Estetikte 'merdiven altı' tehlikesi
Abone olTürk Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Derneği Üyesi Op. Dr. Serdar Bora Bayraktaroğlu, piyasadaki Sağlık Bakanlığı onaylı ürünlerin sadece hekime satılabildiğini belirtti.
Bayraktaroğlu, "Merdiven altı dediğimiz çok ucuz fiyatlara ne olduğu belli olmayan dolgu malzemelerini, doktorlardan ziyade kuaför ve güzellik salonlarına satmak, bu insanların sanki uzmanmış gibi bunları kullanmasını cesaretlendiriyor. Merdiven altı satışın engellenmesi lazım." dedi.
Bayraktaroğlu, Adana'da, kendisini doktor olarak tanıttığını öne sürdüğü kuaföre estetik ameliyat yaptırmasının ardından dolgunlaştırıldığı iddia edilen dudağı enfeksiyon kaparak şişen hemşire Merve Keleş'in durumuna ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Estetik ameliyatların cerrahi riskler taşıdığı için hekim tarafından yapılmasının önemine işaret eden Bayraktaroğlu, bu tip işleri, yüz anatomisine en aşina kesim olan plastik cerrahların yapmasının daha doğru olacağını vurguladı.
İyi bir hekim bulunduktan sonra kullanılan ürün seçiminin de çok önemi olduğunu anlatan Bayraktaroğlu, "Piyasada yüzlerce ürün var ama bunların sadece bir elin parmaklarını geçmeyecek kadarı Sağlık Bakanlığı onaylı ve kullanılabilir ürünler ancak hastalar bunun farkında değil." dedi.
Bayraktaroğlu, hastaların bu tür operasyonlarda bütçeyi çok önemsediklerini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bütçe önemli ama sırf bütçe çok uygun diye risklerin çok yüksek olduğu bu tip uygulamalara gitmemek lazım. Bizim yaptığımız işin bir bütçesi var ama biz hastayı sağlıklı tarafta da tutuyoruz. Hekimlerin, plastik cerrahların uygulamalarında bile küçük riskler var ama biz plastik cerrah olduğumuz için bunları yönetebiliyoruz, müdahale edebilir haldeyiz. Bu tip uygulamalar klinik şartlarda ya da hastane ortamında yapılmalı. Nasıl bir ameliyat yaparken sterilizasyona dikkat gösteriyorsak, bu tip işlemler de aynı dikkati gerektiriyor. Aksi takdirde bu tip işlemler, bu tür sonuçlar doğurabilir. Kadın dudağını kaybetme noktasına gelebilir.
Bunu yapanın hekim mümkünse plastik cerrah olması, işlemin doğru şartlarda, muayene veya klinik şartlarda gerçekleştirilmesi, doğru ürün kullanılması, hastanın da olaya sadece bütçesel bakmaması gerekir. Hastanın bunun bir maliyetinin olduğunu diğer tarafta da sağlıklı kalabileceğini bilmesi, hekimini iyi araştırıp bulması ve onunla bu ayrıntıları konuşması lazım."
"HASTA DUDAĞINI KAYBEDEBİLİR"
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Dr. Bayraktaroğlu, bu tip hatalı işlemlerde hastanın dudağını da kaybedebileceğini belirterek, bu durumda vücudun başka bir yerinden parça alınarak yapılacak bir dudağın hiçbir zaman eskisi gibi olmayacağını anlattı.
Rekonstrüksiyon ameliyatları yaptıklarını, mesela ön koldan deri yaması alıp dudak olarak kullanabildiklerini anlatan Bayraktaroğlu, "Adana'daki hastanın dudağı alınırsa yerine bir başka doku konulması lazım. Süreci tam net bilemiyorum ama Adana'daki hastanın ciddi bir görünümü var. Bir kısım müdahale ile dudağın durumu gerileyebilir, dudağının bir kısmında dokunun ölmesi süreci yaşanabilir, aşırı bir tepkisel reaksiyon gerçekleşebilir. Eğer sakinleşmezse dolgu malzemesi olarak kullanılan ürünlerin çıkarılması gerekir. Bir miktar dudağın da bu işlemde çıkarılması olası." diye konuştu.
