Espiyonaj ve Vatan

Hain içerde olursa kapı nasıl kilit tutsun. Ülkemiz, vatan ve millet düşmanlığı yapanlardan çok çekti.Memlekette girilmedik dehliz neredeyse sızılmadık kurum kalmadı. Tehditler, kumpaslar,himmetler,böcekler...

İsmail GÜZEL iguzel@nestech.net

Hain içerde olursa kapı nasıl kilit tutsun.

Ülkemiz, vatan ve millet düşmanlığı  yapanlardan çok çekti.Memlekette girilmedik dehliz neredeyse sızılmadık kurum  kalmadı.

Tehditler, kumpaslar,himmetler,böcekler,kasetler, ses kayıt cihazları, belge sızıntıları.

Bir devletin gerçek anlamda güçlü olup olmadığı o devletin milli olan istihbarat kurumu ile orantılıdır. Ülkenin en önemli kurumlarından olan İstihbarat örgütlerinin varlığı, o ülkenin, varoluş ve bağımsızlık iddasını sürdürebilmesi ve gücünü pekiştirebilmesi için gereklidir. İstihbarat örgütleri devletler  için çok ciddi anlamda önemli, önemli olduğu kadar da hayati bir değer taşır.

Bir ülkenin, bir kurumun yahut bir  kuruluşun menfaatleri gözetilerek, gizli amaçları için çalışan ve bu bilgiyi bağlı olduğu kurumun ya da ülkenin istihbarat örgütleriyle paylaşan bireylerdir.

Gerçek hayatta ülkesi için casusluk yapmak yahut istihbarat elemanı olmak isteyenler için hatırlatılması gereken bir çok husus var. Söyleneceklerin en başında, filmlerde izlenilen yada romanlarda anlatılanlar gibi hızlı ve pahalı arabaların olmadığı, saniyeler kala bombanın etkisiz hale getirilmediği belkide verilecek görevler için silah bile taşınmadığı bir tür hizmet görevidir.

Çoğu kişi elbette James Bond ve Jason Bourne karakterlerinin ve filmlerde gösterdikleri performansın gerçekçi olmadığını bir kurgudan ibaret olduğunun farkında.Eski MI6 ajanı olan Somerset Maugham'ın da dediği gibi istihbarat bölümü calışmaları bazen son derece monoton, bazen de  gerçek casuslukla ilgisi olmayan görevlerle uğraşmaktır.

İzlemeye değer bulduğum, istihbaratın gerçek anlamda nasıl çalıştığını anlatan nadir filmlerden "Complicit" filminin izlenmesi istihbarat örgütleri ile çalışmak isteyenler için aydınlatıcı olabilir.

Tekrar özetleyecek olursak hızlı arabaların, kavganın,baştan çıkaran yabancı istihbarat elemanlarının olmadığı, bazen silahın  dahi olmadığı tam aksine normal sıradan hatta bazen sıkıcı olabilicek bir işten farkı olmayan buna karşın değerinin ülkeler için önemli olduğu bir iş türü.


İstihbarat örgütleri bünyesinde bulunan diğer iş kolları arasında; bilgi işlem, çevirmenlik, çözümleme ve diğer hayati önem taşıyabilecek iş kollarını da barındırmakta.

İstihbarat örgütlerinin, yoğunlukla kullandığı teknolojik unsurların da ön plana çıktığı 1999 yapımı olan "Enemy Of The State", dilimize "Devlet Düşmanı" olarak çevrilen Will Smith'in ve Gene Hackman'ın başrollerde oynadığı bilgi teknolojilerinin yoğun kullanıldığı harika filmlerden bir diğeridir.

Çok karışık ve zor bir dönemde, başta ülke topraklarını korumak, içeriden ve dışarıdan gelebilecek fitnenin ve hainliğin önüne geçebilmek için 1880 yılında, Abdülhamid Han tarafından bizzat kurulan Yıldız İstihbarat Teşkilatı ilk organize olmuş istihbarat birimidir.Ülke topraklarında ve Avrupa'daki, gelişmeleri takip ederek duruma uygun stratejiler geliştirilmiş önlemler alınmıştı.Ülke dışında da düzenli organize olan teşkilat, Paris, Roma, Londra gibi çeşitli bölgelerde, bireyler, kurum ve kuruluşları yakından izlemiş  ve burdan gelen bilgiler doğrultusunda teşkilat  gerekli önlemleri almıştı.


Bu topraklar çok hain gördü.

Günümüz  ve  imparatorluk dönemi dahil olmak üzere her dönem, ülkemiz casusların cirit alanı olmuştur.Kendi içimizde ki hain casuslar,kendi vatanını yurt dışına jurnalleyenlerin yanı sıra, Avrupalı ajanların,  Güneydoğu'da etnik ve mezhepsel ayrımcılık üzerinden faaliyetler yürütmekte olduğunu bilmekteyiz.Daha da ileriye giderek PKK terör örgütü çatısı altında çatışmalara katılıp örgüte lojistikten eğitime kadar geniş yelpaze içerisinde görev yaptıkları bilinmekte.

Cennet mekan Abdülhamid Han’ın da dediği gibi “Tarih tekerrürden ibaret değildir,hatalar tekerrürden ibarettir”.Biz de son yıllarda millet ve devlet olarak geçmişimizden gelen tecrübelerle hatalara düşmemeyi öğrendik.Biz millet ve devlet olarak birbirimize inanmayı  kenetlenmeyi öğrendik.