Evdeki bulgurdan olmayın
Abone olZayıflamak için kolay yolu tercih edenler aman dikkat.
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, bitkisel olanları da dahil olmak üzere hekim önerisi olmaksızın zayıflama ilaçlarıyla kolay yoldan zayıflamaya kalkışmanın bazen tiroit hastalıkları, böbrek, karaciğer, barsak, mide, kalp ve beyinde ciddi sorunlara neden olduğunu bildirdi.
Yorulmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ilaçların yanlış kullanımının yaygın olduğunu, pek çok insanın komşusundan arkadaşından duyduğu ilaçları kullanılabildiğini söyledi. Buna bağlı olarak da birçok sorun yaşandığını ifade eden Yorulmaz, ''Bazı insanlar diyetle ve egzersizle zaman harcamadan, kısa yoldan en kısa zamanda zayıflama hayaliyle zayıflama ilaçlarına, çoğu zaman hekim tavsiyesi olmaksızın başvuruyorlar. Halbuki ilaç kullanılsa bile beslenme alışkanlığını değiştirmeden, egzersiz yapmadan kalıcı zayıflama mümkün değildir'' dedi.
Zayıflamak isteyen kişilerin zayıflama ilacı yazması için bazen hekime ısrar ettiğini belirten Yorulmaz, oysaki ilacın tümüyle zararsız, istenilen şekilde kullanılabilecek maddeler olmadığı vurguladı. Doğru kullanılmadığında ilacın da zehir olabildiğini anlatan Faruk Yorulmaz, şunları kaydetti:
''Zayıflamak isteyen herkesin ilaç kullanması da gerekmez. Zaten, hastanın durumunu değerlendirdikten sonra hekim kimine hayat tarzında, beslenmesinde, günlük hareketlerinde değişiklik, kimine de hem ilaç hem de hayat tarzı değişikliği önerebilir. Unutulmamalıdır ki zayıflamak değil, inilen ideal kiloyu korumak önemlidir. Bitkisel olanları da dahil olmak üzere hekim önerisi olmaksızın zayıflama ilaçlarıyla kolay yoldan zayıflamaya kalkışmak bazen tiroit hastalıkları, böbrek, karaciğer, barsak, mide, kalp ve beyinde ciddi sorunlara neden olmaktadır.''
Zayıflama ilaçlarının beyindeki yeme isteğini azaltıp insanın iştahını keserek ve alınan besinlerin kullanımını hızlandırarak enerji harcanmasını artırdığını ifade eden Yorulmaz, bu ilaçların ayrıca vücuda alınan şekerin sindirimini engellediğini ve idrar söktürücü etkiyle vücuttan su atılmasını sağladığını, lifli yapısı nedeniyle tokluk duygusunu artırdığını söyledi.
İlaçların alınan şekerin yağa dönüşmesini engellendiğini, bağırsakların çalışmasının hızlanarak besinlerin iyice sindirilmeden atılmasına yardımcı olduğunu belirten Yorulmaz, bağırsaklardan yağ emiliminin de engellenerek kilo vermeyi sağladığını bildirdi.
Bu nedenle sağlıklı biçimde zayıflamak isteyenlerin öncelikle bir hekime danışarak, kendileri için hangi yöntem uygun ise o yöntemi doğru biçimde uygulaması gerektiğini ifade eden Yorulmaz, ''Eğer ilaç önerilmiş ise hekimin önerdiği dozda ve aralıklarla kullanarak zayıflama yolunu seçmelidirler. Zayıflandığında da vücudun sarkmaması için mutlaka yaşa ve sağlık durumuna uygun spor yapmak gereklidir'' dedi.