Euro Bölgesi'nde Yunanistan krizi aşıldı
Abone olYunanistan ve Euro bölgesi ülkelerinin, kurtarma planı görüşmeler sonrasında mali yardımı uzatmak için bir anlaşmaya vardığı bildiriliyor. Açıklama ardından euro, ABD doları karşısında değer kazandı.
Yunanistan ve Euro bölgesi ülkelerinin, kurtarma planı
görüşmeleri sonrasında mali yardımı uzatmak için bir anlaşmaya
vardığı bildiriliyor.
Her iki taraftan yetkililere göre, Euro Bölgesi maliye bakanları, Yunanistan'ın mali kurtarma planını dört ay daha uzatmak üzere anlaşmaya vardı.
Eurogroup başkanı olan Hollandalı maliye bakanı Jeroen Dijsselbloem, Atina'nın tüm borçlarını tanıma sözü verdiğini söyledi.
Hollandalı yetkili Cuma gecesi yaptığı basın toplantısında "Bu çok olumlu bir sonuçtur" dedi.
Dijsselbloem "Bu gecenin yeniden güven inşasında bir ilk adım
olduğunu düşünüyorum" dedi.
Yunanistan'ın Pazartesi gününe kadar reform önlemlerinin bir ön listesini sunmayı kabul ettiğini de sözlerine ekledi.
Yunan maliye bakanı Yakis Varoufakis ise anlaşmanın, yeni bir yönde küçük bir adım olduğunu ve Yunanistan'ın tehditler ya da blöfe başvurmadığını söyledi.
Bir Yunan hükümet yetkilisi de Atina'nın artık "yeni bir anlaşmayı müzakere için" zamana kavuştuğunu söyledi.
Yunanistan kurtarma planında altı aylık bir uzatma istemişti ama Eurogroup ancak dört ayı kabul etti.
Yunanistan memnun
Anlaşma Yunanistan'ın önümüzdeki ay parasının bitmesi riskini ortadan kaldırıyor.
Anlaşma aynı zamanda, yeni Yunan hükümetine AB'li alacaklıları ile uzun vadeli borç ödeme müzakereleri denemek için nefes alma imkanı sağlıyor.
Açıklama ardından euro, ABD doları karşısında değer kazandı.
Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, dün yaptığı açıklamalarda Yunanistan'ın önerdiği 6 aylık süre uzatımı teklifini reddetmişti.
Ancak Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras ile Almanya Başbakanı Angela Merkel arasında yapılan uzun telefon görüşmesinin havayı yumuşattığı ifade ediliyor.
Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile yaptığı görüşme ardından Almanya'nın başından beri Yunanistan'ın Euro bölgesinde kalması gerektiğini düşündüğünü ve "bu yolda elinden gelen herşeyi yapacağını" söyledi.
Hollande da "Yunanistan Euro bölgesindedir ve bu bölgede kalması gerekir" dedi.
Yunanistan'a verilen yardım paketinin süresi dolmadan bir çözüm bulunamazsa, Atina'nın kısa süre içinde Euro bölgesinden çıkmak zorunda kalmasından kaygı duyuluyordu.
Yunanistan'ın mevcut yardım programı 28 Şubat'ta son buluyor.
Programın uzatılmaması halinde Yunan finans sisteminin tıkanması riski gündemde.
Yunan halkı paralarını çekti
Atina'nın Avrupa Birliği'yle yardım planı müzakereleri nedeniyle artan belirsizlikler yüzünden Yunanistan'da halkın bankalardaki mevduatlarını çekmeye başladığı belirtiliyor.
Reuters haber ajansı özellikle son iki gün içerisinde bankalara gidip mevduat çeken kişi sayısında önemli bir artış yaşandığı bilgisini geçti.
Yunanistan'da Pazartesi gününün de resmi tatil olması nedeniyle mevduat sahiplerinin uzun haftasonu riskini taşımak istemedikleri ifade ediliyor.
Sadece son iki gün içerisinde bankalardan çekilen toplam mevduatın 1 milyar euroyu aştığı belirtiliyor.
Hükümetin daha fazla mevduat çıkışı sonucu bankaların zor duruma düşmemesi için mevduatın çekilmesini zorlaştıracak sermaye kontrolü önlemleri almasından endişe eden birikim sahiplerinin arttığı tahmin ediliyor.
Yunanistan'da sadece Ocak ayında 12 milyar euroluk mevduat bankalardan çekilmişti.