Ette ithalat vergileri düşürüldü

Abone ol

Kasaplık et ithalatında özel sektöre izin çıkmasına az bir süre kala ithalattaki gümrük vergileri düşürüldü.

Kasaplık et ithalatında özel sektöre izin çıkmasına az bir süre kala ithalattaki gümrük vergileri düşürüldü.

31 Aralık 2010 tarihine kadar yapılacak kasaplık hayvan ithalatında gümrük vergisi yüzde 135 yerine yüzde 40 olarak uygulanacak. Ancak besiciler bu kararın fiyatları düşürmeye yeterli olmayacağını, Türkiye'nin asıl ihtiyacının besilik ve damızlık hayvan olduğunu belirtiyor.

Karar bugün Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

"ÖZEL SEKTÖRE YARAYACAK"

Türkiye Ziraatçiler Birliği Başkanı İbrahim Yetkin, özel sektöre et ithalatı izni veren genelgenin geçen ay yayınlandığını ancak Bakanlar Kurulu'nun kararı gerektiğini belirterek, "Bu karar işin ikinci adımı. Vergileri düşürerek özel sektör ithalatının altyapısı kuruldu. Bakanlar Kurulu'ndan izin çıkınca da ithalat başlayacak" dedi.

Yüzde 135'lik vergi çok yüksek olduğu için özel sektörün ithalata yanaşmadığını belirten Yetkin, ancak gelinen noktada ithalatın başlayacağını kaydetti. Yetkin,"Peki bu ithalatı kim yapacak, nasıl yapacak? Bakanlık bizzat kendi eli ile piyasada tekelleşme yaratacak. Türkiye ithal canlı hayvan pazarına dönecek, fiyatlar da düşmeyecek" diye konuştu.

Türkiye'nin ihtiyacının kasaplık değil besilik ve damızlık hayvan olduğuna dikkat çeken Yetkin, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin temel ihtiyacı kasaplık hayvan ithalatı değil. Kasaplık hayvan et fiyatlarını temel anlamda düşücü bir strateji değildir. Bugün kesersin yarın biter... Ama bize damızlık ve besilik hayvan ithalatı gerekiyor. Besilik hayvan getirin, dağıtın, üreticiler beslesin.

"ORTADA HAYVAN KALMADI"

Konya Kırmızı Et Ürünleri Tarımsal Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut da Türkiye'de şu anda en büyük problemin 'hayvan kıtlığı' olduğunu söyledi. Karabulut, şöyle devam etti:

"Hayvanını kestiren besici yerine bir tane dana koyamıyor. Çünkü besiye koyacağı dananın kilosu 12-13 liraya geliyor. Dışarıdan gelecek besilik hayvanlar 7.5 lira civarında ama ihalesinin yapılmasına rağmen ortada hayvan yok. Herkes bu besilik hayvanların gelmesini bekliyor. Eğer gelmezse ortada kesecek hayvan kalmayacak. Ne yapacaklarsa bir an önce yapsınlar. Durum son derece kritik."

"GÜZELİM DANALARI KESTİLER..."

Kasaplık hayvan ithalatında vergilerin düşürülmesinin piyasadaki arzı artıracağını ama bunun kesin çözüm olmadığını ifade eden Karabulut, "Türkiye'de hayvan az, bunu defalarca söyledik. 2008 yılında 40 kuruşa süt satıldı bu ülkede. Hayvancılar da güzelim danalarını kestirdiler.Kesile kesile hayvan kalmadı. İthalat açıldı da ne oldu? Düştü mü fiyatlar? Dökme su ile değirmen dönmez, üretim olmadıktan sonra hiçbirşey olmaz..." (Hürriyet)

Günün Önemli Haberleri