FETÖ firarisi Adil Öksüz'ün kaçışına yardım eden kişi yakalandı
Abone olİstanbul'da Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) düzenlenen operasyonda, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra FETÖ'nün sözde TSK imamı Adil Öksüz'ün kaçmasını sağlayan C.Y'nin de aralarında bulunduğu 3 şüpheli tutuklandı.
FETÖ'nün firar ve güncel yapılanması içerisinde faaliyet
gösteren kişilere yönelik çalışmalarda, Beylikdüzü İlçe Emniyet
Müdürlüğünün uygulama noktasında durdurulan araçtan kaçmaya çalışan
şüpheliler C.Y. ve A.H. takip sonucu yakalandı.
Kaçmaya çalıştıkları aracın plaka numarası üzerinden yapılan incelemede, aracın A.B'ye ait olduğu tespit edildi. Şüpheli A.B. ikametinde gözaltına alındı.
Uygulama noktasında yakalanan şüphelilerden C.Y'nin, FETÖ'nün TSK imamı olarak bilinen Adil Öksüz ile bağlantılı olduğu, Öksüz'ün 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Üsküdar'da saklandığı evde bir hafta yanında kaldığı ve Öksüz'ü evden alarak Rüştü kod isimli örgüt üyesiyle bir araçla kaçmasına yardım ettiği tespit edildi.
FETÖ'nün sözde Amasya il imamı olarak da görev yaptığı
kaydedilen C.Y'nin, örgütün Hava Harp Okulu yapılanmasında "genel
müdür" konumunda sorumlu üst düzey görevli olduğu belirlendi.
Fotoğrafta C.Y. (solda), A.H. (ortada), A.B. (sağda)
8 yıldır firari şüpheli olarak aranan C.Y'nin, örgüte ait gaybubet evlerini temin etme ve örgüt üyelerinin yurt dışına kaçmasına yardım etme faaliyetlerinde bulunduğu, örgütün kriptolu haberleşme uygulaması ByLock kullandığı tespit edildi.
C.Y'nin, örgüte iltisaklı kurumlarda öğretmen olarak çalıştığı ve "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan arandığı anlaşıldı.
Diğer şüpheliler
C.Y. ile yakalanan şüpheli Yavuz kod adlı A.H'nin de Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda görevli örgüt üyesi askeri personellerden sorumlu doktor konumunda olup, askeri mahrem yapılanma içinde faaliyet gösterdiği belirlendi.
Öğretmenlikten ihraç edildiği ortaya çıkan A.H'nin de ByLock kullandığı ve Bank Asya'da hesabının bulunduğu tespit edildi.
Şüpheli A.B'nin ise Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde binbaşı rütbesindeyken Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edildiği ve "FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne" üye olma suçundan işlem gördüğü öğrenildi.
Örgütün güncel yapılanmasında aktif rol aldığı anlaşılan A.B'nin, firari örgüt üyelerine barınma imkanı sağladığı ve örgütle bağlantılı faaliyetlerde bulunduğu öne sürüldü.
İki şüphelinin ifadesi ortaya çıktı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığındaki sorgularının ardından tutuklamaları talebiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen şüphelilerden Cihat Yıldız, hakimlikteki kimlik tespitinde mesleğinin öğretmen olduğunu belirtti. Suçsuz olduğunu savunan Yıldız, serbest bırakılmasını istedi.
Yıldız'ın avukatı da müvekkilinin serbest bırakılmasını talep ederek, tanıkların suçtan kurtulmak için iftira attıklarını iddia etti. Müvekkilinin Türkiye'deki adli makamlara güvenmediği için teslim olmadığını ancak yurt dışına da kaçmaya çalışmadığını öne süren avukat, Yıldız'ın İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi'nde aynı suçtan yargılandığını ve dosyanın bu mahkemeye gönderilmesi gerektiğini ifade etti.
Cihat Yıldız'ın Ahmet Hızal ile içinde yakalandığı aracın sahibi Adem Bora ise çalışmadığını, aylık gelirinin 20 bin lira olduğunu beyan etti.
Serbest bırakılmasını isteyen Bora, "Ben bu konuda emniyette ve savcılıkta ifade verdim. O ifademi aynen tekrar ederim, önce Cihat Yıldız otostop çekti, birkaç metre ilerisinde de Ahmet Hızal otostop çekti. Serbest bırakılmayı talep ediyorum." ifadesini kullandı.
Tutuklama kararı
Hakimlikte alınan ifadelerin ardından iki şüphelinin "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan tutuklanmasına karar verildi.
Kararda, Cihat Yıldız'ın "FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün Hava Kuvvetleri yapılanmasında 'genel müdür' pozisyonunda olup, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında terör örgütünün TSK imamı olduğu değerlendirilen Adil Öksüz'ün Türkiye'de saklanmasında ve yurt dışına kaçırılmasında rol aldığı" belirtildi.
Örgüt bünyesinde kod isimleri kullandığı belirlenen Yıldız ile ilgili "FETÖ'nün Amasya il imamı olarak faaliyet gösterdiği, örgütün kripto haberleşme programı olan ByLock'u kullandığı, örgüt elebaşının talimatından sonra Bank Asya'ya para yatırdığı, örgütün tepe yöneticileriyle irtibatı bulunduğu ve terör örgütünün güncel yapılanması içerisinde örgütsel bir gizliliğe riayet etmek amacıyla kullanılan Signal isimli programın kullanıcısı olduğu" tespitlerine de kararda yer verildi.
Kararda, Yıldız'ın örgütteki pozisyonu ve darbe girişiminde etkin rol aldığı, darbe girişiminden sonraki süreçte de örgüt bünyesinde aktif olarak faaliyetlerde bulunduğu yönünde tanık ifadelerinin bulunduğu bildirildi.
Şüpheli Adem Bora'nın tutuklanma gerekçesinde ise Cihat Yıldız ve Ahmet Hızal ile seyahat ettiğine ilişkin tespitler, kamera kayıtları ve ankesör, büfe sorgu raporuna yer verildi.
Diğer şüpheli Ahmet Hızal ise çıkarıldığı başka hakimlikteki sorgusunun ardından tutuklandı.