'Facebook'ta cinsel ayrımcılığa son' kampanyası
Abone olBinlerce Facebook kullanıcısı, tecavüz ve kadına yönelik şiddeti olumlu gösteren paylaşımlarla mücadeleyi amaçlayan bir kampanya çerçevesinde sosyal paylaşım sitesinin daha acil, kapsamlı ve etkin önlemler almasını talep ediyor.
Binlerce Facebook kullanıcısı, cinsel ayrımcılık olarak
niteledikleri paylaşımlara karşı daha sert önlemler alınması
talebiyle protesto kampanyası yürütüyor.
Düzenlenen kampanya, tecavüz ve kadına yönelik şiddeti olumlu gösteren paylaşımlarla mücadeleyi amaçlıyor. Kampanyaya 50 binden fazla kişi twitter mesajlarıyla destek verirken, beş bin kişi de bu tür paylaşımların çevresinde reklamları yayınlanan şirketlere elektronik posta mesajları gönderdi.
Facebook, cinsel ayrımcılığı, tecavüzü ve kadına yönelik şiddeti öven pek çok paylaşımı sayfalarından sildi.
Binlerce imza
Aynı konuda, internette açılan bir elektronik dilekçeye 220 binden fazla kişi imza koydu.
Kırktan fazla kadın örgütü ve bireysel destekçinin başlattığı
son kampanyanın öncüleri Amerika Birleşik Devletleri merkezli kadın
örgütü Women, Action and the Media (WAM) ve kadınların karşı
karşıya kaldıkları ayrımcılığı paylaşmalarını sağlayan İngiltere
merkezli twitter hesabı Everyday Sexism Project.
Kampanya'nın destekçileri, Facebook'a gönderdikleri açık mektupta, 'Facebook'ta tecavüz ve şiddet içeren paylaşımlara karşı acil, kapsamlı ve etkili önlemler alınmasını' talep ettiler.
Ayrıca, Facebook kullanıcıları, bu tür paylaşımların bulunduğu sayfalarda reklamları yayınlanan şirketlere elektronik posta mesajları göndererek protesto etmeye teşvik ediliyor.
Açık mektupta belirtilen şirketlerden bazıları Sky, American Express ve Dove kozmetik ürünleri.
Sayfalar kapatıldı
Aynı mektupta, 'kabul edilemez' diye nitelenen paylaşımlardan örnekler de yer alıyor. 'Hintli kızlar bu yüzden tecavüze uğruyor' başlıklı bir Facebook grubu, şiddete maruz kalan kadınların fotoğrafları ve merdivenlerin dibinde yerde yatan bir kadının fotoğrafı altına yazılan 'Gelecek sefere hamile kalmazsın' gibi paylaşımlar bu örnekler arasında.
Unilever'in sahibi olduğu Dove şirketi, görüntülerden büyük rahatsızlık duyduklarını açıkladı ve kişilerin kasıtlı şekilde aşağılanmasını kabul etmelerinin mümkün olmadığını vurguladı.
Şirketin İletişim Yöneticisi Stacie Bright yaptığı açıklamada "Reklamlarımızın yayınlandığı hedef kitlenin daha sağlıklı seçilmesi için çalışmalarımız sürüyor. Facebook'taki reklam sistemi, sayfaların içeriğiyle değil kullanıcıların ilgi alanlarıyla bağlantılı. Biz reklamlarımızın hangi sayfada yayınlanacağını seçmiyoruz" dedi.
Hem Dove yetkilileri hem de Facebook sözcüsü, BBC'ye yaptıkları açıklamada, mektupta konu edilen sayfaların Facebook'tan kaldırıldığını doğruladı.
Kampanyanın nedeni 'hüsran'
Everyday Sexism Project kurucusu Laura Bates, kampanyanın ortaya çıkış nedenini 'pek çok kadının duyduğu hayal kırıklığı ve hüsran' diye niteledi. Bates, bir milyardan fazla kullanıcısı bulunan bir platformu kontrol altında tutmanın çok kolay olmadığını bildiklerini ifade etti ancak ayrımcı ve şiddet içeren sayfalarla ilgili şikayetlerin bugüne dek fazla bir sonuç getirmediğine dikkat çekti.
Facebook, 'nefret, şiddet ve ayrımcılık' içeren paylaşımların sitede yeri olmadığını açıkladı ancak bazı kullanıcılar tarafından bu kategoride görülen kimi paylaşımların, Facebook'un kullanım şartlarını ihlâl etmediğini savundu.