" BEYİN CERRAHI VAR DUDAK DOLGUSU YAPMAYA ÇALIŞAN"
Op. Dr. Serdar Bora Bayraktaroğlu, nasıl eczaneden ilaçlar reçete ile alınabiliyorsa bu tür ürünlerin de sadece hekime satılabilmesi gerektiğini ifade ederek, şunları aktardı:
"Aslında piyasada Sağlık Bakanlığı onaylı ürünler, sadece hekime satılabilir ama böyle merdiven altı dediğimiz çok ucuz fiyatlara ne olduğu belli olmayan, hijyenik mi değil mi belli olmayan dolgu malzemelerini, doktorlardan ziyade böyle kuaför salonlarına, güzellikle salonlarına satmak, bu insanların sanki uzmanmış gibi bunları kullanmasını cesaretlendiriyor ve bu sonuçlar ortaya çıkıyor. Merdiven altı satışın engellenmesi lazım. Herkes bir şey yaptırabilir ama doğru ellerde. Kim bilir kaç kuaför merdiven altı tabir edilen şekilde bu uygulamaları yapıyor. Bunlarla ilgili yaptırımlar çok zayıf.
Kullanılan malzeme silikon veya su bazlı dolgu malzemesi sanırım. Bunun dudakta kullanılmaması gerekiyor. Bunlar tıbbi uygulamalardır, hekim yapabilir. Güzellik veya kuaför salonlarına satabiliyorlar... Dışarıda bir liralık bir uygulama maliyeti yerine 0,1 liraya birine satmaya çalışırsanız mutlaka bir pazar bulursunuz. Bazı büyük üreticiler bunları sadece hekimlere satar. Türkiye'de, hekimlerin kullanması gereken malzemelerin hekim olmayanlara satışı söz konusu. Bunun engellenmesi lazım."
Her konuda uzman bir doktor bulunduğunu belirten Bayraktaroğlu, "Bir kalp damar cerrahı da bu enjeksiyonu hekim olarak yapabilir. Yapmalı mı? Hayır. Bilgisi dışında. Türkiye'de durum böyle değil. Beyin cerrahı, kulak burun boğaz uzmanı, medikal estetisyenler var dudak dolgusu yapmaya çalışan. Ama en azından bunlar doktor olduğu için hekimlik sorumluluğuna sahip. Bu tip bir işlemi yaparken sorumluluğu alır ama siz bir kuaföre bu sorumluluğu aldırtamazsınız. Kendini hekim olarak tanıtıp bu tip uygulamaları yapanlar da bulunuyor."
VATANDAŞLARIN BİLİNÇLENMESİ LAZIM
Hastanın başta doğru hekimi bulması olmak üzere yapması gereken bazı sorumlulukları bulunduğunu dile getiren Bayraktaroğlu, bu şekilde riskleri minimuma indirebileceğini söyledi.
Bayraktaroğlu, "Nasıl apandisit ameliyatı olmak için hastaneye gitmemiz ve bir genel cerrah bulmamız gerekiyorsa bu tip uygulamalarda da tıbbi işlem dikkati ve önceliği ile plastik cerrah ve dermatoloğa başvurulmalı." dedi.
Vatandaşların bilinçlenmesi noktasında desteğe ihtiyaçları olduğunu belirten Bayraktaroğlu, "Kalbimiz sıkıştığında en iyi kalp doktorunu arıyoruz ama estetikte en iyi doktoru değil, sadece bütçeyi arıyoruz. Bu yanlış bir şey. Bütçe önemli ama bir yandan da sağlıklı koşullar bütçe ile karşılaştırılamaz bir şey." diye konuştu.