Fatsalı çiftçilere tarım aracı dağıtıldı
Abone olYarısı devlet, yarısı çiftçi tarafından karşılanan tarım aleti projesi ile Fatsalı çiftçilere 387 adet tarım aracı dağıtıldı.
Yarısı devlet, yarısı çiftçi tarafından karşılanan tarım aleti projesi ile Fatsalı çiftçilere 387 adet tarım aracı dağıtılırken, müracaat eden tüm çiftçilerin taleplerinin karşılandığı bildirildi.
Fatsa İlçe Tarım Müdürlüğü önünde gerçekleşen tarım aracı dağıtım törenine İlçe Kaymakamı Mustafa Selman Yurdaer, İl Tarım Müdürü Sadi Sadıkoğlu, Tarım Bakanlığı Müşaviri Yılmaz Gündoğdu, Fatsa Belediye Başkanı Hüseyin Anlayan, AK Parti İlçe Başkanı Fatih Sözen, Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Gezer, daire amirleri ve çiftçiler katıldı.
Törenin açılış konuşmasını yapan İl Tarım Müdürü Sadi Sadıkoğlu, tarımda ne üretilirse üretilsin ucuz ve kalite üretilmesi gerektiğini belirtti.
Sadıkoğlu, “Buradaki toplantının ana teması da bunların bir ayağı ucuza üretmek, insan gücünü azaltmak, maliyeti azaltmak. Bu, elbette ürettiğimiz ürünün fiyatına da yansıyacaktır. Yoğun olarak burada görülen ot biçmek için tırpanlar görünüyor. Motorlu bir tırpan bir günde beş kişinin yapacağı işi yapabiliyor.
Bu demektir ki 5 kişinin yevmiyesi bugün 250 TL demek. Bu motorlu tırpanla bunu bir kişi ile halledebilirsiniz. Gelişmiş ülkelerin özellikle tarımla uğraşan ülkelerin tamamına yakını artık insan iş gücünden mümkün olduğu kadar uzaklaşmak zorundadır. Neden? İnsan iş gücü çok pahalı.
Fındığın maliyetinin birinci derecede yükseltenin sebebi de işçilik olduğunu hepimiz biliyoruz. Yakın bir zamanda toplamayla ilgili de bir çözüm gücüyle bu maliyeti aşağıya çekebilmek de mümkün olacaktır. Bu sene yaklaşık 3 bin 800 çiftçimizin bu küçük makine gurubundan tamamının talebi karşılanmıştır.
Hiç kimse dışarıda bırakılmamıştır. Yani dışarıda konuşulan cümleler artık kullanılmamalı, falan aldı, falan almadı, falan guruba verildi, falan guruba verilmedi. Hepiniz çok iyi biliyorsunuz kim müracaat ettiyse tamamı aldı” dedi.
Fatsa Kaymakamı Mustafa Selman Yurdaer ise, “Bir tarım ülkesiyiz ama potansiyelimizi tam olarak kullanmamız için üretken olmamız gerekiyor. Ürettiğimizi kaliteli üretmemiz gerekiyor. Daha ucuza üretmemiz gerekiyor.
Bir üçüncüsü ise kendimizi aşmamız ve dışarı açılmamız gerekiyor yani kendi boyutumuzda kalmayacağız hep bir hedef olacak bu hedef dışarıya açılma hedefi olacak ve bu şekilde global olan bu dünyada biz de tarımda var olan potansiyelimizi en etkin bir şekilde ortaya koyabilmemiz mümkün olacaktır” diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından çiftçilere tarım aletleri teslim edildi.