Eşinden dert yanan 112yi arıyor
Abone olHastalar can derdinde 112'yi arayanlar dert paylaşma peşinde. Asılsız ihbarlar yetkilileri çıldırtıyor..
Acil sağlık sorunları, trafik, iş ve ev kazalarının yanı sıra intihar ve yangın gibi olaylara kısa sürede müdahale ederek ''hayat kurtarma'' çabasında olan 112 Acil Servis'e gelen çağrıların büyük bölümünün eşi ve sevgilisiyle kavga edenlerle psikolojik sorunları bulunanlara, taciz amaçlılardan dert paylaşmaya çalışanlara kadar asılsız ihbarlardan oluştuğu bildirildi.
Hatay 112 Komuta Kontrol Merkezi Başhekimi Faruk Anlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, il genelinde 18 istasyonlarının bulunduğunu, 270 kişilik ekiple hizmet verdiklerini, ancak asılsız ihbarlar nedeniyle zaman zaman zor durumda kaldıklarını belirtti.
112 Komuta Kontrol Merkezi Çağrı Kayıt ve Operasyon Yönetim Sistemi Projesi kapsamında ambulansları uydudan takip edebildiklerini vurgulayan Anlar, şöyle devam etti:
''Merkezimize gelen çağrıların doğru olup olmadığını saptadıktan sonra ekiplerimiz kısa sürede olay yerine gidiyor. Ekiplerimizin uydudan gözetim sayesinde olay yerine ne kadar hızla gittiğini takip edebiliyoruz. Vakalara bu sistem sayesinde 4 ile 10 dakika gibi kısa bir sürede ulaşabiliyoruz.
Merkezimize günde 5-6 bin civarında çağrı geliyor. Ancak, bunlardan sadece 70'i gerçek vakalarla ilgili oluyor. Merkezdeki personelimiz her gün birçok asılsız ihbarla meşgul ediliyor. Eşi ve sevgilisinden ayrılanlar ile çocukların gelişi güzel aramasına maruz kalıyoruz. Bazen alkollü kişiler arayarak dertlerini, sıkıntılarını anlatmaya çalışıyor. Ekiplerimiz bu kişiler yüzünden işlerini yapmakta güçlük çekiyor. Taciz telefonları yüzünden merkezimiz bir anlamda dert dinleme yeri haline geldi. Görevliler, zaman zaman da küfürlere maruz kalıyor.''
''TELEFONLARINI DENİYORLAR''
Faruk Anlar, çağrı telefonlarından bir çoğunun da vatandaşların deneme amaçlı aramalarından oluştuğunu, özellikle cep telefonlarının acil arama işlevini gerçekleştirip gerçekleştirmediğini anlamaya çalıştıklarını söyledi.
Acil servisin ''yaşam için mücadele'' verdiğini ve her anının değerli olduğunu vurgulayan Anlar, ''Ancak, taciz telefonları ve asılsız ihbarlar gerçek bildirimlere yanıt vermemizi geciktirebiliyor. Önemli bir görevi yerine getiren merkezin telefonunun meşgul edilmemesi gerekiyor. Bu konuda vatandaşlarımızda artık bilinç oluşmalı. Çünkü bu telefonlar nedeniyle başka bir yerde bir kişi hayatını kaybediyor olabilir'' diye konuştu.
Anlar, özellikle ailelerden destek beklediklerini, çocukların bu konuda uyarması gerektiğini kaydetti.
Gün içinde merkezlerini arayan ve telefon numaralı sistemde görünen tacizcileri sistemin özelliği gereği en fazla bir saatliğine ''kara liste''ye aldıklarını ifade eden Anlar, ancak bunun da kalıcı bir çözüm olmadığını söyledi.