Esenler buram buram Anadolu yaşadı

Abone ol

Esenler, Ramazan’da buram buram Anadolu yaşadı. Türkiye coğrafyasının her yerinden renklerin sunulduğu geceler, Ramazan’da Esenler’e ayrı bir güzellik yaşattı.

Esenler Belediyesi’nin “Birlikte daha iyiyiz” sloganıyla düzenlediği Ramazan etkinliklerinin en ilgi çekeni, ilçede kurulu bulunan mahalli derneklerle birlikte organize edilen yöresel gecelerdi.

Her ilin kültür-sanatının, folklorik özelliklerinin, yiyecek, giyecekleri ve gelenek –göreneklerinin tanıtıldığı gecelere, Türkiye’nin 81 ilinden insanın temsil edildiği Esenler’de vatandaşlar büyük ilgi gösterdiler.

Sahne Yiğidoların

Ramazan’ın son haftasında sırasıyla Sivas, Sinop ve Çorum illeri gecelerini düzenlediler. Gecede konuşan Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, “Ozanlar, aşıklar ve yiğitler diyarı, Pir Sultan Abdal’ların, Kul Himmet’lerin, Aşık Veysel’lerin doğup büyüdüğü, havası sert, insanı mert Sivaslı hemşehrilerim” diyerek söze başladı. Sivas’ın her zaman kardeşlik türkümüzün nakaratlarını bozmak isteyenlere en derin cevabı verdiğini söyleyen Göksu, “Sivaslının ağzından bir defa (gardaş) çıktı mı ta yürekten gelir. Onun söylediği gardaş iyi günde de, kötü günde de dert ortağı olan bir gardaştır” dedi. Sivas yöresel yemeklerinin tanıtıldığı gecede, meşhur Kangal köpeği de sahnede boy gösterdi.

Sinop’tan döner

Haftanın ikinci gecesini Sinop Dernekleri Federasyonu (SİNDEF) gerçekleştirdi. SİNDEF Başkanı Timuçin Oğuz’un ardından söz alan Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Anadolu insanının doğusu ile batısı ile, güneyi ile kuzeyi ile aynı duyguları paylaştığını, dillerinden aynı şiirlerin, aynı türkülerin döküldüğüne bu sahnenin şahit olduğunu belirterek, “Bu sahnede horon da tepiliyor, halay da, zılgıt da çekiliyor, zeybek de oynanıyor. Davul da çalınıyor, kemençe de… Mevlana’nın dediği gibi aynı dili konuşan değil, aynı duyguları paylaşan insanlar olduğumuz zaman daha iyi anlaşırız. Aynı duyguları paylaşıyoruz ki, bir çağrı ile her akşam binlerce insan toplanıyor buraya” diye konuştu.

Türkiye’nin üzerinde bir çok oyunlar oynandığını, bir çok hesaplar yapıldığını dile getiren Göksu, “Ancak işte bugün olduğu gibi biz aynı duyguları paylaşırsak hangi hesabı yaparlarsa yapsınlar, o hesap Sinop’tan döner, Edirne’den döner, Kars’tan döner. Bu millet sessizdir, ama bir konuştu mu da tam konuşur” dedi.

Gobellerle sona erdi

Esenler Belediyesi, Ramazan etkinlikleri kapsamında düzenlenen ve Yozgat ile başlayan yöresel geceler, Çorum gecesi ile sona erdi. Sahneye 19 numaralı Çorum Spor forması ve kaşkolu ile çıkan Belediye Başkanı Göksu, Çorum’un Hitit Uygarlığı’ndan Selçuklu’ya, Osmanlı’ya kadar bir çok medeniyete ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, “Adeta Çorum dünya medeniyetinin bir açık hava müzesidir, sergisidir. Siz Çorumlular böylesine ağır bir mirasın sahiplerisiniz” dedi.

Çorumluların bu mirası ülkenin her karış toprağında hissedilir hale getirmek gibi bir sorumluluklarının bulunduğunu söyleyen Göksu, “Hayatlarımızı da buna göre dizayn etmek zorundayız. Medeniyetlerimizi gelecek nesillere aktaramazsak yaşatamayız. Bugün Avrupa’da, Asya’da, Afrika’da ve dünyanın dört bir yanında bizim medeniyetimizin izleri varsa atalarımızın miraslarına sahip çıkmalarındandır. Bugün biz de aynı sorumluluğu taşıyıp medeniyetimizi, kültürümüzü gelecek nesillere aktarmak zorundayız. Her medeniyet kökleri üzerinde büyür. Aksi takdirde en küçük rüzgarda savrulur gider, yok olur” şeklinde konuştu.

Günün Önemli Haberleri