Euro Bölgesi toplantısında Yunanistan'la ilgili anlaşma yok
Abone olEuro Bölgesi maliye bakanlarının toplantısı, Yunanistan'la müzakereler konusunda herhangi bir ilerleme olmadan sona erdi..
Euro Bölgesi maliye bakanlarının toplantısı, son dönemde yine
Euro Bölgesi'nden çıkması tartışılan Yunanistan'la müzakereler
konusunda herhangi bir ilerleme olmadan sona erdi.
Eurogrup Başkanı Jeroen Dijsselbloem toplantı sonrası yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın kreditörleriyle anlaşmaya varmada "son fırsatı değerlendirmeye ihtiyacı olduğunu söyledi.
Dijsselbloem, Yunanistan'ı önümüzdeki günlerde "inandırıcı" öneriler yapmaya çağırdı.
IMF: Ek süre yok
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde de gün içinde, "Yunanistan'a borç ödemesi için 30 Haziran'da dolacak sürenin ardından ek bir süre verilmeyeceğini" söyledi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel ise erken saatlerde,
Yunanistan'la anlaşmaya varılmasının hâlâ mümkün olduğunu
belirtti.
Angela Merkel Almanya Parlamentosu'nun alt kanadı Bundestag'da yaptığı konuşmada, "Bir çözüm yolu bulacağımıza eminim. Eğer Yunanistan'ı yönetenler bu yönde bir irade gösterirse, üç kurumla (AB, IMF, Avrupa Merkez Bankası) anlaşmaya varılabilir" dedi.
Diplomatların Alman medyasında çıkan, Yunanistan'a anlaşma için ek süre sunulabileceği yolundaki haberleri önemsemedikleri bildiriliyor.
BBC muhabiri Chris Morris geçen hafta da benzer haberlerin çıktığını belirtiyor.
Reuters haber ajansına konuşan AB'li bir diplomat bu haberlerin 'gerçekle bir ilgisi olmadığını' söyledi.
Toplantıya katılan yetkililerden toplantı öncesinde de, herhangi ilerleme sağlanma ihtimalinin düşük olduğu yönünde açıklamalar gelmişti.
Dün ilk kez ülkenin Euro Bölgesi'nden çıkışına dair bir açıklama yapan Yunanistan Merkez Bankası, anlaşma olmaması halinde "Euro'dan çıkış sürecinin acı verici" olacağı uyarısında bulunmuştu.
Merkez Bankası'nın açıklamasında, Ekim 2014-Nisan 2015 tarihleri arasında Yunanistan bankalarından çekilen mevduatın 30 milyar euroya ulaştığı, anlaşmaya varılamaması halinde bu rakamın daha da artabileceği hatırlatıldı.
1,5 milyar euro gerek
Yunanistan'ın 30 Haziran'a kadar Uluslararası Para Fonu'na (IMF) 1,5 milyar euro ödemesi gerekiyor.
Atina yönetimi ise bu ödemeyi ancak Avrupa Birliği (AB) ve IMF'nin kurtarma paketinin son dilimi olan 7,2 milyar euroyu alabilirse yapabileceğini söylüyor.
AB ve IMF ise yardım paketinin Atina'ya gönderilmesi için sert kemer sıkma önlemlerini şart koşuyor.
Atina'ya iletilen taleplerin başında, daha fazla ürünün KDV'ye tabi olması ile memur ve emekli maaşlarında indirim yapılması geliyor.
Yunanistan'da, SYRIZA'nın büyük ortağı olduğu koalisyon hükümeti ise seçmene "kemer sıkmaya son" sözü vererek iktidara geldiklerini vurguluyor ve maaş kesintilerine karşı çıkıyor.
Atina yönetimi, ülkede emeklilerin üçte ikisinin yoksulluk sınırının ya yakınında ya da altında olduğunu vurguluyor.