Ferhat Sarıkaya kimdir olay FETÖ itirafları
Abone olFerhat Sarıkaya kimdir? FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin ifade veren Cumhuriyet Savcısı Sarıkaya'nın FETÖ itirafları....
Ferhat Sarıkaya kimdir? Tutuklanan savcı Ferhat Sarıkaya'nın FETÖ itirafları ne? İşte Ferhat Sarıkaya'nın FETÖ örgütü lideri Gülen hakkındaki açıklamaları...
15 Temmuz FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin itiraflarda bulunan Savcı Ferhat Sarıkaya’nın 11 yıl önce Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde yolsuzluk iddiasıyla yürüttüğü soruşturma kapsamında tutuklanan ve cezaevinde intihar eden üniversitenin genel sekreteri Enver Arpalı’nın kardeşi, Sarıkaya hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
Dursun Arpalı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ile Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) ayrı ayrı başvurdu. Dilekçede, Sarıkaya’nın basında yer alan ifadeleriyle, Enver Arpalı’ya yönelik suçlamaların gerçek dışı, yani iftira olduğunun ortaya çıktığı belirtildi. Dilekçede, Arpalı soruşturmasının, art niyetli, taraflı, hukuka aykırı yürütüldüğü savunuldu.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'dan Sarıkaya hakkında açıklama geldi. Sarıkaya hakkında HSYK'nin soruşturma başlattığını söyleyen Bozdağ, "Kurul müfettişi eliyle Sarıkaya'nın durumu inceleniyor" dedi.
FERHAT SARIKAYA KİMDİR?
Savcılık kariyeri
1992 yılında mezun olan Sarıkaya, hakim ve savcı stajını müteakiben hakim ve savcılık mesleğine Bitlis iline bağlı Mutki ilçesine Cumhuriyet savcısı olarak atanması ile adım attı. Ardından Aksaray iline bağlı Güzelyurt Cumhuriyet savcısı, Zonguldak iline bağlı Çaycuma Cumhuriyet savcısı, en son Van Cumhuriyet Savcısı olarak görev yapmıştır.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın hakkında önce "tarihî eser kaçakçılığı" ardından da "çete kurmak" suçuyla bir iddianame hazırlamıştır. Aynı soruşturma da Üniversitenin genel sekreter yardımcısı Enver Arpalı da gözaltına alınmış ve beş aya yakın bir zaman gözaltında tutulduğu halde iddianamenin hazırlanması bitmediği için yargılanamamıştır. Sonunda Enver Arpalı hapisteyken intihar etmiştir. Prof.Dr.Yücel Aşkın ise davanın ilk duruşmasında beraat etmiştir.
2005 Şemdinli Olayları ile ilgili soruşturmayı da yürüten Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya hazırladığı iddianamede; KKK Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Van Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Selahattin Uğurlu ile Hakkari Dağ ve Komando Tuğay Komutanı Tuğgeneral Erdal Öztürk haklarında "Büyükanıt'ın Diyarbakır 7. Kolordu Komutanı olduğu dönemde suç işlemek için çete kurduğu iddialarını ortaya atmıştır.
Meslekten men edilmesi
Mesleki yeterlilikten uzak olduğu gerekçesi teklifi ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun 20 Nisan 2006 günü almış olduğu kararla meslekten tardedilmiştir. Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in katılmadığı toplantıya kurulun 5 üyesi ihraç yönünde oy kullanırken tek karşı oy müsteşar Fahri Kasırga'dan geldi. Aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde avukatlık dahi yapması yasaklanmıştır.
