Eski CIA çalışanına 'casusluk' suçlamasıyla dava

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı, Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) gizli dinleme ve izleme operasyonlarıyla ilgili bilgileri sızdıran eski CIA ajanı hakkında casusluk suçlamasıyla dava açtı.

Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı, Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) gizli dinleme ve izleme operasyonlarıyla ilgili bilgileri sızdıran eski CIA ajanı hakkında casusluk suçlamasıyla dava açtı.

Edward Snowden'a yöneltilen suçlamalar arasında casusluk amacıyla komplo oluşturmak ve hükümet malının çalınması da var.

Snowden, NSA'in gizli telefon dinleme ve internet faaliyetlerini izleme operasyonlarıyla ilgili bilgileri Guardian ve Washington Post gazetelerine sızdırdıktan sonra Mayıs ayında Hong Kong'a kaçmıştı.

Amerika Birleşik Devletleri'nin, Snowden'ın iadesi için girişimde bulunmaya hazırlandığı da gelen bilgiler arasında.

Snowden'ın sızdırdığı bilgiler, NSA'in dinlediği telefon görüşmelerinden ve izlediği internet kullanımından büyük miktarda bilgi topladığını ortaya çıkarmıştı.

Tutuklama emri de çıkarıldı

Snowden hakkındaki davayla ilgili belgeler, Doğu Virginia'daki bir federal mahkemeye sunuldu.

Mahkeme belgelerinde Snowden için bir tutuklama emri çıkarıldığı da belirtiliyor.

Edward Snowden, 'hükümete ait malları çalmakla, yetkisi olmadığı halde ulusal savunma bilgilerini başkalarıyla paylaşmakla, iletişim istihbarat bilgilerini başkalarıyla paylaşmakla' suçlanıyor.

14 Haziran'da açılan ancak kamuoyuna yeni açıklanan dava dosyasındaki suçlamaların her biri 10 yıla kadar hapis cezası içeren suçlar.

BBC Washington muhabiri Katy Watson, Snowden'a yöneltilen suçlamaların, Amerikan yönetiminin bu durumu ne kadar ciddiye aldığının göstergesi olduğunu vurguluyor.

'Vatana ihanet'

Amerikan Senatosu'nun Silahlı Kuvvetler Komitesi'nden Demokrat senatör Bill Nelson yaptığı açıklamada, davadan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve "Başından beri bunun 'vatana ihanet' olduğunu düşünüyordum. Umarım Hong Kong yönetimi Snowden'ı tutuklar ve Amerika Birleşik Devletleri'ne iade eder" dedi.

Amerika Birleşik Devletleri ve Hong Kong suç konusunda işbirliği içinde olsa da, Snowden'ın temyiz hakları, iade sürecinin uzamasına neden olabilir.

Edward Snowden'ın sızdırdığı belgeler, Amerikan istihbarat örgütlerinin Prizma adı verilen bir program çerçevesinde dokuz internet şirketinin veri tabanlarına girdiğini ve internet üzerinden gönderilen tüm postaları, yapılan sohbetleri, internet telefonu aracılığıyla yapılan görüşmeleri, görüşmeyi yapan kişilerin isimlerini, bulundukları yeri ve diğer ayrıntıları izlediğini ortaya çıkarmıştı.

61 bin operasyon

Snowden, Ulusal Güvenlik Kurumu'nun Hong Kong'da ve Çin'de bazı kurumları hedef aldığını da iddia etti.

Snowden'a göre, Kurum'un hedefleri arasında Hong Kong'daki Çin Üniversitesi, kamu görevlileri ve öğrenciler vardı.

Edward Snowden, Ulusal Güvenlik Kurumu'nun küresel olarak 61 bin dinleme operasyonu düzenlediğini de savundu.

Hükümet yetkilileri ise uygulamalarını ve kullandıkları sistemi savunarak telefon dinleme ve internetteki faaliyetleri izlemenin onlarca terör komplosunu engellediğini savunuyor.

Günün Önemli Haberleri