Fantastik roman severlere güzel haber
Abone olMetis'in 30. kuruluş yıldönümünde bu altı kitabı tek ciltte toplayarak, sert kapaklı bir özel basım yaptı
Fantastik edebiyat severlere Metis Yayınevinden güzel haber var.
Bugünlerde 30. kuruluş yıldönümünü kutlayan Metis, 6 Kitap'tan
oluşan Yerdeniz serisini tek bir ciltte
topladı.
Yayınevi 944 sayfalık 6 kitapın toplandığı tek cildi "Ursula Le Guin'in Yerdeniz kitapları Yerdeniz Büyücüsü, Atuan Mezarları, En Uzak Sahil, Tehanu, Yerdeniz Öyküleri ve Öteki Rüzgâr Metis Edebiyat koleksiyonunun en sevilen kitaplarından oldu, yıllar içinde birer kült kitap haline geldiler. Metis'in 30. kuruluş yıldönümünde bu altı kitabı tek ciltte toplayarak, sert kapaklı bir özel basım yaptık." diye duyurdu.
Çiğdem Erkal İpek'in çevirisi ile basılan kitap
YERDENİZ SERİSİ HAKKINDA
Yazar Ursula Le Guin, Yerdeniz Büyücüsü'nü 1968
yılında yazmıştı. Dizinin bir üçleme olmasını düşünmekteydi ve ilk
kitap sonrası 1971 yılında Atuan Mezarları ve 1972
yılında ise En Uzak Sahil kitaplarını yazdı.
Birinci kitap 1994 yılında ikinci ve üçüncü kitap 1995 yılında Türkçeye çevrilip yayımlandı.
Kitaplardan ilk ikisi kısa sürede ikinci baskılarını yaptı. Ursula K. Le Guin'in o yıllarda Türkçe olarak art arda bilim kurgu kitapları da yayımlanmaktaydı. Kaldı ki yazar fantastik kurgu'dan ziyade bilim kurgu alanında eserler veren ve 1991 yılında Metis Yayınları tarafından yayımlanan Mülksüzler isimli –Hugo ve Nebula ödüllü– klasik sayılabilecek kitabıyla daha önceden Türkiye'de tanınmaktaydı.
Yerdeniz üçlemesi yazarın üçleme olarak düşündüğü bir seriydi ama 1991 yılında bir şeyler olmuş ve yazar Yerdeniz serisine Tehanu isimli bir kitap daha dahil etmişti. Bu kitap için Tehanu isimli kitabın 1996 yılında Metis Yayınları tarafından yayımlanan ilk baskısının arkasında şunlar yazar:
"Yerdeniz Üçlemesi'nin son kitabı En Uzak Sahil, düşlemeyi bıraktığım bir düş gibiydi. Ve düşlemekten uzun süre vazgeçmedim. Tehanu böyle ortaya çıktı: Ged'in kendi hayatının nasıl sona ermesi gerektiği konusunda yanıldığını ve bana Yerdeniz'in gerçekten son kitabında kılavuzluk edecek kişinin Tenar olduğunu keşfetmek çok hoş bir süpriz oldu. Üçleme'ye eklediğim bu yeni sona “Olsun da Geç Olsun” adını da koyabilirdim."
Yazar böylece üçüncü kitaptan yaklaşık 20 yıl sonra dördüncü bir kitap yazıp diziyi bir dörtlü haline getirmişti. Bu kitabın yazılmasının nedeninin, yazarın "Feminist" söylevleri dolayısıyla daha daha önceki kitabında Ged isimli bir büyücü merkez alarak ve kadınların "habis" varlıklar olduklarına dair kabulleri çürütüp Tehanu isimli küçük bir kız çocuğu ve Ged'e ikinci kitap Atuan Mezarları'nda eşlik eden Tenar isimli karakteri ana karakter olarak seçtiği yeni bir kitapla bir tür günah çıkartma eylemi olduğu söylendi. Oysa yazar yıllar önce yazdığı kitaplarda kadınların erkek egemen Yerdeniz'de erkeklerce habis olarak nitelendiğini ve "Öyle oldukları kabul edilir." kabullenmesini sık sık vurgulayarak kadınların aslında habis varlıklar olmayıp egemen tarafça öyle kabul edildiklerini sölemiştir.
Yerdeniz serisinin bu dördüncü kitapla sonlandığı düşünülmüş ama yazarın Yerdeniz'i düşlemeyi bırakamaması dolayısıyla 2001 yılında yayımlanan ve Yerdeniz'de geçen beş öyküden oluşan Yerdeniz Öyküleri ile bize yine Yerdeniz'e ait hikâyeler anlatmaya devam etmiştir yazar. Bu kitap yine aynı yıl Ağustos 2001 tarihinde Türkçe olarak Metis Yayınları tarafından yayımlanmıştır.
