Eylül ayı cepleri yakacak
Abone olDargelirlilerin 'dert ayı' olarak tanımladıkları Eylül'de harcamalar artıyor. Okul, yakacak, giyecek, yiyecek gibi harcamalar dar gelirli ailelerin bütçesini zorlayacak.
Dargelirlilerin ''dert ayı'' olarak tanımladıkları eylülde, harcamalar artıyor. Eylül'de ilk olarak aile bütçesine okul masrafları ekleniyor. İlköğretimde okuyan bir öğrencinin masrafı ortalama 200 YTL'yi bulurken, aileler okul giderlerini en ucuz nasıl karşılayabileceklerinin hesabını yapıyor. En az 200 YTL'yi bulan kışlık giyecek masrafı da aileleri kara kara düşündürüyor. Yakacak giderleri de bu ayla birlikte harcamalar kalemine ekleniyor.
KDV TARTIŞMASI
Bir ton odun, 2 ton kömür alan bir ailenin yakacak için 400 YTL ödeme yapması gerekiyor. 350 YTL olan asgari ücretle geçinen 4 kişilik bir ailenin eylülde, ek giderleri yaklaşık bin YTL'ye, yani aylık ücretinin yaklaşık 3 katına kadar çıkabiliyor. Bu arada, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in "Eğitimde KDV sıfırlansın" ısrarı sürüyor. Eğitimdeki vergileri tartışmaya açan Bakan Çelik, 2004'te sadece 29 milyon YTL vergi toplandığını belirtti.
FİYAT DÜŞECEK
Özel okula giden öğrenci sayısının 256 bin civarında olduğunu ve birçok okulun yüzde 50 kapasite ile hizmet verdiğine işaret eden Çelik, özel okullardan alınan KDV'nin yüzde 8'den 1'e indirilmesiyle okullardaki boş kontenjanların dolacağını kaydetti. Bakan Çelik'in bu önerisi, özel okul temsilcilerden destek buldu.
* Cem Gülan (Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkan Yardımcısı) : KDV'nin düşürülmesi öğrenci sayısının çoğalmasını sağlar. O zaman ücretleri ciddi anlamda düşürürüz.
* Celalettin Rumi (Büyük Kolej Başkanı): İndirim yapıldığı takdirde fiyatlarımızı da düzenleyeceğiz. Bizim asıl sıkıntımız muhtasar vergilerinden kaynaklanıyor.
* Rüstem Eyüboğlu (Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı): Biz KDV'nin indirilmesini değil tamamen kalmasını istiyoruz.