Fareler New York'un yeni kabusu oldu

Abone ol

Sandy sonrası New York'u fareler basabilir. Şimdi uzmanlar bu konuda ne yapacaklarını düşünüyor.

Sandy Kasırgası’nın harabeye çevirdiği New York’ta halka yeni bir istila olasılığına karşı uyarı yapıldı: Kentin metro sisteminde yaşayan 28 milyon fareden hayatta kalanlar sulardan kaçarken kente akın edebilir.
 
Saatte yaklaşık 150 km hızla ilerleyen Sandy Kasırgası, ABD’nin Doğu Yakası’ndaki kent ve kasabaları dümdüz ettikten sonra etkisini yitirdi. Orta Amerika, ABD ve Kanada’da 150’den fazla kişinin hayatına mal olan kasırga, New York kenti için yeni bir tehdit oluşturuyor. Uzmanlar, kentin sular altında kalan yedi metro istasyonuna bağlı tünellerde yaşayan 28 milyon farenin, sulardan kaçmak için kentin sokaklarına çıkabileceğini ifade etti.
 
Belçika’nın Antwerp Üniversitesi’nde kemirgen uzmanı Herwig Leirs, “tünellerde yaşayan çok sayıdaki farenin su baskını nedeniyle boğularak öleceğini” söyledi.
 
LiveScience sitesine konuşan Leirs, “farelerin dört gün boyunca yüzebileceğini veya suyun üzerinde durabileceğini, küçük borularda sıkışmadıkları sürece sudan kaçabilecekleri yüksek bölgelere gidebileceklerini’ ifade etti. Leirs, “Fareler suya kapıldıkları için yüzeye yüzmeye veya nefes almaya fırsat bulamayacak. Bir kısmı da mazgalların arkasında kalacak ve oradan kurtulmaya güçleri yetmeyecek” dedi.
 
New York Belediyesi’ne bağlı çalışan kemirgen uzmanı Robert Corrigan ise yavru farelerin anneleri tarafından güvenli bir yere taşınmadığı sürece öleceğini, hayatta kalmayı başarsalar bile bol yemek bulacakları bir yere çıkmadıkları takdirde kurtulmalarının çok zor olduğunu söyledi. Yine de, New York az sayıdaki farenin tehdidinden kurtulamayabilir.
 
AZ FARE, BÜYÜK TEHDİT

Her ne kadar sel suları çok sayıda farenin boğularak ölmesine neden olsa da, birçok fare yeraltındaki sığınaklarında sulardan korunacak. Dahası, sel sularının günlerce tünellere ve daha derin  seviyelere taşıdığı çöplerle ziyafet çekecekler.
 
Öte yandan, sel sularının işgal ettiği tünellere geri dönemeyen fareler ise yemek bulmak için harabe ve çöp dolu New York sokaklarına akın edebilir. Leirs, “En azından birkaç gün boyunca yemek bulma derdinde olan agresif farelere rastlanabilir” dedi.
 
New Orleans kentini 2005 yılında sular altında bırakan ve çok büyük miktarda çöpü sokaklara taşıyan Katrina Kasırgası, farelerin kente akın etmesine neden olmuştu. Yaz aylarında Meksika Körfezi kıyılarını vuran Isaac Kasırgası ise birçok kentin sokaklarını ölü farelerle doldurmuş, Mississippi Nehri’nin sularının kirlenmesine neden olmuştu.
 
ENFEKSİYON TEHLİKESİ

New York Şehri’nin metro tünellerinde tahminen 28 milyon fare yaşıyor. Uzmanlar ise gerçek rakamı belirlemenin çok zor olduğunu ifade ediyor. Fareler, selin ardından New York halkı için önemli bir sağlık tehdidi oluşturuyor.
 
Leirs, farelerin yüksek ateş, mide bulantısı ve bazen menenjite neden olan leptosprioza hastalığını taşıdığını söyledi. Eğer sokaklara çıkan fareler su birikintilerine idrar yaparsa, özellikle açık yarası olan kişiler bakteriyel enfeksiyon riski altına girebilir.
 
Leirs, New York halkının dışında belediye işçilerinin asıl berbat sahneyle uğraşmak zorunda kalacağını da sözlerine ekledi: “Halkın sağlığı suların en kısa zamanda buharlaşmasına ve tünellerin temizlenmesine bağlı. Temizlik işçilerini yerin altında tonlarca ölü fare bekliyor” dedi.
Günün Önemli Haberleri