Eski Facebook Başkanı'ndan şok uyarı

Abone ol

Facebook‘un eski başkanı Sean Parker, sosyal medyanın insan psikolojisinin zayıf noktalarını kullandığını söyleyerek, "Çocuklarımızın beynine neler olduğunu sadece Tanrı biliyor" uyarısı yaptı.

Müzik paylaşım sitesi Napster'in kurucusu ve Facebook eski başkanı Sean Parker, sosyal medya kullanımının sonuçları konusunda uyarılarda bulundu. 

Philadelphia merkezli haber sitesi Axios'a demeç veren Parker, Facebook kurucularının siteyi yaratırken kasıtlı olarak kullancıların mümkün olduğunca sitede uzun süre zaman geçirmelerini sağlama amacı güttüğünü işaret etti.

'İNSAN PSİKOLOJİSİNİN ZAYIF NOKTALARINDAN FAYDALANILIYOR'

Bu hedef doğrultusunda 'beğen' gibi tepkilerle Facebook'un kullanıcıların dikkatini ayakta tutmaya çalıştığını, bu dopamin etkisinin kullanıcıları Facebook'ta biraz daha vakit geçirmeye teşvik ettiğini söyledi.

Sosyal medyanın insan psikolojisinin zayıf noktalarını kullandığını belirten Parker, dopamin ile uyarılan kullanıcının kendisinin de daha fazla içerik ve tepki üretmeye devam ettiğini kaydetti. Bu mekanizmayı toplumsal kabul görmek üzere içine girilen bir devridaime benzeten Parker, "Bu tam da benim gibi bilgisayar korsanlarının aklına gelebilecek birşey. Çünkü burada insan psikolojisinin zayıf noktalarından yararlanılıyor" diye konuştu.

'FACEBOOK TOPLUMLA VE BİRBİRİMİZLE OLAN İLİŞKİLERİ GERÇEKTEN DEĞİŞTİRİYOR'

Facebook'un ilk aylarında Facebook kurucusu Marc Zuckerberg'in ekibine katılan ve bu sayde milyarlarca dolarlık servet elde eden Parker, sitenin çocuklar üzerindeki etkileri konusunda da uyarılarda bulundu.

Parker, Facebook gerçekten toplumla ve birbirimizle olan ilişkileri değiştiriyor. Sizin üretkenliğinize tuhaf şekillerde müdahale ediyor. Çocuklarımızın beynine neler yaptığını Tanrı bilir" ifadelerini kullandı.

'YİNE DE BUNU YAPTIK'

Eski bir hacker olan Parker sözlerini şöyle sürdürdü: "Yaratıcıları bunun bilinçli bir şekilde farkındaydı. Ve yine de bunu yaptık." 

Parker kısa süreli görevinden kokain skandalı sonrası 2005'te istifa etmişti.

Facebook ve intermet bağımlılığının beyin taramalarında uyuşturucu bağımlılığı ile benzer sonuçları verdiği konusunda haberler yapılmıştı.

Facebook'un sahibi olduğu Instagram'ın da gençlerin özsaygıları üzerinde olumsuz etkileri olduğu dile getirilmişti.

'BEYİN SAPININ SONUNA YAPILAN YARIŞ BİR GERÇEK'

Başka Silikon Vadisi girişimcileri de teknoloji devlerinin kullanıcıların dikkatini canlı tutma amaçlı uygulamaları konusunda benzer endişeleri dile getirdi.

Eski bir Google mühendisi olan Tristan Harris Twitter'dan yaptığı açıklamada "Daha önce bahsettiğim dikkat çekme ekonomisi ve beyin sapının sonuna yapılan yarış benim yorumum değil, bir gerçek. Sistemin nasıl çalıştığını anlatıyorum. Bu teknoloji endüstrisini eleştirmekle ilgili değil, dikkat çekme ekonomisinin işleyişi konusunda reform yapma ihtiyacının acilliğiyle ilgili" dedi.

SPUTNİK

Günün Önemli Haberleri