Nitekim adı geçen savcının hazırlamış olduğu iddianame yargılamayı yapan ağır ceza mahkemesi tarafından kabul edilmiş bir başka deyişle mahkeme tarafından "iddianamenin iadesi" mekanizmasının çalıştırılmasına lüzum görülmemiş ve sanıklar ağır cezalara çarptırılmıştır. Akabinde yargılamayı yürüten mahkeme üyeleri gene HSYK tarafından bu mahkemeden alınarak başka yerlere gönderilmiştir. Bu karar daha sonra Yargıtay'ın önüne gelmiş ve Yargıtay tarafından olayda askeri yargının görevli olduğu gerekçesiyle bozulmuştur. Üyeleri değiştirilen mahkeme tarafından da bu görevsizlik kararına uyularak dosya askeri ceza mahkemelerine gönderilmiştir. Sivil mahkemenin ağır cezalara çarptırdığı sanıklar, askeri mahkeme tarafından ilk celsede serbest bırakılmışlardır.
Mesleğe tekrar kabülü
2010 Türkiye anayasa değişikliği referandumu ile yapısı değişen HSYK'ya yaptığı başvuru kabul edilerek meslekten ihraç kararı kaldırıldı ve Ankara Cumhuriyet Savcılığına atandı.
FERHAT SARIKAYA'NIN FETÖ İTİRAFLARI
Ferhat Sarıkaya geçtiğimiz hafta FETÖ ile ilgili önemli açıklamalarda bulunmuştu. 17-25 Aralık kalkışmasına kadar FETÖ'yü dini bir cemaat ve hizmet olarak bildiğini belirten Sarıkaya, "O dönemde, sahiplenme gibi bir şey oldu. Maddi yönden ihtiyacımız giderildi, 'insani ve vicdani bir damar' dedik sustuk. Bilhassa benim yapım böyle. 15 Temmuz ihanet kalkışmasına kadar zaten bazı şeylerin farkına vardık. Zamanla o süreçte de yanlış yapıldığının farkındaydık ama biraz insani duygu biraz vicdani duygu, o duygular bizi öteledi." ifadesini kullandı.
FETÖ darbe girişiminin, "ihanetin zirve yaptığı bir nokta" olduğunu aktaran Sarıkaya, "Benim burada susmam hem kendime ihanet hem vatanıma ihanetti. Bu durumda şimdi susulsa ben ne zaman konuşacağım yani ülkeme, vatanıma, vatandaşımıza ve Cumhurbaşkanıma silah çekildi sadece şehit olanlara değil hepimize silah çekildi. Üzerimize topla tüfekle gelindi. Bu durumda susmak vicdan alır mı yani hangi insan bunu kabul eder o zaman niye konuşmadım çünkü bu kadar vahim, canice, vahşice bir şey yapacakları zerre kadar aklımdan geçmedi." diye konuştu.
Sarıkaya, MİT tırları durdurulduğu süreçte neden konuşmadığına ilişkin soruya o süreçte Ankara'da olduğuna işaret edrek, şu yanıtı verdi:
"Onlar bana o süreçte açığa alınan savcılar ve hakimler için bildiri okumamı söyledi. Mehmet Saltan (Gazi Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı) MİT tırlarını durduran savcılar tutuklanınca 'Uygun görürsen kamuoyunda savcılar lehine bir açıklama yapar mısın, HSYK'yı, meclisi eleştirel bir şey yayınlar mısın dediğinde?' 'Benim ne işim olur, kim yaptıysa çeksin cezasını' dedim. Her ne kadar ilişkimi kesmiştim ama yine ara sıra böyle gelip görüşüyorduk."
"O DÖNEM KONUŞSAM KENDİM İÇİN TEHLİKE ARZ EDERDİ"
MİT tırlarının durdurulması ve 17-25 Aralık sürecinde FETÖ hakkında açıklama yapmadığı hatırlatılan Sarıkaya, o dönem konuşmasının kendisi için tehlike arz ettiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Hemen o gün sabahı karar verdim savcılığa gitmeye. Adliyeler yoğundu, 'biraz ortalık sakinleşsin, kendimi toparlayıp ifademi o zaman veririm' dedim. Keşke o zaman konuşsaydım ama en azından şimdi bile katkı sağladıysam mutlu olurum."