Faiz 27 ayın zirvesine çıktı
Abone olHazine'nin dünkü gösterge tahvil ihracında TCMB likidite politikalarındaki belirsizlik ve Avrupa borç piyasalarına yönelik endişeler faizleri etkiledi.
Hazine'nin dünkü gösterge tahvil ihracında TCMB likidite
politikalarındaki belirsizlik ve Avrupa borç piyasalarına yönelik
endişelerle talebin düşük kalması sonucu gösterge faiz 27 ayın en
yüksek seviyesi olan yüzde 10.63'e kadar yükseldi.
Faizlerdeki yükseliş, dış piyasalardaki bozulma ve euro/dolar paritesindeki düşüşe paralel dolar/TL 1.80 lirayı aştı. Bir bankacı, "Diğer gelişmekte olan piyasalarla birlikte Türkiye'den de yabancı çıkışı oldu" yorumunda bulundu.
YÜZDE 11'E GELEBİLİR
Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, gösterge tahvil faizinin yüzde 11'e gelme ihtimali bulunduğunu söyledi. Altınsaç, piyasanın Merkez Bankası'nın öngörülebilirliğinin düştüğünü düşündüğünü dile getirerek, Merkez Bankası'nın ne kadar fonlama yapacağının tam olarak bilinemediği için faizlerde bir oynaklık olduğunu anlattı.
HSBC Stratejisti Fatih Keresteci de, "TCMB'nin sıkı para
politikası uygulaması ve beraberinde gecelik faiz oranlarının çift
hanelerde oluşması, enflasyon beklentilerindeki bozulma, yabancı
yatırımcıların ilgisizliği gibi nedenlerden dolayı faizler yukarı
yönlü bir seyir izliyor. Bununla birlikte yüzde 10.5-11.0
aralığının orta vadeli alım için uygun olduğu yönündeki görüşümüzü
koruyoruz" dedi.
7.7 MİLYAR TL BORÇLANMA
Hazine bu hafta düzenlediği dört ihale ile 5.93 milyar TL'si piyasadan 7.73 milyar TL borçlanma gerçekleştirirken, düşük kalan taleple birlikte gösterge faizin yeniden ihracında 27 ayın en yüksek faizinden borçlandı.
TCMB'nin sıkı para politikası uygulaması ile gecelik faiz oranlarının çift hanelerde oluşması başta olmak üzere önümüzdeki dönemde gecelik gecelik faizin (fonlamanın) nerede oluşacağına ilişkin tahminlerin zorluğu lokal bankaların çift haneli seviyelerin altından gösterge tahvil isteklerini de oldukça azaltıyor.
Yabancı tarafında azalan ilgiye böylece lokal bankaların da eklenmesi beraberinde gösterge faizde yükselişi ve Hazine için daha yüksek borçlanma maliyetlerini (1 ayda 230 baz puan artış) getirdi.