Euro bölgesi Yunanistan'a daha sıkı kontrol istiyor
Abone olYunanistan'a mali yardım paketinin Pazartesi günü onaylanmasını umduğunu belirten euro bölgesi başkanı Jean-Claude Juncker, ülkenin mali politikasını daha sıkı kontrol etmek istediklerini söyledi.
Yunanistan ile euro bölgesi arasındaki gerilim yükseliyor
Euro bölgesi başkanı Jean-Claude Juncker, Yunanistan'ın mali politikalarının daha sıkı kontrol etmek istediklerini söyledi.
Euro bölgesi maliye bakanları toplantısının ardından açıklama yapan Lüksemburg Başbakanı Juncker, Yunanistan'la önemli ilerleme kaydettiklerini ve 130 milyar euroluk borç paketi konusunda gelecek hafta başında karar almayı umduklarını da belirtti.
Bu arada, Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulias, Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schauble'nin 'ülkesiyle alay etmesini' kabul edemeyeceğini söyledi.
Yunanistan ile Almanya arasındaki gerilim karşılıklı son açıklamalarla yükselirken, iki ülke kamuoyunda da birbirine karşı düşmanlığın yükseldiği bildiriliyor.
Alman kamuoyunun önemli bir kesimi Yunanistan'a mali yardıma karşı çıkarken, Yunan kamuoyunda ise Almanya'nın ülkeyi bir sömürge gibi yönettiği fikirleri hakim oluyor.
Atina, Troyka olarak bilinen Avrupa Birliği, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası'dan 130 milyar euroluk kurtarma paketi alamazsa, Mart ayı ortasında yapması gereken 14,5 milyar euroluk tahvil ödemelerini yapamayacak.
Bu durumda Yunanistan'ın iflası ve eurodan çıkarılması gündeme gelebilecek.
BBC'nin Brüksel'deki muhabiri Chris Morris, Troyka ile anlaşmanın Yunanistan'ın euro bölgesi içinde kalmak için son şansı olabileceğini belirtiyor.
Almanya 'ateşle oynuyor'
Yunan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, bazı ülkelerin Yunanistan'ı Euro bölgesinden çıkarmak istediklerini söyledi.
Venizelos söz konusu Euro bölgesi ülkelerinin "ateşle oynadığını" savundu.
Evangelos Venizelos, bu açıklamayı Euro bölgesi maliye bakanlarının Yunanistan'a verilmesi planlanan 130 milyar Euro'luk kredi konusunda yapacağı telekonferans öncesinde yaptı.
Yunanistan bu parayı alabilmek için yeterince kesintiye gideceği konusunda Avrupa Birliği ve IMF'yi ikna etmek zorunda.
Kurtarma paketi kapsamında Yunanistan'ın bankalara olan borcundan 100 milyar Euro daha silinmesi de öngörülüyor.
Yunanistan Parlamentosu kurtarma paketi için şart koşulan kemer sıkma önlemlerini Pazar günü onaylamıştı. Ancak Euro bölgesi maliye bakanları yapılacak kesintilerin içeriği konusunda daha fazla ayrıntıya ihtiyaç duyulduğunu söylüyor.
Maliye bakanları ayrıca Nisan'da yapılacak seçimlerde kim kazanırsa kazansın, ana siyasi partilerin kesintileri uygulayacağı konusunda taahhütte bulunmasını istiyor.
'Yunan Cumhurbaşkanı maaşından vazgeçti'
İki büyük siyasi parti, bu konuda güvence verdi.
Muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi'nin Başkanı Antonis Samaras, seçimi kazanmaları halinde programın hedeflerine bağlı kalacaklarını belirtti.
Yunanistan Maliye Bakanı Venizelos ise, kemer sıkma önlemleri konusunda açıklığa kavuşturulacak çok az şeyin kaldığını ve bunları telekonferanstan önce tamamlayacaklarını söyledi.
"Euro bölgesi içinde birçoğu bizi artık istemiyor" diyen Venizelos, Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'ın "sembolik ve onurlu" bir kararla maaşından feragat ettiğini açıkladı.
Yunan cumhurbaşkanının yıllık maaşının 280 bin Euro olduğu belirtiliyor.