Evinizi depremden böyle koruyun!

Abone ol

Binaların karşı karşıya en büyük risk olan korozyon yani paslanmayı su yalıtımıyla önleyebilirsiniz.

1999'da yaşanan iki büyük depremin ardından richter ölçeği, tsunami, zemin etüdü gibi kavramlarla tanıştık. "Korozyon" da bunlardan biriydi ve depremde birçok yapının yıkılmasının nedeni olarak gösterildi. "Korozyon", "paslanma" demek. Nedeni ise, binalara su yalıtımı yapılmamış olması...

Evinizin yapısının daha uzun ömürlü ve daha sağlıklı olması için inşaatta kullanılan malzeme kadar doğru bakım yapmak da şart! Peki bu bakımdan kastımız ne? Boya, tadilat veya dekorasyon değil söylemek istediğimiz; binayı dış etkenlere karşı koruma yani yalıtım...Yağmur suyu, nemli toprak, binanın inşa edildiği zemindeki yeraltı suları ve banyoda oluşan buhar, binanın ömrünü kısaltıyor. ntvmsnbc'nin haberine göre, inşaat sırasında kullanılan metal ve demirler zamanla paslanıyor ve bu durum olası deprem anında büyük risk oluşturuyor. Tabii sonucunda; önlenemez para ve hatta can kaybı...

Bu tehlikeye karşı bilinçli hareket etmek gerek. Nasıl binanın ısı dengesini kontrol altında tutmak için ısı yalıtımına ihtiyaç varsa; yukarıda saydığımız risklere karşı da su yalıtımı yaptırmak gerekiyor.

Peki nedir bu su yalıtımı ve nerelerde uygulanır? Ne kadar bir bütçe ayırmalı? Nasıl malzemeler kullanılmalı?

Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği (BİTÜDER) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özcan, bu sorularımızı yanıtladı...

Su yalıtımı nedir?

Yapılar; yağmur ve kar gibi yağışlar, toprak tarafından emilen yağış, kullanma suları, yer altı suları, bina içinden gelen su buharının çatı-cephe gibi dış yüzeylerde yoğunlaşması ve banyo, tuvalet gibi ıslak hacimlerde su kullanımı nedeniyle suya maruz kalıyor.

Suyun yapıların dışında tutulması veya havuz, içme suyu deposu, gölet gibi yapılarda suyun yapı içerisinde tutulması için yapılan işlemlere "su yalıtımı" deniyor.

Su yalıtımının faydaları nelerdir?

Binaları korozyondan koruyor, depreme karşı güvenliği artırıyor
Yapıya sızan su; yapıların taşıyıcı kısımlarındaki donatıları korozyona (paslanma) uğratarak yük taşıma kapasitesinin ciddi miktarlarda düşmesine, beton bütünlüğünün bozularak çatlak ve kırılmaların oluşmasına yol açıyor.

YALITIMIN EN BÜYÜK YARARI; DEPREME KARŞI KORUMA SAĞLAMASI

Bu nedenle su yalıtımının en büyük yararı, binaların taşıyıcı sistemini korozyona karşı koruması ve depreme karşı daha güvenli olmasını sağlaması...

Küf, rutubet ve sıva dökülmesini önlüyor

Su yalıtımı; yaşadığımız mekanlara suyun olumsuz etkilemesini engelleyerek konforlu yapıların elde edilmesini sağlıyor, rutubet, bakteri, küf vb. organizmaların oluşmasını önlüyor.

Ayrıca iç yüzeyde bulunan ahşap gibi doğal malzemelerin çürümesini, sıvaların kabarıp dökülmesini, kolon ve perde duvarlardaki donatının paslanmasını engelleyerek sağlıklı ve konforlu yaşam alanları yaratıyor.

BİR YAPININ ORTALAMA ÖMRÜ: 50 YIL

Ekonomiye katkıda bulunuyor

Ekonomik değerleri günümüzde giderek artan yapıların uzun ömürlü olması gerekli. Bugün bir yapının kullanım ömrü yaklaşık 50 yıl. Suyun olumsuz etkileri ise yapıların kullanım ömrünü azaltıyor. Bu da ekonomik bir kayıp.

Ayrıca depremlerde değeri ölçülemeyecek can kaybının yanı sıra çok ciddi maddi kayıplar da gerçekleşiyor. Su yalıtımı bu kayıpların önüne geçiyor.


Günün Önemli Haberleri