Evliya Çelebi Buz devri'ne karşı
Abone olÜnlü seyyah Evliya Çelebi'yi konu alan Türkiye'nin ilk uzun metrajlı animasyon filmi görücüye çıkıyor.
Osmanlı döneminin ünlü seyyahı Evliya Çelebi'yi
konu alan Türkiye'nin ilk uzun metrajlı,
üç boyutlu animasyon filmi "Evliya Çelebi ve
Ölümsüzlük Suyu", ABD, Avrupa ve Ortadoğu'da da gösterime
girecek. Film, "Buz Devri/İce Age" serisi ve "Karlar
Ülkesi/Frozen" gibi Hollywood yapımı animasyon filmleriyle
aynı kategoride yarışacak.
Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Eurimages tarafından desteklenen, Türk Hava Yolları'nın (THY) ana sponsorluğunu yaptığı film, 24 Ekim'de sinemaseverlerle buluşacak.
Alper Özdemir'in yapımcılığını, Serkan Zelzele'nin yönetmenliğini üstlendiği filme, Türk sinemasının tanınmış isimleri de katkıda bulundu. Filmin başkarakteri "Evliya Çelebi'ye sanatçı Haluk Bilginer'in sesiyle hayat vereceği projede, oyuncular Ahmet Kural ve Murat Cemcir de seslendirmede yer alıyor.
UNESCO'nun 2011 yılını "Evliya Çelebi Yılı" ilan etmesi ve Avrupa Konseyi'nin "İnsanlık Tarihinde Kültürler Arasında Köprü Kuranlar" listesinde ünlü seyyaha yer vermesinden esinlenilerek hayata geçirilen projeyle Evliya Çelebi'nin dünyada tanıtılması amaçlanıyor.
AA muhabirine konuşan filmin
yapımcısı Özdemir, film üzerinde 3 yıldır
çalıştıklarını söyledi.
Evliya Çelebi televizyon serisi de olacak
Gösterim tarihinin kendileri için çok önemli olduğunu kaydeden Özdemir, "Yerel bir kahraman yaratmak için bu bir başlangıç olacak. Evliya Çelebi karakterinin mobil oyununu da hazırlıyoruz. Sosyal medyaya uyumunu da yapıyoruz. Diğer taraftan Evliya Çelebi, televizyon serisi olarak da devam edecek" diye konuştu.
Özdemir, yaklaşık 4 milyona dolara mal olan filmde mekan ve karakter tasarımlarının üç boyutlu animasyon tekniğiyle yapıldığını ifade ederek, şu bilgileri verdi:
"Burada sinema filminden öte, yerel bir kahraman yaratmak ve süreçle beraber televizyon serisi olarak devam etmek istiyoruz. Gerçekten çocukların, gençlerin ve herkesin takip ettiği bir karakter olsun istedik. Türkiye'de bu manada ciddi bir açık var. Bu açığı dolduralım istedik. Evliya Çelebi denince filmde sadece tarih anlatılıyor gibi bir algı oluşuyor. Esasında bu filmle günümüz İstanbulu'nu anlatıyoruz. Bu tarafta Evliya Çelebi'nin 10 ciltlik Seyahatnamesi var. Bu kitabın sonu 'Baki olan Bakidir' diye bitiyor. Halk arasında onunla ilgili bazı rivayetler de var. Evliya Çelebi'nin ne zaman, nasıl ve nerede öldüğüne dair hiçbir bilgi yok. Mezarı da yok. O yüzden her zaman Evliya Çelebi'nin ölümsüzlük suyunu bulduğu ve daha çok gezmek için böyle bir yola giriştiği rivayet olarak konuşuluyor."
Özdemir, filmin Nil Nehri'ndeki bir hikayeyle başladığını bildirerek, "Bu film için tarihi yarımadanın, Karaköy, Eminönü, Sirkeci ve Sultanahmet'in tamamı modellendi. Bunun üzerine ciddi emek sarf ettik. Yaklaşık 3 yıldır, 500 kişi bu projenin üstünde çalıştı" ifadelerini kullandı.
"Evliya Çelebi ve Ölümsüzlük Suyu" filminin ABD, Avrupa ve Ortadoğu'da dublajlı gösterime gireceğine işaret eden Özdemir, şöyle devam etti:
"Animasyon artık sadece ekranda izlediğimiz bir şeyden öte hal aldı. Bir karakter yaratıldıktan sonra projenin oyunu geliyor, şarkısı geliyor. Burada bütünsel bir üretim sürecinden bahsediyoruz. Bizim gitmek istediğimiz yön de tam burası. Biz sadece ekranda bir şeyler yansıtalım diye yola çıkmadık. Bu karakterden sonra 'Bunun üzerinde yatırım yaparak, dünyaya mal olacak bir karakteri Türkiye'den çıkaralım' derdindeyiz."
Evliya Çelebi oyunu da yolda
Hollywood'da çok başarılı prodüksiyonlara imza atıldığını ifade eden Özdemir, "Son zamanlarda çıkan Buz Devri ve Karlar Ülkesi gibi yapıtlara yakın kalitede bir şeyler ürettiğimize inanıyoruz. Bu anlamda da izleneceğine ve beğenileceğine inanıyoruz" dedi.
Yapımcı Alper Özdemir, Evliya Çelebi'nin mobil oyun, sosyal medya uygulamalarının yanı sıra oyuncak ve kırtasiye malzemelerinin de piyasaya sunulacağını söyledi.