Eylemciyi dipçikleyen İsrailli subaya ceza

Abone ol

Filistin yanlısı Danimarkalı bir göstericiyi dipçiklerken çekilen görüntüleri ile tartışma yaratan İsrailli yarbay görevinden alındı, terfiden men cezasına çarptırıldı.

Filistin yanlısı bir barış eylemcisinin yüzüne tüfeğinin dipçiği ile vurmasının görüntüleri internette yayınlanan İsrailli bir yarbay, disiplin cezasına çarptırıldı.

Yarbay Şalom Eisner, tümen komutanı yardımcısı görevinden alındı. Eisner ayrıca önümüzdeki iki yıl boyunca terfiden yararlanamayacak.

Eisner'in Eriha yakınlarında eylem yapan bir grupta yer alan Danimarkalı bir gence vurmasının görüntüleri hem internette hem de İsrail televizyonlarında yayınlanmıştı.

Bunun üzerine Eisner açığa alınmış, hakkında soruşturma başlatılmıştı.

İsrail Ordusu adına yapılan açıklamada kararın ahlaki gerekçelerle alındığı kaydedildi.

Eisner ise vurduğu eylemcinin görüntülerdeki olayların hemen öncesinde kendisine vurduğunu ve parmaklarını kırdığını söylüyordu.

Olaylar ışığında Eisner'in bir askeri okulda görevlendirilmesi planları da rafa kaldırıldı.

Ordu sözcüsü Yoav Mordehay "Kimi anarşist kimi kötü niyetli savaş yanlılarından oluşan bir dizi grup, askerlerimizin namını lekelemek ve medyada yankı getirmek için çalışıyor. Bizlerinse ordu etiğini gözetip provokasyonlara kapılmamamız gerekiyor" dedi.

İsrail başbakanı Binyamin Netanyahu da olayı, "asla kabul edilemeyecek bir şey" diye nitelemişti.

Olay cumartesi günü Ürdün Vadisi'nde Filistin yanlısı bir grup uluslararası gönüllünün düzenlediği bisikletli protesto eylemi sırasında meydana geldi.

Yayınlanan görüntülerde Yarbay Şalom Eisner'in göstericilere önce bağırdığı, ardından adının açıklanmasını istemeyen Danimarkalı eylemcinin yüzüne M16 tüfeğinin dipçiği ile vurduğu görülüyor.

Eylemlerinin bütünüyle barışçı olduğunu savunan Danimarkalı, daha sonra bir Filistin hastanesinde ayakta tedavi edildi.

Günün Önemli Haberleri