Fethullah Gülen siyaset yapıyor
Abone olCNN Türk'te Cüneyt Özdemir'in sunduğu '5 N 1 K' programında konuşan Sabah yazarı Emre Aköz, "Evet Fethullah Gülen siyaset yapıyor ama bu klasik manada değil" dedi.
Gazeteci Cüneyt Özdemir'in hazırlayıp sunduğu CNN Türk'te yayınlanan "5 N 1 K" programında "Medyanın Fethullah Gülen İlgisi" masaya yatırıldı. Sabah Gazetesi'nden Emre Aköz'le Milliyet Gazetesi'nden Mehmet Gündem'in katıldığı programda her iki gazetecinin de Fethullah Gülen izlenimleri dile getirildi.
İşte CNNTÜRK'ün "5 N 1 K"dan ilginç diyaloglar:
Vatan Gazetesi'nden Güngör Mengi'nin "Medya tiraj almak için Fethullah Gülen haberlerine sarılıyor" tezine karşı çıkan Mehmet Gündem, "Beni eleştirenler Zaman ve Tercüman'dan sonra Milliyet'e geldiğime odaklandı. Halbuki Fethullah Gülen Hoca'ya neyi nasıl soruyorum onlara bakılmadı" diye konuştu. Gündem, iddiaların aksine röportajın planlanmadığını söyledi.
Programa katılan bir diğer gazeteci Emre Aköz ise Fethullah Gülen'e olan ilgisini şöyle açıkladı:
1980'lerin başında Boğaziçi Üniversitesi'nde sosyoloji okurken Prof. Şerif Mardin Said Nursi üzerinde çalışıyordu. Ben o dersleri katıldım. Bu hareketle ilgili bazı önemli noktaları değinmiştik. Sonra Mardin'in kitabı yayınlanınca onu okumuştum.Bizim amacımız bir hikaye anlatmaktı. Türkiye'de tek tarih yok, tarihler var. Tarih bir sürü ırmağın akması gibi birşey. Nurculuk hareketi de Türkiye tarihinin bir bölümü. Biz bunu anlattık."
Cüneyt Özdemir'in Mehmet Gündem'e "Senin Fethullah Gülen dizisine tepkiler geldi. Bunlardan birisi de Hürriyet Grubu'ndan Fatih Altaylı oldu. Senin de dahil olduğun gruptu bu. Fethullah Gülen niye ABD'de?" sorusunu Gündem şöyle cevapladı:
"Bunların cevapları gazetede yayınlanacak. Fatih Bey'in gazetesi de aynı imkanı bulsaydı o röportajı yapardı."
AKÖZ: GÜLEN SİYASETÇİ
Emre Aköz: Fethullah Gülen tabii ki siyasetçi. Ben onu Said Nursi'yle karşılaştırıyorum. O dine yorum getirdi. Yaymaya çalıştı. Filozoftu. Fethullah Gülen'in özgün fikri yok. Eklektik bir fikir örgüsü var. Tasavvuftan, Saidi Nursi'den, milliyetçilikten, Batı'dan etkileniyor. Bunları hoş bir şekilde biraraya geliyor. Oluşturduğu dinleyici grubuna bunları anlatıyor. O insanlar bu fikirleri makul buluyor. Gülen Hoca onlara bazı işler yaptırıyor. Bu çoğu zaman gönül temelinde oluyor. Gülen cemaatteki insanlara yurtdışında okul açmayı öneriyor. Oraya gönüllü öğretmenler gidiyor. Burada çok daha astronomik rakamlar kazanmak yerine oralarda özverili çalışıyorlar. Fethullah Gülen, kitleyi belli bir vizyonla belli bir yerlere kanalize ediyor. Bu anlamıyla bir 'siyasetçi' işlevi var. Ama bu siyaseti lütfen siyasi parti siyasetiyle karıştırmayın. Ben kavram olarak siyasetten bahsediyorum.
Mehmet Gündem: Siyasetçinin doğal olarak ben oyu nereden alırım kaygısı var. Bu bugün Gülen olabilir, yarın başkası olabilir. Bu gayet anlaşılabilir bir şey. Bu belki bir pazarlık şeklinde olmuyor.
Emre Aköz: Pazarlık yapılıyor. Fethullah Gülen Bartholomeos'la pazarlık yapıyor. Bu konuda siz bize yardımcı olun biz de size bu konuda yardımcı oluruz. Siyasi, ekonomik teolojik pazarlık.
Mehmet Gündem: Patrik'le ilk görüştüklerinde Ruhban Okulu gündeme geliyor. Gülen, Patrik'e bir jest olarak Selanik'te Atatürk okulu açarsanız diyor
Cüneyt Özdemir: Hangi sıfatla
Gündem: Papa'ya sormak lazım 'hangi sıfatla kabul etti'. Bu Papa'nın problemi.
Emre Aköz: Globalleşme çağında bildiğimiz klasik hiyerarşik, ulus devlet modeli yürümüyor. Biz Avrupa Birliği'ne girme süreci içinde daha fazla olacak. Bu tür diyaloglar gelişeck. Şimdi bütün dünyada dinin yükseldiğini görüyoruz. Ulus devlet yapılarının dışında başka ilişkiler, başka otoriteler, başka meşruiyet alanları uç veriyor. Fethullah Gülen'de böyle bir zeminde kendini gösteriyor.
CNNTÜRK'teki programa dışarıdan katılan Cumhuriyet Gazetesi yazarı Hikmet Çetinkaya da şu görüşleri dile getirdi:
Hikmet Çetinkaya: Zaman zaman Fethullah Gülen'e karşı basınımızın ilgsii dalga dalga olur. Bugünlerde yine Fethullah Gülen'e karşı 'parlatıcı kampanya' oluşturuldu. Gülen 1999 Mart'ından beri ABD yaşıyor. Şu an yargıda Türkiye dönmesini engelleyecek bir durum yok. Gülen emekli bir vaiz. O parayla Amerika'da yaşaması olanaksız. Fethullah Gülen son derece lüks bir evde yaşıyor. Gülen'in açıklamalarına baktığınızda, 'Ne kadar demokrat, ne kadar yurtsever, özgürlükçü' diyebilirsiniz. Böyle bir şey yok. Fethullah Gülen hiçbir zaman 'Ben değiştim demiyor'. Gülen'in Orta Asya Cumhuriyetleri'nde okulları var. ABD Fethullah Gülen sayesinde Orta Asya'ya girdi. ABD Fethullah Gülen'i 'ılımlı ıslam' yolunda kullanıyor. Siz K.Irak'ta 1995 yılında Erbil'de okul açabilir misiniz? Bize açtırırlar mı? Afrika'da okul açtırırlar mı? Bir grup Fethullah Gülen'in dönmesini bir grup kalmasını istiyor. Fethullah Gülen eğer dönerse ve pasaportta gözaltına alınırsa, televizyonda görüntüleri izlenirse kamuoyunda itibarı düşecektir. Bunu göze alamıyorlar. Fethullah Gülen siyasal iktidar tarafından korunmaktadır. Bugün hükümette pek çok bakan Fethullah Gülen'in elini öper. Gülen'in üç şapkası var: Din baronu, tarikat şeyhi ve holding patronu.