Euro'nun kurtarılmasında aynı nakarat mı, son perde mi?
Abone olBBC Avrupa editörü Gavin Hewitt, euroyu kurtarma konusunda üç kez aynı noktaya gelindiğini ve giderek derinleşen sorunlara, daha köklü cevaplar arandığını söylüyor.
Euro'yu kurtarma toplantılarında, bu yıl içinde üç kez bugün
bulunduğumuz noktaya geldik.
Her toplantıda Avrupalı liderlerin krizi kontrol altına alacaklarına dair garantiler verildiğini dinledik.
Liderler toplantı ardından kameralara toplantının başarılı geçtiğini anlattılar.
Her birinin ardından piyasaların kendi kararlarını vermesi ve eskisinden daha da güvensiz hale gelmesi ise ancak birkaç günü aldı.
Bu kez daha da keskin ifadeler kullanılıyor. Fransa Dışişleri
Bakanı Alain Juppe bunun "Avrupa için varoluşsal bir kriz" odluğunu
söylemekle kalmadı, başarısızlığın barışı da tehdit ettiğini ifade
etti.
Polonya Dışişleri Bakanı Radek Sikorski ise euro bölgesinin dağıtılmasının kıyamet olacağını söyledi.
Bütçelerin kontrolü
Yılsonuna rastlayan bu euro bölgesi liderleri toplantısının farkı, Avrupa'yı yönetenlerin artık büyük yapısal değişikliklerden söz etmeye başlaması.
Orta para biriminin mevcut işleyişinin sorunlu olduğunu ve büyük bir cerrahi müdahale gerektirdiğini sonunda kabul ettiler.
Angela Merkel, şimdi Avrupa'nın entegrasyonunda yeni bir evreye girilmesi gerektiğinden söz ediyor.
Tartışmanın bir noktasında birden bire "mali birlik" ifadesi kullanılmaya başladı. Alman başbakanı ortak para biriminin mali birlik gerektirdiğini söyledi.
Bu "birlik" euro bölgesi ülkelerinin bütçelerinin merkezi kontrole alınmasını ve ülkelerin vergi politikalarının ve harcamalarının kontrol edilmesini ifade ediyor.
Kuralları ihlal eden ülkelere karşı otomatik yaptırımlar uygulanması gündeme gelecek.
İstikrar ve Büyüme Anlaşmasının kuralları bugüne dek 60'tan fazla kez ihlal edilmişti. Artık ülkelerin kurallara uyumasını sağlayacak bir sistem uygulamaya konacak.
Yeni uygulamalar euro bölgesini mevcut anlaşmaların öngördüğünden çok daha farklı bir hale getirmek istiyorlar. bu nedenle de AB anlaşmalarında değişiklikler yapılması düşünülüyor:
Bu noktada Fransızlar da Almanlara destek veriyor.
Ancak Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Brüksel'deki seçilmemiş bürokratların daha fazla iktidar sahibi olmasına karşı olduğunu söyledi ve yeni yapının hükümetler arasında işletilmesi gerektiğini ifade etti.
Sarkozy, Fransa içinde, ulusal egemenliğin AB'ye devredilmesine karşı çıkanların siyasi baskısını hissediyor.
Sarkozy'nin başlıca rakibi Sosyalist cumhurbaşkanı adayı Francois Hollande, "Kara veren Merkel, Sarkozy yalnızca onu izliyor" diyor.