Evli patronu strese sokan düzenlemeye son

Abone ol

İş dünyasını zora sokan Borçlar Kanunu’ndaki ‘ticari kredilerde eş rızası’ şartı yeniden düzenlenecek.

İş dünyasını zora sokan Borçlar Kanunu’ndaki ‘ticari kredilerde eş rızası’ şartı yeniden düzenlenecek.

Bakan Yazıcı, düzenlemeyi gözden geçirmek için komisyon kurduklarını belirterek değişiklik sinyali verdi.

İş dünyasını ayağa kaldıran, banka kredilerinde ‘eş rızası’ aranmasına ilişkin şartta, yeni düzenleme yolda. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bankaların Borçlar Kanunu’nda yer alan, kredilerde eş rızası aranmasına ilişkin düzenlemede, ‘frijit’ davranıldığını belirterek, kanunların amacının insanların hayatını kolaylaştırmak olduğunu, zorlaştıran düzenlemeler konusunda ise gereken işlemlerin yapılacağını söyledi.

Konuyla ilgili olarak STAR’a bilgi veren Yazıcı, iş dünyasından gelen yoğun eleştiriler üzerine, bakanlık bünyesinde bir komisyon oluşturulduğunu ifade ederek, komisyonun şu anda uygulama ile ilgili bilgi topladığını ifade etti. İş dünyasından ve bankalardan elde edilen bilgiler doğrultusunda, eş rızası konusunda yeni düzenlemenin yapılacağını kaydeden Yazıcı “Her yönüyle inceleyin diye talimat verdim. Kanundan kaynaklanan bir sorun varsa, gereken yapılır. Kanunları neden yapıyoruz, insanların hayatını ve işlemlerini kolaylaştırmak için. Amacımız kimsenin hayatını zorlaştırmak değil” diye konuştu.

BANKALAR BİRAZ ABARTIYOR

“Bankaların uygulamasının kanunu aşan bir düzeyde olduğunu sanıyorum” diyen Yazıcı, kendisine gelen şikayetlere baktığında, bankaların düzenlemeyi biraz abarttığını gördüğünü söyledi. Bazı işadamlarının “Hanımı günde üç kez bankaya götürmek zorunda kaldık” şeklinde şikayetlerde bulunduğunu ifade eden Yazıcı, bazı bankaların üç ay önceki kredilere bile eş rızası aradığını söyledi. Yazıcı “Bankalar yoğurdu üfleyerek yeriz mantığı ile hareket ediyor. Çok frijit uygulamaları var. Tüm bunlar aksayan yönler. Arkadaşların incelemesinin ardından netleşecek. Gereken düzenleme de yapılacak” dedi.

EŞ KRİZİ NASIL ÇIKTI!

Türk Borçlar Kanunu’nun 1 Temmuz’da yürürlüğe girmesi ile birlikte, “banka kredilerinde eş rızası aranır” hükmü de hayata geçti. Bankalar ise Borçlar Kanunu’nda yer alan hükmü, abartarak uygulaya başladı. Bu süreçte, holdinglerde, şirketlerde patronlardan bile eşin rızası aranmaya başlandı. Hatta bazı bankaların, geçmişte kullanılan kredilerde bile eşlerin imzasını istemesi iş dünyasını adeta ayağa kaldırdı. Konuyla ilgili olarak iş dünyasından Başbakan’a, ekonomi bakanlıklarına ve hükümet üyelerine çok sayıda şikayet geldi. Bu şikayetler üzerine de kanundaki aksayan yönleri tespit etmek için çalışma başlatıldı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş da bir süre önce yaptığı açıklamada, ticari kredi almak için eşlerden rıza aranmasının ekonomide sıkıntılara yol açacağını söylemişti. Yalçıntaş “Bu kanun tüm evli tacirleri zora sokacak gibi görünüyor. Rızası istenen eşin kendi adına malı varsa kefalete rıza talebi o eşlerde çok önemli endişe ve kararsızlığa sebep olacak. Hele acil durumda stresli bir işadamının eşinden imza talep etmesinin nelere mal olabileceği konusunda hiç de iyimser değilim” şeklinde değerlendirmelerde bulunmuştu.

TMSF’Lİ BÜROKRATLAR BDDK KUYRUĞUNDA

BDDK ve TMSF başkanlıklarına atamaların yapılmasının ardından gözler, iki başkanın kurumlarda yapacağı atamalara çevrildi. BDDK Başkanlığı’na atanan Mukim Öztekin, henüz kurum yöneticilerinde bir değişikliğe gitmedi. TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül ise ikinci dönemine hızlı başladı. Birçok bürokratın görev yeri değiştirilirken, bazı bürokratlar da başka kurumlara geçmek zorunda kaldı. Bu süreçte birçok TMSF bürokratın, BDDK’ya geçmek için kulis yaptığı öğrenildi. Öztekin daha önce TMSF’de fon kurulu üyeliği görevini yürütüyordu.

ÖZTEKİN'E SINAV SORUSU

BDDK Başkanı Mukim Öztekin, geçtiğimiz hafta ilk kez basının karşısına çıktı. Ekonomi Muhabirleri Derneği’nin (EMD) konuğu olan Öztekin, ‘samimi’ tavrı ile ekonomi muhabirlerinden olumlu not aldı. Ancak toplantıda bazı duayen gazetecilerin yönelttiği sorular BDDK’nın yeni başkanını adeta şok etti. İşte BDDK’nın yeni başkanını şok eden bazı sorular: “BDDK’nın kuruluş tarihi nedir”, “BDDK’nın, kredi kartları aidatını kaldırma yetkisi var mıdır?” BDDK Başkanı Öztekin, kendisini açığa düşürmeye yönelik sorular karşısında da soğukkanlılığını bozmadı. Bu sorular, ekonomi muhabirleri arasında da tartışma konusu oldu.

VERGİSİNİ CEZALI ÖDEYENE MÜJDE

VERGİ borçlularına ‘ikinci şans’ tanıyan düzenlemeden, arabasını satıp veya banka kredisi çekip borcunu kapatan vergi borçlularına müjde çıktı. Düzenlemeye göre Torba Yasa’dan yararlanan ancak iki kez taksitini aksattığı için borcunun tamamını vergi cezasıyla ödemek zorunda kalan mükellefler, üste para alacak. Söz konusu mükellefler, vergi idaresine başvurarak, borçlarını yeniden hesaplattıracak. Hesaplama, ikinci şans düzenlemesinden sağlanan avantajlar dikkate alınarak yapılacak. Hesaplama sonucunda fazladan ceza ödediği tespit edilen mükellefe ödeme yapılacak. Veya fark mükellefin varsa diğer borçlarından mahsup edilecek. Düzenleme binlerce mükellefi kapsıyor.

Günün Önemli Haberleri