Farklılaşmanın tek yolu 'yeşil' yatırım
Abone olYeşil binaların değerlemesini Türkiye'de ilk olarak uygulayarak ortaya koyan TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş.'nin Genel Müdürü Işıl Dinçer'den sektör değerlendirmesi...
Yeşil binaların değerlemesini Türkiye'de ilk olarak uygulayarak ortaya koyan TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş.'nin Genel Müdürü Işıl Dinçer, farklılaşmaya ihtiyaç duyan konut projelerinin çözümü yeşil konseptinde bulacaklarını söyledi.
Yeşil binaların yeşil değerlemesini yapmak için uluslararası Breeam Sertifikası alarak Türkiye'de bir ilke imza atan TSKB Gayrimenkul Değerleme, özellikle ofis binaları ve alışveriş merkezleri için talep alıyor. Konut projelerinin farklılaşmak için yeşil konseptine yöneleceğini öngören TSKB Gayrimenkul Değerleme'nin en büyük hedefi ise kentsel dönüşümle birlikte yeşil binaların ön plana çıkacak olması.
ntvmsnbc'nin haberine göre, uluslararası modelleri inceleyerek Türkiye modeline oturttukları yeşil binalara ait değer tespitinin şirketlere ve konut firmalarına ne gibi avantajlar sağladığını anlatan Dinçer, özellikle ofis binaları ve alışveriş merkezleri için talep aldıklarını açıkladı. Sabit maliyetleri yüzde 20 azaltan yeşil binaların kentsel dönüşüme 50 yıllık katkıda bulunduğunu da belirten Işıl Dinçer, Kentsel Dönüşüm Yasası'nda bunun bir faktörünün olmasını arzu ettiklerini sözlerine ekledi.
BREEAM Sertifikası alma amacınız neydi?"
BREEAM sertifikası alarak yeşil binaların değerlemesinde yetkin duruma geldik. Yeşil binalara teşvikler gündemde ve sektörün bu yönde gideceği çok açık. Dünya örnekleri de bu öngörüyü doğruluyor. Bu noktada yeşil binalar üretilirken projelere nasıl bir katma değer sağladığı, yatırımcıların ne kadarlık bir maliyete katlanması gerektiği ve gerek pazarlama gerekse fiyatlamada nasıl avantaja dönüşebileceği konularında danışmanlık vermek için bu yola çıktık. Bunun yanı sıra yeşil binalara ait bir değer tespiti birçok ülkede olsa da Türkiye'de yoktu. Uluslararası modelleri de inceleyerek Türkiye modeline oturttuk. Bu anlamda da çalışmalarımızı yürütüyoruz."
Bu konuda hedefiniz nedir?
"2005'te doğru konut projesi nasıl yatırıma dönüştürülür konusunda verdiğimiz danışmanlık hizmetini yeşil binalara taşıdık. Yatırımcılara danışmanlık veriyoruz. En büyük hedefimiz kentsel dönüşümle birlikte yeşil binaların da aynı dönemde yatırımcılar ve geliştiriciler tarafından ön plana çıkması. Önümüzdeki 5 yıl içinde çıkacağını da düşünüyoruz. Çünkü kentsel dönüşümü gerçekleştirirken çevreye duyarlı ya da yeşil binalar üretilmezse 5, 10 ve 15 yıllık mahalleler oluşturuyorsunuz. Halbuki, yeşil binalarla 50 yıllık bir dönüşüme katkıda bulunuyorsunuz. Kentsel Dönüşüm Yasası'nda bunun bir faktörünün de olmasını arzu ediyoruz."
Talepler ne yönde?
"Mevcut talepler, özellikle ofis binalarının ve alışveriş merkezlerinin yeşil binaya dönüşümü şeklinde. Çünkü bu binalar, kiralanabilir mülkler ve kiralanırken kiracıya iki avantaj sunuyor. Prestijli bir projede yer almayı, artık birçok uluslararası yatırımcının aradığı en büyük özellik bu oluyor, ve sabit maliyetlerin azalması ile metrekare başına ödenen giderlerin azalmasını sağlıyor. Bu da %20'ye yakın bir maliyet azaltımı demek.
Konut projelerinde de bu trendin devam edeceğini düşünüyoruz. Meridien en büyük örneği. Çevre duyarlı konsepti ile satışlarını yukarı çekti. Satış hızını en zor durumda bile yukarıya taşıdı. Konut projelerinin farklılaşmaya ihtiyacı var. Yaşam tarzı satılıyor ama bu standartların günün şartlarına göre de şekillenmesi gerekiyor. Bu nedenle yeşil konseptinin önümüzdeki dönemde konut projelerinde de artacağını düşünüyoruz."
Talep hangi şehirlerden geliyor?
"İstanbul odaklı. Türkiye'nin kalbi İstanbul. Pazarın da çok büyük bir bölümü İstanbul'da. İstanbul'da denenip uygulandıktan sonra birkaç yıl içinde diğer şehirler takip edecektir."