Eski telefonlarınızı sakın atmayın altın değerinde!
Abone olGeri dönüşüm firmalarınca toplanan eski teknoloji cep telefonları, içindeki altın, paladyum, gümüş ve bakır gibi madenlerin ayrıştırılması için 4 ayrı ülkeye gönderiliyor.
Kullanım ömrünü tamamlamış ve teknolojiye uyum
sağlayamayan eski cep telefonları, geri dönüşüm firmalarınca
belirli bir ücret karşılığında toplandıktan sonra altın, paladyum,
gümüş ve bakır gibi madenlerin ayrıştırılması için Almanya,
Belçika, Japonya, Çin gibi ülkelere gönderiliyor.
Marmara Bölgesi'ne hizmet sunan bir geri dönüşüm firmasının genel müdürü Cengiz Coşkun, yaptığı açıklamada, Türkiye'de aylık 1-2 ton cep telefonunun geri dönüşüm sürecine dahil olduğunu söyledi.
Eski teknoloji cep telefonlarında altın, paladyum, gümüş ve bakır gibi değerli madenlerin oranının yeni cep telefonlarına kıyasla çok daha fazla olduğunu dile getiren Coşkun, ''Bu süreçte ülkemizde toplanan eski veya arızalı cihazlar, geri dönüşüm firmaları tarafından Almanya, Belçika, Japonya, Çin gibi ülkelerde mevcut rafinerilerde eritme ve değerli madenlerin ayrıştırılması işleminden geçer. Bu işlem neticesinde altın, paladyum, gümüş, bakır ve benzeri değerli madenler tekrar ekonomiye kazandırılır.'' dedi.
Bilgisayar, tablet, cep telefonu ve benzeri teknolojik ürünlerde
en hızlı iletken altın olmasından dolayı ana kart üzerinde mevcut
veri yollarının altın suyu ile yapıldığını belirten Coşkun,
''Ayrıca bu cihazların işlemcilerinde ve çiplerinde altın
kullanılmaktadır. Ana kart üzerinde mevcut birçok devrenin
birbirine bağlantı yolu ise gümüş ve bakır madeni ile
yapılmaktadır. Maddi değeri altının yarı fiyatı olan paladyum
madeni de ana kart üzerinde kullanılmaktadır.'' diye
konuştu.
7 BİN TELEFONUN AĞIRLIĞI 1 TON
Coşkun, ortalama değerlerle 7 bin cep telefonunun 1 ton geldiğini belirterek, "Bir ton cep telefonu ana kartından ortalama 1 kilogram altın, 2 kilogram paladyum ile yüksek oranlarda gümüş ve bakır madeni çıkmaktadır. Bu oranlar rafinerinin ayrıştırma esnasında kullandığı teknolojiye ve kalitesine göre yükselmekte veya düşmektedir. Günümüzün teknoloji devleri, az maliyetle daha kullanışlı ve çok özelliğe sahip elektronik ürünler tasarlıyor. Maden değeri açısından düşündüğümüzde 10-15 yıl önce üretilmiş ve hiçbir fonksiyonu olmayan basit bir cep telefonundan çıkan değerli madenler, günümüzün gelişmiş akıllı cep telefonlarından çıkan değerli madenin iki katı daha fazladır.'' ifadelerini kullandı.
Firma olarak kullanılmış cep telefonlarından yılda 10 ile 20 ton arası topladıklarını anlatan Coşkun, eski telefonların daha sonra işlenmek üzere yurt dışına gönderildiğini söyledi.