Fetihten bu güne gelen tatlı

Abone ol

Gelibolu'nun 1354 yılındaki fethinden bu yana yaklaşık 650 yıldır üretilen yöreye özgü peynir helvasının, tadını herkes biliyor.

Peynir helvası, mevsimine göre keçi, koyun ve inek sütünden yapılan tuzsuz taze peynirden üretiliyor. Kendine özgü bir tadı olan peynir helvası, özellikle tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki şehitlikleri ve anıtları gezmek üzere bölgeye gelen ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Yolda mola vermek için Gelibolu'yu tercih edenler, yemeğin ardından peynir helvasının tadına bakıyor. Bazı vatandaşlar ise, farklı lezzetiyle beğenilerini kazanan tatlıdan, akrabalarına ve yakınlarına götürmek üzere satın alıyor.

İlçede yaklaşık bir asırdan fazladır peynir helvası üreten Batır ailesinden Zafer Batır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, peynir helvasına ilginin her geçen gün daha da arttığını ve Türkiye'nin pek çok yöresinden siparişler aldıklarını söyledi.

Geçmişi çok eski yıllara dayanan peynir helvasının tuzsuz beyaz peynirden yapıldığını belirten Batır, ''Bu tatlı Gelibolu'da fetih yıllarından itibaren yapılıyor. Gelibolu'nun dışında Çanakkale, Biga ve Keşan'da da peynir helvası ve höşmerim yapılıyor. Fakat bu tatlı ile Gelibolu'nun meşhur tarihi peynir helvası aynı değil. Gelibolu'nun peynir helvası, sadece peynirden yapılıyor'' dedi.

Gelibolu'da satışı yapılan peynir helvasının buraya özgü bir tatlı olduğunu vurgulayan Batır, şöyle konuştu:

''Peynir helvası adı Gelibolu ile özdeşleşmiştir. Bu tatlı Gelibolu'nun dışında hiçbir yerde üretilmez. Yaklaşık 60 yıldır ticaretini yaptığımız bu tatlıya bizim katkımız da büyüktür. Peynir helvasının içerisinde koyun, keçi ve inek sütü yer alır. Peynir helvası yüzyıllar öncesinden gelen tarihi bir tatlımızdır. Gelibolu'nun 1354 yılında Türk hakimiyetine geçmesinden sonra bölgeye gelen büyük sürü sahiplerinin her yıl mayıs ayı içinde koyunların yünlerinin kırkım döneminde çobanlarına ve yöre halkına ikram ettikleri tatlıdır.''

Batır, helva için özel olarak peynir ürettiklerini ifade ederek, ''Zaten işin püf noktası da peynirde saklı. Peynirin kıvamını helva için tutturmak gerekiyor. Mayalanan 1 ton peynirden, yaklaşık 500 kilo tuzsuz peynir elde ediyoruz. Bunu da kazan kazan yapıyoruz. Her kazanda farklı tatlar oluyor. Peynir kıvam değiştiriyor ve bunu bilerek hareket etmek gerekiyor'' diye konuştu.

-KARGOYLA TÜRKİYE'NİN HER YERİNE GÖNDERİLİYOR

Zafer Batır, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nı ve Gelibolu'nun tarihi yerlerini gezmek üzere bölgeye gelen ziyaretçilerin, memleketlerine döndükten sonra kendilerini aradıklarını ve kargoyla tatlı gönderilmesini talep ettiklerini belirtti.

İstanbul, Ankara, Gaziantep, Şanlıurfa, Mersin ve Antalya başta olmak üzere Türkiye'nin her yerine kargoyla peynir helvası gönderdiklerini ifade eden Batır, ''Özellikle yaz aylarında talep artıyor. Yaz aylarında günde 300-500 kilogram peynir helvası satıyoruz. Uluslararası Altın Sardalye Kültür ve Sanat Festivali zamanında ise bu rakam 1 tona ulaşabiliyor. Kış aylarında ise bu rakam düşüyor'' dedi

Günün Önemli Haberleri