Fikriye Hanımın sır mezarı

Abone ol

Ata Latife'yle evlenmeden Köşk'ün hanımı konumunda bulunan Fikriye Hanım'ın sır olan mezar yeri ve ölümü hakkında ipuçları..

Atatürk’le ilişkisi ve hayatı bir sır perdesi olan Fikriye Hanım hakkındaki en önemli tartışmalar, nasıl öldüğü ve nereye gömüldüğü sorularında düğümleniyor.

FİKRİYE HANIM KİMDİR?
 Fikriye Hanım, Atatürk’ün üvey babası Ragıp Bey’in kız kardeşi Vasfiye Hanım’ın kızıdır. Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım, Ragıp Bey ile evlenince Fikriye Hanım ile Mustafa Kemal akraba olurlar. Gazi Mustafa Kemal, Harp Okulu’nda okuduğu sırada hafta sonları, Fikriye Hanım’ın ailesinin evine gitmeye başlar. Bu sırada Fikriye Hanım ile tanışır. Savaş yıllarında zor günler yaşayan Fikriye Hanım’ı Atatürk, Ankara’ya davet ederek Çankaya Köşkü’nde kalmasını ister.
“Latife Hanım’ın Kağıtları” adlı kitabın yazarı Fatih Bayhan, bu hafta piyasaya çıkacak “Fikriye Hanım” adlı yeni kitabında bu soruların yanıtlarını aradı.

Kitapta, Fikriye Hanım’ın ağabeyi Ali Enver’in oğlu olan Abbas Hayri Özdinçer’in “Halamla ilgili söylenmeyen tek şey mezar yeri ve otopsi raporudur” sözlerine de yer verildi.

MEZARI ANKARA ULUS'TA MI?

Yazar Bayhan, Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu üyesi Mehmet Akif Işık ile yaptığı görüşmeler çerçevesinde Fikriye Hanım’ın mezarına nerede olduğunu da işaret etti. Bayhan’a göre Fikriye Hanım, bugün üzerinde bankaların bulunduğu Ankara’nın Ulus semtindeki eski mezarlıkta yatıyor.

İNTİHAR MI, CİNAYET Mİ?

Bayhan, kitabında Fikriye Hanım’ın intihar etmediğini de savunarak, önemli bir iddiada daha bulunuyor. Paşa’nın Latife Hanım ile evlenmesine içerleyen ve Çankaya Köşkü’ne giremeyen Fikriye Hanım’ın, intihar etmeyip Atatürk’ün bilgisi dışında öldürülmüş olabileceğini ileri süren Bayhan, “Elde ettiğim bilgi ve belgeler bunu gösteriyor” diyor.

 NASIL ÖLDÜ?
 Atatürk evlendikten sonra Fikriye Hanım'ın Ankara'ya gelmesi yasaklanmıştır. Ancak o bir gün tekrar Köşk’e gidiyor Gazi’nin odasına doğru ilerleyen Fikriye Hanım, Ata’nın yaveri Muzaffer Kılıç tarafından randevusuz olduğu için durduruluyor. Latife Hanım da hemen dışarı atılmasını istiyor. Bu sırada tuvalete giden ve uzun süre çıkmayan Fikriye Hanım, tekrar uyarılırken çantasındaki silah fark edilip çıkartılıyor.
“Atatürk’ün yaveri Ali Kılıç, ‘Araba, Köşk’ten ayrılırken, Fikriye Hanım belki de Gazi’ye veya Latife Hanım’a yönelteceği tabancayı kalbi hizasına getirip ateş edip yığılıp kalmıştır’ diyor. Atatürk’ün emri ile Memleket Hastanesi’ne kaldırılan Fikriye Hanım yaşam mücadalesinin 9’uncu günü hayata gözlerini yumuyor.
Yazar Bayhan, vurulmanın ardından hemen ölmeyen Fikriye Hanım’ın, bir süre Memleket Hastanesi’nde (bugünkü Numune Hastanesi) tedavi gördüğünü ve Atatürk’ün Fikriye Hanım’ın kurtarılması için doktorlara talimat verdiğini de vurguluyor.

CESEDİ GÖSTERMEDİLER

Fikriye Hanım’ın doktorların çabasına karşın kurtarılamayarak, 21 Mayıs 1924 tarihinde öldüğünü belirten Bayhan, “Ancak Ali Enver Bey, kız kardeşi Fikriye Hanım’ın cesedini görmek isteyince kendisine defnedildiği söylenmiş” diyor.

"SUÇLULAR CEZASINI BULDU?"

Bayhan, Fikriye Hanım’ın yeğeni Özdinçer’in, “Halamın ölümünden sonra Atatürk, babam Ali Enver’e haber göndererek, ‘suçlular cezasını çekti, içiniz rahat olsun’ demiş. Bunu bizzat babamdan dinledim” iddiasına da yer veriyor. 

SÜRPRİZ TANIK 

“Enver Bey kardeşinin ameliyata alındığı gün hastanede kalan Hüseyin adlı bir çobanı bulur. Çoban Enver Bey’e, ‘O gece bir avrat getirdiler, sabaha kadar, ‘Alçaklar katiller vurdular beni’ diye bağırdı’ der. Adını açıklamayan görevli de Enver Bey’e, ‘Kurşun kardeşinizin sırtındaydı’ der.”

Kaynak: Akşam


Günün Önemli Haberleri