Yerdeniz Öyküleri kitabında diğer Yerdeniz kitaplarında geçen olayların öncesinde ve sonrasında geçen beş hikâye bulunmaktadır. Hikâyelerden sonuncusunun adı Ejderböceğidir ve dördüncü kitap Tehanu'daki gibi kadınların sanıldıklarından çok daha güçlü olduklarının/olabileceklerinin gösterildiği bir hikâye anlatmaktaydı.
Kitap yayımlandığında, aynı yıl içerisinde Ursula K. Le Guin'in Yerdeniz serisine beşinci bir roman ekleyeceği ve isminin The Other Wind olacağı söylenmiş ki The Other Wind aynı yıl gerçekten de yayımlanmıştır.
The Other Wind'in yayımlanmasından yaklaşık üç yıl sonra kitap Öteki Rüzgâr adıyla Mart 2004 tarihinde Metis Yayınları'nca Türkçeye çevrildi. Kitaptaki olaylar Yerdeniz Öyküleri isimli kitabın son hikâyesi olan Ejderböceği sonrasında geçen bir dizi olayı anlatmaktaydı. Kızılağaç isimli ölülerce çağrılan bir adamınderdine çare aramısıyla başlayan kitap, aslında bu çağrılışın çok daha büyük değişimlerin habercesi olduğunun öğrenilmesi, Ejderhaların insanlara tekrar saldırmaya başlaşıyışı ve üçüncü kitap En Uzak Sahil'den hatırlayacağımız kral Lebannen'in evlenme konusundaki çekincelerine de şahit olduğumuz oldukça ilginç bir konuya sahip fakat kitabın sonunda bildiğimiz Yerdeniz'de büyük değişimlerin yaşandığını söyleyebilirm.
Öteki Rüzgâr aynı zamanda Yerdeniz'e ait bundan önceki beş kitap boyunca biz okurların merak ettiği pek çok konu hakkında cevaplar içeren bir kitap. Ejderhalar ve insanların kökenini, büyünün keşfini, ölülerin ölüm sonrası gittiği çorak diyarın "ne olduğu" ve daha fazlasını bu son (şimdilik) kitapta bulmak mümkün.
İŞTE 6 KİTAPLIK TEK CİLDİN İÇİNDEKİLER
BİRİNCİ
KİTAP YERDENİZ BÜYÜCÜSÜ SİSTEKİ SAVAŞÇILAR GÖLGE BÜYÜCÜLER OKULU GÖLGENİN SERBEST KALIŞI PENDOR EJDERHASI AV ŞAHİNİN UÇUŞU AVCI İFFİSH AÇIK DENİZ İKİNCİ KİTAP ATUAN MEZARLARI GİRİŞ YUTULMUŞ MAHALLİN ETRAFINDAKİ SUR TUTSAKLAR DÜŞLER VE MASALLAR TEPENİN ALTINDAKİ IŞIK İNSAN KAPANI BÜYÜK HAZİNE ODASI İSİMLER ERRETH-AKBE'NİN HALKASI KARANLIĞIN ÖFKESİ BATI DAĞLARI YOLCULUK ÜÇÜNCÜ KİTAP EN UZAK SAHİL ÜVEZ AĞACI ROKE USTALARI HORT KENTİ BÜYÜ IŞIĞI DENİZ HAYALLERİ LORBANERY DELİ AÇIK DENİZ'İN ÇOCUKLARI ORM EMBAR EJDERHALAR YOLU SELİDOR ÇORAK DİYAR AZAP TAŞI DÖRDÜNCÜ KİTAP TEHANU KÖTÜ BİR ŞEY ŞAHİN YUVASI'NA GİDİŞ OGİON KALESSİN İYİYE GİDİŞ KÖTÜYE GİDİŞ FARELER ATMACALAR BULMA SÖZLERİ YUNUS EV ON İKİ KIŞ BEY TEHANU BEŞİNCİ KİTAP YERDENİZ ÖYKÜLERİ BULUCU KARAGÜL İLE PIRLANTA YERİN KEMİKLERİ BATAKLIK YAYLA EJDERBÖCEĞİ ALTINCI KİTAP ÖTEKİ RÜZGÂR YEŞİL SÜRAHİNİN TAMİRİ SARAYLAR EJDERHA MECLİSİ YUNUS YENİDEN BİRLEŞMEK |