'Eyalet bazlı yaklaşımı benimsemeliyiz'

Abone ol

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ''Eğer ABD ile ekonomik ilişkilerimizi geliştirmek istiyorsak, eyalet bazlı bir yaklaşımı benimsemek zorundayız'' dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ''Eğer ABD ile ekonomik ilişkilerimizi geliştirmek istiyorsak, eyalet bazlı bir yaklaşımı benimsemek zorundayız'' dedi.

Hisarcıklıoğlu'nun, ABD Ticaret Odası'nı ziyareti sonrasında ortak basın toplantısı düzenlendi. 

Türkiye ile ABD arasındaki ticari ilişkilerin siyasi ve askeri ilişkilerin gerisinde kaldığını belirten Hisarcıklıoğlu, son yıllarda iki ülke arasındaki ikili ticaretin artmasına rağmen, bunun Türkiye aleyhine dengesiz bir durum arz ettiğini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, ekonomik ilişkilerin sadece Washington'a odaklanarak çözülemeyeceğini dile getirerek, şunları kaydetti:

''Eğer ABD ile ekonomik ilişkilerimizi geliştirmek istiyorsak, eyalet bazlı bir yaklaşımı benimsemek zorundayız. 26 Avrupa ülkesiyle 26 iş konseyimiz bulunmakta ama ABD'de sadece bir tane iş konseyimiz var. Ama North Carolina'nın ekonomisi İsveç'e eşdeğer, ABD'nin küçük eyaletlerinden olan Rhode Island'ın ekonomisi Bulgaristan'a, California'nınki İtalya, Teksas'ınki Rusya, New York'unki Avustralya ekonomisi kadar büyük. Dolayısıyla, eğer ikili ticaret ilişkilerimizi geliştirmek istiyorsak, eyalet ve hatta şehir ve sektör bazlı yaklaşımlar gerekli.''

Washington temasları

Hisarcıklıoğlu, Washington'daki temaslarına yönelik bir soru üzerine, şunları söyledi:

''Buradaki program kapsamında öğlen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile bir yemeğimiz olacaktı ama rahatsızlığından dolayı beraber olamadık. Orada müsteşar ile birlikte, eski ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright'ın beraber olduğu öğle yemeğinde bulunduk. Daha sonra ekonomik ilişkilerden sorumlu ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Jose Fernandez ile bir araya geldik ve Türkiye-ABD ekonomik ilişkilerinden bahsettik. Kendisi de en fazla memnun olduğu konunun, ABD Ticaret Odası ile TOBB'un imzalamış olduğu mutabakat zaptı olduğunu ifade etti.''

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, temaslarında özellikle Ortadoğu bölgesinde girişimcilik programlarının gelişmesi, eğitim ve buna bağlı olarak inovasyonun gelişmesi noktasında yaptıkları çalışmalardan bahsettiklerini söyledi. 

Türkiye'nin en hızlı büyüyen 25 şirketini seçtiklerini hatırlatan Hisarcıkloğlu, ABD'de, bu şirketleri ABD şirketleriyle bir araya getirme fırsatı bulduklarını kaydetti.

Hisarcıklıoğlu, ABD ve Türk firmalarının üçüncü ülkelerde işbirliğine gitmesiyle ilgili olarak, ''Bu konuda karşılıklı iki tarafın da yapacağı ev ödevleri var. Bu coğrafyayı bizden iyi bilen yok, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'yı bizden iyi bilen yok. Amerikan firmalarının tecrübeleri, teknik kapasiteleri ve finansman imkanları var. Bizim tecrübemizle onları bir araya getirip birlikte üçüncü ülkelerde hangi sektörlerde işbirliği yapabiliriz, buna bakacağız'' dedi.

''Türkiye dinamik ve büyüyen bir ekonomi''

ABD Ticaret Odası Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Başkan Yardımcısı Lionel Johnson da birkaç gün önce, Ankara'da, ABD Ticaret Odası olarak, TOBB ile iki ülkenin ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için yol haritası oluşturacak mutabakat zaptını imzaladıklarını hatırlattı.

Mutabakat zaptının, ekonomik ve ticari ilişkilerin iki ülkenin stratejik ilişkilerine daha uygun hale gelmesine yardım etme amaçlı olduğunu belirten Johnson, ''Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın şahitliğinde, böylesine bir zaptı sizlerle imzalamaktan onur duyuyoruz'' ifadesini kullandı.

Johnson, söz konusu bu mutabakat zaptı ile bölgedeki kalkınma ve yeniden yapılanmada ihtiyaç olabilecek yerlerde de, 16-18 aylık bir dönemde birlikte çalışılacağını anlattı.

Johnson, amaçlarının, özel sektöre daha çok fırsatlar yaratmak ve Amerikan şirketlerini Türk şirketlerle bir araya getirmek ve üçüncü ülkelerde birlikte çalışmalarını sağlamak olduğunu ifade etti. 

Türkiye'nin dinamik ve büyüyen bir ekonomi olduğunu belirten Johnson, Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10. ekonomisi olma hedefini de ''önemli bir hedef'' olarak nitelendirdi.

Johnson, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesine bakıldığında, birçok cesur ve girişimci Türk işadamının bulunduğunu, özellikle dönüşüm geçiren ülkelerde Türk işadamlarının çok iyi işler çıkardığını belirterek, ''Bunu Irak'ta ilk elden gördüm'' dedi. Johnson, bu nedenle bu tür ülkelerde birlikte ortaklıklar yapmakla ilgilendiklerini anlattı.

Günün Önemli Haberleri