mesajı gönderdi. 10 Kasım günü hızlı bir çalışma yaptık. Afet ve Acil Durum Yönetimi’nin (AFAD) koordinasyonunda, Kızılay’ın desteğiyle gece yarısına kadar uçak bulundu. Ben, AFAD Başkanı ve Kızılay’dan bir heyet hepimiz Filipinler’e hareket ettik. Bir Airbus 330 kargo uçağı dolusu yardım ile birlikte gittik. 550 çadır, 550 mutfak seti ve 5 bin 125 battaniye ve bir miktar da ilaç gibi acil yardım malzemeden oluşan yardımı hemen Pazartesi günü ulaştırdık. Uçak ile dışarıdan gelen ilk yardım oldu" diye konuştu.

KIZILHAÇ’A TESLİM EDİLDİ
Yardım malzemelerinin Pazartesi günü Filipinler Kızılhaçı’na teslim edildiğini ifade eden Atalay, Kızılhaç’ın kendilerine brifing verdiğini söyledi. Atalay, "70 bin kişiye yetecek kadar pirinç ve gıda alımını arkadaşlarımız sağlıyorlar" dedi.
Başbakan Yardımcısı Atalay, Filipinler Dışişleri Bakanı ve Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinatörü ile yabancı ülke temsilcilerine yardım çağrısı yapıldığını aktardı. Ayrıca Atalay, arama kurtarma ekibinin de İstanbul’da hazır tutulduğunu belirterek, Filipinler için yarın Cuma hutbesi okutulacağını ve yardım toplanacağını söyledi.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri