Feyzioğlu'ndan Erdoğan'a gönderme!

Abone ol

Metin Feyzioğlu, Türkiye'ye getirilmek istenen başkanlık sisteminin meşrutiyet öncesi padişahlık rejimine benzediğini iddia etti.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tarafsızlığını yitirdiğini savundu. Türkiye'ye getirilmeye çalışılan başkanlık sisteminin, meşrutiyet öncesi mutlakıyet padişahlık rejimi olduğunu söyleyen Feyzioğlu, başkanlık sistemi için bazı şartların bulunduğunu, bunların yerine getirilmesi halinde sistem değişikliğine gidilebileceğini kaydetti.
Feyzioğlu, Kırklareli Baro Başkanlığı'nca Ticaret Borsası'nda 40'ıncı hizmet yılını dolduran avukatlara plaket takdim törenine katıldı. Törenin ardından bir gazetecinin "Genel seçimin ardından Türkiye, 8 Haziran'a nasıl uyanacak?" sorusu üzerine Feyzioğlu, Türk milletinin sağduyusuna her zaman güvendiğini söyledi.

"TÜRKİYE TARAFSIZ GÜCÜN VARLIĞINDAN YOKSUN" 
 
Seçimlerin milleti dağıtarak, kutuplaştırarak değil, bayram havasında geçmesi gerektiğini aktaran Feyzioğlu, seçimlerde Cumhurbaşkanı'na büyük görevler düştüğünü anlattı.
 
Cumhurbaşkanı'nın Anayasa'ya göre hareket etmesi gerektiğini kaydeden Feyzioğlu, "Anayasa'ya göre Cumhurbaşkanı'nın tarafsız olmasının sebebi, devlet krizleri çıktığında, kurumlar arasında uyum bozulduğunda sadece iktidar ve muhalefet partilerinin bir araya gelerek çözebileceği boyutta ciddi bir sorunla karşılaşıldığında 'Gelin bakalım' diyecek bir tarafsız güce ihtiyaç duyulmasıdır. Türkiye bu tarafsız gücün varlığından yoksundur" diye konuştu.

"BAŞKANLIK DEĞİL PADİŞAHLIK REJİMİ" 
 
"Başkanlık sistemi Türkiye'ye neler getirecek?" sorusunu Feyzioğlu, "Talep edilen başkanlık sistemi değil, meşrutiyet öncesi mutlakıyet padişahlık rejimi" diye yanıtladı. Feyzioğlu, bilinen başkanlık sistemine "evet" denilebileceğini ifade ederek, şunları aktardı: 
 
"Demokratik başkanlık sistemlerinde başkanın hiçbir şekilde bir siyasi partinin genel başkanı olmadığını, o siyasi partilerin tamamının milletvekili seçimlerinde ön seçimle belirlediğini, hiçbir şekilde genel başkanın ve başkanlarının milletvekili adaylarının belirlenmesinde yetkisi olmadığını, başkanın hiçbir şekilde parlamentoyu feshetme yetkisinin bulunmadığını, fakat parlamentonun başkanı görevden alma yetkisinin olduğunu, başkanın kabinesindeki bütün bakanları parlamentonun onayına sunmak zorunda olduğunu, büyük memurların atamasının parlamentonun onayından geçmek zorunda olduğunu ve o parlamentonun mensuplarını da kendisinin atayamayacağını biliyorlar mı? 'Bunlara varız' diyorlarsa başkanlık sistemini tartışalım."
Günün Önemli Haberleri