Facebook'ta 'mahremiyet' operasyonu
Abone olSitedeki bazı uygulamaların geliştiricileri kullanıcı bilgilerini reklam firmalarına satıyormuş. Site, bu firmalara erişim yasağı getirdi.
Facebook, bazı
uygulama geliştirici firmaların kullanıcı adres ve arkadaş
listelerini reklam firmalarına sattığını tespit edip siteye
erişimini engelledi.
Sosyal ağın kurumsal blogunda yapılan açıklamada, hiç biri en popüler 10 uygulama listesinde yer almayan 6-8 uygulamanın geliştiricisi ve işleticinin, 6 ay süreyle sitede çalışmasının yasaklandığı belirtildi. Gerekçe ise bu firmaların, uygulamaları vasıtasıyla kullanıcıların kişisel iletişim bilgilerini reklam firmalarına satması.
Açıklamada sözkonusu geliştirici firmaların isimleri belirtilmedi ancak bu bilgileri satın alan firmaların başında Rapleaf reklam firması olduğu ifade edildi. Facebook, Rapleaf'e bir de anlaşma imzalatarak Facebook'a uygulama geliştiren firmalardan hiç bir şekilde kullanıcı bilgisi satın almama sözü verdirdi.
Yaklaşık 550 milyona üyesiyle dünyanın en büyük sanal iletişim ağı konumundaki Facebook, son yıllarda kullanıcı mahremiyeti konusunda dikkatleri üzerine çekiyor. ABD ve AB başta olmak üzere hemen her yerde mahremiyet ilkeleri sorgulanan site, uğradığı soruşturmalardan paçayı kurtarmaya çalışıyor.
Google ve
Facebook gibi geniş kitlelerin kişisel bilgilerini toplayan ve
işleyen sanal sistemlerin bu bilgileri nasıl ve hangi koşullarla
kullanıyor olduğu, mahremiyet hakları ve kişisel özgürlükleri
savunan kurum ve organlar tarafından yakından izleniyor.