Evde farkedilmeyen tehlike

Abone ol

Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı alınacak bazı basit önlemlerle evdeki bu tehlikeyi önleyebilirsiniz.

Özellikle kış aylarında çok sık rastlanan karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı alınacak bazı basit önlemlerle bu yolla meydana gelen ölüm olaylarının önüne geçilebileceği bildirildi.

Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmail Gümrükçüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de her yıl onlarca kişinin karbonmonoksit gazından zehirlendiğini ve bu tablonun yıllardır değişmediğini ifade etti.

Türkiye'de konutların ısıtılmasında hala yaygın olarak soba kullanıldığına ve şofbenlerin banyoya monte edildiğine işaret eden Gümrükçüoğlu, alınacak bazı önlemlerle karbonmonoksit zehirlenmelerinin önüne geçilebileceğini vurguladı.

Zehirli bir gaz olan korbonmonoksitin kandaki hemoglobinle birleşme hızının oksijene göre 100 kat daha fazla olduğunu belirten Gümrükçüoğlu, karbonmonoksit zehirlenmelerinin çoğunun ölümle sonuçlandığını kaydetti.
Karbonmonoksit zehirlenmelerinin genellikle soba ve şofben kaynaklı olduğunu belirten Gümrükçüoğlu, şofbenden zehirlenmelerin, şofbenin
banyo gibi çok dar bir mekanda yanmasından kaynaklandığını söyledi.
Şofbenin ortamdaki oksijeni çok hızlı tükettiğini belirten Gümrükçüoğlu, eksik oksijenle yanma devam ettiği için karbonmonoksit gazının açığa çıktığını anlattı.

Şofbenden zehirlenmelerde karbonmonoksit zehirlenmesinin yanı  sıra, oksijensiz ortamda kalan kişinin boğularak öldüğünü vurgulayan Gümrükçüoğlu, şofbenlerin mutlaka banyo dışına, mümkünse balkona monte
edilmesi gerektiğini söyledi. 
   
PROJELER DEĞİŞTİRİLMELİ
   
Evler inşa edilirken de bu noktaya dikkat edilerek, banyoya şofben monte edilmeyecek şekilde evlerin tasarlanması ve banyolara havalandırma bacası konulması gerektiğini vurgulayan Gümrükçüoğlu, şofben banyoda yanıyorsa ortama sürekli oksijen girmesini sağlamak gerektiğini kaydetti.

Sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenmelerde de bir  faciaya yol açmamak için dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu belirten Gümrükçüoğlu, alınması gereken önlemleri ise şöyle sıraladı:

''Soba alırken mutlaka TSE markalı sobalar tercih edilmeli. Soba kurulurken baca ile arasındaki mesafenin 1-1.5 metre olmasına dikkat edilmeli. Baca yılda en az bir kez, soba, boru ve dirsekler ise belirli aralıklarla  temizlenmelidir. Sobanın iyi çektiğinden emin olunmalı ve soba tıka basa kömür doldurulmamalıdır. Soba yakılırken üstten yakılmalı ve alttan sürekli hava alması sağlanmalıdır. Kömürün de oksijenle yandığı unutulmamalıdır.'' 
   
SOBA BULUNAN ODADA UYUNMASI
    
Sobadan zehirlenmelerin çoğunun gece sobaya kömür atıldıktan sonra sobanın bulunduğu odada yatılması nedeniyle yaşandığını belirten  Gümrükçüoğlu, böyle durumlarda asla sobanın yandığından emin olmadan
soba bulunan odada yatılmaması gerektiğini vurguladı.
   
Gümrükçüoğlu, soğuk olmasın diye kapı altları da kapatıldığı için ortama temiz hava girmesinin engellendiğini, ancak bunun yanlış olduğunu belirterek, kapı altlarının kapatılmaması gerektiğini söyledi. Gümrükçüoğlu, karbonmonoksit gazından etkilenen kişilere yapılacak ilkmüdahalenin ise temiz havaya çıkarılarak suni solunum yapılması, kalbi durmuşsa kalp masajı yapılması ve hemen 112'ye haber verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Günün Önemli Haberleri