Fatih Altaylı'dan Sözcü davası tepkisi otomobil yapsanız ne olur
Abone olHabertürk yazarı Fatih Altaylı, Sözcü gazetesi yazarlarına "FETÖ'ye yardım" suçundan hapis cezası verilmesine "Bir ülkede adalet bu noktaya gelmişse, otomobil yapsanız ne olur, uçak yapsanız ne olur!" diyerek tepki gösterdi.
SÖZCÜ Gazetesi yazarları ve çalışanları hakkında 7 sanığa "FETÖ
silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan
ceza verildi. Karar medya dünyasında yankı uyandırırken, ilginç bir
tepki Fatih Altaylı'dan geldi.
Yerli otomobilin tanıtımı ile cezalar aynı güne denk gelmesine değinen Altaylı, "Yerli ve milli adalet lazım adalet" başlıklı yazısında, "Nasıl ki yerli otomobilimiz bizi gururlandırdıysa, yazacağım konu da bizi çok daha fazla utandırdı." ifadelerine yer verdi.
Karara tepki gösteren yazar, "Bu artık bir trajedi değil, bir komedidir" diyerek yazısına şöyle devam etti:
"Uzaya çıksanız kim takar!"
"Otomobili güvenilir bir ülke olmak iyidir. Ama hukuku ve
adaleti iyi bir ülke olmak çok çok daha iyidir. Ben gerekirse
otomobilin iyisini ithal edebilirim. Ama adaletin iyisini ithal
etme şansımız ne yazık ki yoktur. Asıl onun kaliteli, güvenilir ve
yerli ve millisi makbuldür. Otomobili Pininfarina’ya
çizdirebilirsiniz.
Ama bana adaletin resmini dışarda çizdirip getiremezsiniz!
Abidin bile çizemez. Ama bu kararla bir milletin onurunu,
karizmasını çizdirirsiniz. Bir ülkede adalet bu noktaya gelmişse,
otomobil yapsanız ne olur, uçak yapsanız ne olur! Uzaya çıksanız
kim takar!"
Sözcü gazetesi davası kararında verilen hapis cezalarının gerekçeleri
Sözcü Gazetesi yazarları ve çalışanları hakkında kararda, 7 sanığa "FETÖ silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan ceza verildi. Mahkeme bazı sanıklar hakkında verdiği cezanın gerekçesini de kararında detaylı yer verdi.
Kararda, 3 yıl 6 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan sanık Emin Çölaşan ile ilgili mahkeme gerekçesinde, "suç konusunun önem ve değeri, sanığın toplumda tanınan gazeteci olması nedeniyle suça konu yazılarıyla örgüt lehinde toplumda oluşturduğu algının boyutu, böylelikle örgüte sağlanan fayda, sanığın kastının yoğunluğu, meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığı" ifadelerine yer verdi.
3 yıl 6 ay 15 gün hapis cezası verilen Necati Doğru mahkeme gerekçesinde, "15 Temmuz hain darbe girişiminden hemen sonra 17 Temmuz 2016'da toplumda tanınmış gazeteci olan sanığın yazmış olduğu 'Naylon Darbe' başlıklı yazıyla örgüt tarafından darbe girişiminden hemen sonra oluşturulan kontrollü darbe, tiyatro darbe gibi algılara hizmet eder şekilde örgüt lehine sağladığı algının boyutu, sanığın kastının yoğunluğu, meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığının dikkate alındığı" kaydedildi.
3 yıl 4 ay hapis cezası verilen Mustafa Çetin için "15 Temmuz hain darbe girişiminden hemen sonra ve 17-25 Aralık 2013 tarihinden hemen sonra gazetenin internet haber sitesinin örgüte ait Zaman Gazetesi ve örgüte yakın diğer haber siteleriyle benzer şekilde haberler yapması, böylelikle Sözcü Gazetesi'ne ait internet sitesinin toplumda örgüt lehine algı oluşturma çabasına girişilmiş olması, internet haber sitesinin genel yayın yönetmeni olması nedeniyle yapılan haberlerden sorumluluğu" belirtildi.
3 yıl 4 ay hapis cezası verilen Metin Yılmaz için "sanığın genel yayın yönetmeni olduğu Sözcü Gazetesi'nin 15 Temmuz hain darbe girişiminden hemen sonra ve 17-25 Aralık 2013 tarihinden hemen sonra gazetenin örgüt lehine yapmış olduğu haberler, bu haberlerin, Zaman Gazetesi ile benzer şekilde haberler yapması ve Sözcü Gazetesi'nin toplumda örgüt lehine algı oluşturma çabasına girişilmiş olması, genel yayın yönetmeni olması nedeniyle yapılan haberlerden sorumluluğu" dikkate alındı.