Eski ülkücü iade-i itibar istiyor

Abone ol

Yazıcıoğlu ile aynı cezaevinde kalan eski ülkücü Alaattin Özkalay, anayasa referandumunun kendileri için iade-i itibar fırsatı olduğunu söyledi.

Türkiye'de 12 Eylül 1980 darbesi sonrası jandarma tarafından gözaltına alınan ve Büyük Birlik Partisi (BBP) eski lideri Muhsin Yazıcıoğlu ile aynı cezaevinde kalan eski ülkücü Alaattin Özkalay, anayasa referandumunun kendileri için iade-i itibar fırsatı olduğunu söyledi. Değişiklik paketine 'hayır' oyu vereceğini açıklayan MHP'yi de eleştiren Özkalay, MHP'nin bunu parti politikası haline getirmesinin yanlış olduğunu vurguladı. Özkalay, "Anayasa değişikliği referandumunda 'hayır' oyu kullanacak ülkücülerin ülkücülüğünden şüphe ederim." dedi.

12 Eylül 1980 darbesi sonrası yapılan 1982 Anayasası'nın maddeleri bugüne kadar çok tartışıldı. Anayasa'daki en kapsamlı değişiklik ise, bu dönemde Meclis'te oylanarak yapıldı. 29 maddeyi değiştiren paket, 12 Eylül 2010 tarihinde yapılacak referandum sonrası 'evet' oyunun fazla çıkması halinde yürürlüğe girecek. Değişiklik öngören paketle ilgili tartışmalar da halen devam ediyor.

Meclis'te gurubu bulunan partiler arasında 'evet' ve 'hayır' cepheleri oluştu. Muhalefet, öngörülen değişikliklerle yüksek yargının siyasallaşacağı ve darbeyi yapanların yargılanamayacağı iddialarında bulunuyor. MHP'nin, 1980 darbesi sonrası yaşanan şiddet olaylarından en fazla etkilenen parti olmasına rağmen 'hayır' cephesinde yer alması ise dikkat çekiyor. Darbe sonrası cezaevlerine atılan ve işkence gören ülkücüler, MHP'nin bu tutumunu eleştiriyor. 12 Eylül 1980 darbesi sonrası jandarma tarafından gözaltına alınarak cezaevinde tutulan Sivaslı Alaattin Özkalay, bunlardan birisi. O dönemde Ülkü Ocakları Genel Başkanı olan ve helikopter kazasında ölen BBP eski genel başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile Sivas Eski Cezaevi'nde kalan Özkalay, işlemediği suçlar nedeniyle özgürlüğünün kısıtlandığını söyledi.

Ortaokul yıllarından itibaren ülkü ocaklarının okul ve mahalle yapılanmalarında aktif olarak görev aldığını belirten Özkalay, ihtilal sonrası bir ay kaçak hayatı yaşamış. Gerilimin sona erdiğini düşündüğü bir gün MHP parti binasına giderken yolu jandarma tarafından kesilen Özkalay, Altıntabak Mahallesi'nde bir kadının öldürülmesi ve ev kundaklama suçlamalarıyla mahkeme karşısına çıkarılmış. Darbe öncesinde de MHP'li olduğu için 3 defa evi aranan Özkalay, cezaevinde kaldığı 3,5 ay sürede işkence gördüğünü aktardı. Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Özkalay, askerliğini yaptığı bir dönemde delil yetersizliğinden beraat etti. 3 çocuk babası Alaattin Özkalay, 1991 seçimleri sonrası DYP ve seçime DEP ile ittifak yaparak giren SHP'nin koalisyon hükümeti kurmasına MHP'nin güvenoyu vermesi üzerine uğruna hapis yattığı partisinden ayrılmaya karar verdiğini kaydetti.

Şu anda emeklilik hayatını sürdüren eski ülkücülerden Alaattin Özkalay, 1980 darbesinin tahsil hayatını engellediğini, başarılı bir atletizm sporcusu olmasına rağmen cezaevi günlerinin spor hayatını bitirdiğini dile getirdi.

Anayasa değişikliği referandumunda 'evet' oyu kullanacağını açıklayan Özkalay, bunun gerekçelerini ise şu şekilde dile getirdi: "Anayasa değişiklikleri, sivillerin askeri mahkemede yargılanmasını ortadan kaldırıyor. Yeni anayasa, darbecilerin hesap vermesinin de önünü açıyor."

Eski partisi MHP'nin 'hayır' kampanyası başlatmasını ise politik bulduğunu ifade eden Özkalay, referandum'da 'evet' oyu kullanmanın AK Parti'ye oy vermek anlamına gelmediğinin altını çizdi.

Referandumda sağduyulu ülkücülerin 'evet' diyeceğine inandığını vurgulayan Özkalay, "Anayasa değişikliğine 'hayır' diyecek ülkücünün, ülkücülüğünden şüphe duyarım." dedi. Referandumun, darbe sonrası işkence gören ülkücülere iade-i itibar fırsatı olduğunu da belirten Alaattin Özkalay, "MHP'nin tavanı ile tabanının aynı görüşte olmadığını düşünüyorum. Bu nedenle sağduyulu ülkücülerden, referandumda 'evet' oyu kullanarak 1980 darbesinde işkence gören bizlerin itibarını kurtarmalarını bekliyorum." diye konuştu.

Günün Önemli Haberleri