EVISAT'ı kurtarma çabası sürüyor

Abone ol

Avrupa Uzay Ajansı'nın en önemli dünya gözlem aracı haftasonundan beri çalışmıyor. Bilim adamları uzay aracını kurtarmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Avrupa Uzay Ajansı'nın dünya gözlem aracı EVISAT son on yıldır bir çok bilimsel araştırma için veri topluyordu.

Uzay mühendisleri Avrupa Uzay Ajansı'nın en önemli Dünya gözlem aracı Envisat'ı kurtarmak için savaş veriyor.

Uzmanlar 8 tonluk gözlem aracının durumunun kötüye gitmediğini ancak şu an için gözlem aracından her hangi bir veri alamadıklarını açıkladı.

Envisat ile bağlantı haftasonunda İspanyol Kanarya Adaları'nın uzaydan çekilmiş fotoğraflarını dünyaya iletmesinden hemen sonra kesildi.

Bilim adamları şu anda bağlantıyı yeniden kurmak için çalışıyor.

Uzmanlar bağlantının kopmasına neden olabilecek bir çok senaryoyu göz önünde bulundurduklarını ancak şu an için ellerindeki verilerin sorunu çözmek için yetersiz olduğunu söyledi.

Dünyadan radar yardımı ile çekilen fotoğraflar gözlem aracının iyi durumda olduğunu gösteriyor.

Ancak Envisat'ın Dünya ile bağlantısının kesilmesi durumunda programlandığı üzere güvenli moda geçip geçmediği bilinmiyor.

Araç güvenli moda geçtiğinde güneş panellerini Güneş'e çeviriyor ve bütün aktivitelerini durdurup tam enerji tasarrufuna geçiyor.

Eğer araç henüz güvenli moda geçmediyse, enerjisinin tükenme riski bulunuyor.

Bu durumda gözlem aracı sonsuza dek kaybedilebilir.

Avrupa Uzay Ajansı Dünya Gözlem Birimi Başkanı Prof Volker Liebig ''Şu anda Envisat ile yeniden bağlantı kurmak için elimizden geleni yapıyoruz. Ancak bunun dışında gözlem aracının durumunu radarlar, teleskoplar ve diğer uydulardan gelen görüntülerle gözlemlemeye devam ediyoruz'' dedi.

Liebig ''Pazar günü Fransız Uzay Ajansı yüksek netlikte görüntü gönderebilen yeni uyduları Pleiades'i kullanarak Envisat'ın bir fotoğrafını çekmeye çalışacak. Bu sayede hasarın gözlem aracının dışında olup olmadığını öğrenebileceğiz'' dedi.

Envisat 2002 yılında uzaya gönderildi ve şimdiye kadar yörüngeye sokulan askeri amaçlı olmayan en büyük Dünya gözlem aracı.

Gözlem aracı son on yıldır Avrupalı Dünya bilimcilere karadan, okyanuslardan ve buzullardan görüntüler yolluyordu.

Şimdiye dek 2.5 milyar euroya mal olan gözlem aracı şimdiden planlanan yaşam süresinden 5 yıl daha fazla hizmet verdi.

Ancak Avrupa Uzay Ajansı Envisat'ı 2014 yılına kadar kullanmayı ümid ediyordu.

Bu ajansa uzaya yeni gözlem araçları gönderene dek zaman kazandıracaktı.

Envisat'ın yerine geçmesi planlanan Sentinel 1 gözlem aracı gelecek yıl yörüngeye oturtulacak.

Kara parçaları ve okyanuslardaki değişimleri görüntüleyecek olan Sentinel 2 ve Sentinel 3 isimli gözlem araçları ise 2014 yılının ilk aylarında uzaya gönderilecek.

Şu anda en çok Envisat'ın yolladığı verilerle yürütülen bilimsel projelerin geleceği ile ilgili endişe duyuluyor.

Uydudan günlük olarak gelen veriler denizdeki petrol kalıntılarının, buzulların erime oranlarının gözlemlenmesi ve hava durumu tahminleri için kullanılıyordu.

Prof Liebig bütün bu çalışmaların sekteye uğradığını söyledi.

Liebig ''Şimdilik Kanada Uzay Ajansı ile yıllar önce yaptığımız bir ortaklık anlaşmasını yürürlüğe soktuk. Kanadalılar bu konuda çok yardımsever davrandı. Bir süre için Kanada'nın Radarsat 1 ve 2 adlı gözlem araçları bizim araştırmalarımız için de veri toplayacak'' dedi.

EVISAT bozulmadan önce son olarak Kanarya Adaları'nın bu görüntüsünü iletti.

Günün Önemli Haberleri