Eymür: Apo'nun yakalanması hataydı
Abone olÖcalan, ani bir operasyonlaTürkiye'ye getirilmişti. Ne olduysa bundan sonra oldu. Mehmet Eymür, yeni bir sürece yol açan operasyonu hata olarak gördü.
MİT Kontr-terör Dairesi eski Başkanı Mehmet Eymür, bölücü terör örgütü PKK’nın elebaşısı Abdullah Öcalan’ın 16 Şubat 1999’da Kenya’da gerçekleştirilen bir operasyon ile yakalanarak Türkiye’ye getirilmesinin de büyük bir hata olduğunu savundu.
Öcalan’ın Türkiye’ye getirilmesinin kamuoyuna büyük bir başarı olarak gösterildiğini belirten Eymür, “Türkiye’nin aldatıldığı ve zokayı yuttuğu bir operasyonu kendi açımızdan başarılı saymak, saflığın da ötesinde bir şey.” dedi. www.atin.org isimli web sitesinde “Apo’yu niye verdiler?” başlıklı bir yazı kaleme alan Eymür, Öcalan operasyonunda asıl başarının “PKK liderini paket halinde Türkiye’ye verenlerde” olduğunu söyledi. Eski başbakanlardan Bülent Ecevit’in “Bize niye Apo’yu verdiler onu hâlâ ben de bilemiyorum. Ama sonunda hayırlısı oldu. Apo konusunda hiçbir şart getirmediler bize.” şeklindeki sözlerini hatırlatan Eymür, şu görüşleri savundu: “Terör örgütünün başının Türkiye’ye getirilişinde nasıl bir hayır olduğu gözler önünde. Amerika’nın şartı açıktı. Operasyonu ABD ve Türk ekipleri gerçekleştirecek. Ancak ne olursa olsun Öcalan, Türkiye’ye sağ olarak getirilecek, mahkemede adil olarak yargılanacak ve öldürülmeyecekti... Türkiye’nin Öcalan’ı yok etmek konusundaki operasyonlarından haberdar olan Amerikan yönetimi, Öcalan’ın sağ ele geçirilmesinde ısrarlıydı.”
AİHM’nin yeniden yargılanma kararında AK Parti’nin suçlu olmadığını vurgulayan Eymür, şöyle devam etti: “Peki, ‘Öcalan’ın neden verildiğini’ bilmeyen eski Başbakan’ın, zamanın Cumhurbaşkanı’nın, devlet namına söz verip protokol imzalayan, ‘Apo’yu getiren de biziz, asılmaması için en büyük mücadeleyi veren de biziz’ diye beyanatlar veren MİT Müsteşarı’nın bu menfi gelişmelerde hiç mi vebali yok? Acaba Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Atilla Ateş’in 19 yıl sabrettikten sonra Suriye’ye seslenerek sabrımızın taştığını belirten çıkışıyla içine girilen süreç ile ABD istihbaratının ‘Öcalan’ı teslim edelim’ teklifi arasındaki zamanlama sadece bir tesadüf mü? Neden bu çıkışlar 10-15 sene önce veya büyük bir katliamdan sonra yapılmadı? Kuzey Irak’taki yeni yapılanma ile Öcalan olayı arasında bir münasebet var mı? İşte bu sualler, yeni bir suali; ‘Öcalan’ın Suriye’den çıkarılması acaba yeni bir stratejinin, PKK’nın siyasallaştırılması ve legalize edilmesi hareketinin başlangıç noktası mı?’ sualini akla getiriyor.”
Haber : Erkan Acar
Kaynak :