Fazla silah fazla ölümdür

Abone ol

İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, AB’nin Suriye’ye silah ambargosunu kaldırması kararına ilişkin "Fazla silah...

İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, AB’nin Suriye’ye silah ambargosunu kaldırması kararına ilişkin "Fazla silah göndermek fazla ölüm demektir. Esas hedef mevcut silahları susturmak olmalıdır" yanıtını verdi.
İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Brüksel’de Teşkilat’ın AB misyonu ofisinin resmi açılışını gerçekleştirdi.
Belçika’nın başkenti Brüksel’de çok sayıda ülkenin büyükelçisinin bulunduğu açılış resepsiyonunda İhsanoğlu, İngilizce bir konuşma yaptı. Daha sonra İHA’ya bir açıklama yapan İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Teşkilat ile AB arasındaki münasebetlerin daha sıkı olması ve İslam ülkelerindeki meselelerin dile getirilmesi için kullanılacağını ifade etti. İhsanoğlu, son zamanlarda AB ve AB ülkelerinin kendileri ile daha yakın işbirliği içerisine girdiğini belirterek, pek çok konuda ortak çıkarların ve paydaların bulunduğunu vurguladı.
Brüksel ziyareti sırasında Avrupa Komisyon Başkanı Jose Manuel Barosso ile de görüştüğünü aktaran İhsanoğlu, tüm görüşmelerinde herkesin İİT’in küresel bir aktör olma yolunda ilerlediğini söylediğini aktardı. İslam dünyasının davalarına hizmet amacıyla bu işbirliğini kullanmak istediklerini belirten İhsanoğlu, şöyle konuştu:
"Bugünlerde örneğin AB’den beklediğimiz şey Myanmar hükümeti üzerinde daha fazla baskı oluşturmasıdır. Biz oradaki Müslümanların vatandaşlık haklarının iade edilmesini ve insanca muamele görmelerinin sağlanmasını istiyoruz. Bu bağlamda insani yardımların gitmesi için de gerekli kanalların açılmasını bekliyoruz. Suriye konusu da herkesin kafasında birinci sıradaki konu, çünkü orada akmaya devam eden bir kan var. Biz İİT olarak oradaki askeri çözüme karşıyız. Sivil ve siyasi bir çözümden yanayız. Cenevre 1’de yapılan antlaşmanın Cenevre 2’de sürdürülmesi ve onun üzerine BM kararı alınmasını tavsiye ediyoruz. Yani bu konuda İİT ile AB tutumu arasında benzerlik vardır. Biz buna ek unsur ilave ediyoruz ve Cenevre’nin sadece bir bildiri ile sonuçlanmaması, bunun aynı zamanda bir BM kararına yol açmasını istiyoruz. BMGK’da icra edilebilir, kabul ettirilebilir bir kararın alınmasını istiyoruz. Aksi takdirde Cenevre 2 yapılıp, herkes evine döndükten sonra herkes bildiğini okur ve çatışmayı önlemek mümkün olmaz, ölüm sayısı 100 bini aşar, ayrıca komşu ülkelere bu mesele sıçrar."
AB’nin Suriye’ye silah ambargosunu kaldırması kararını nasıl değerlendirdiği sorusu üzerine İhsanoğlu, "Fazla silah göndermek fazla ölüm demektir. Esas hedef mevcut silahları susturmak olmalıdır" yanıtını verdi.
İhsanoğlu, Hizbullah’ın Esad rejimi ile birlikte hareket etmesinin ise olaya istenmeyen bir boyut eklediğini ve bunun tehlikeli olduğunu ifade ederek, İİT’nin buna tamamen karşı olduğunu kaydetti.
Mısır’daki duruma da değinen İhsanoğlu, gelişmelerin endişe verici olduğunu, kutuplaşmanın şiddete dönüşmemesi gerektiğini ve sokaklara yüz binlerce, milyonlarca insanı dökmenin akıl karı olmadığını sözlerine ekledi.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri