Eşcinsel kovboylar vizyonda

Abone ol

Ang Lee’nin yönettiği son film ‘Brokeback Mountain’, ‘Brokeback Dağı’ adıyla gösterime girdi.

Brokeback Dağı (Brokeback Mountain)
Ang Lee’nin yönettiği son film ‘Brokeback Mountain’, ‘Brokeback Dağı’ adıyla gösterime girdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, filme 18 yaş sınırlaması getirdi.

‘Brokeback Mountain / Brokeback Dağı’, Amerikan Film Akademisi’nce verilen 78. Oscar Ödülleri’nde En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Uyarlama Senaryo ve En İyi Erkek Oyuncu kategorilerinin de aralarında bulunduğu 8 dalda aday olmuş, bunlardan 3’ünü (En İyi Yönetmen, En İyi Uyarlama Senaryo ve En İyi Müzik) ödüle dönüştürmüştü.

Bu yıla damgasını vuran film, Türkiye’de 18 yaşının altındaki seyirci tarafından izlenemeyecek.

‘Brokeback Dağı’ ABD’de 81 milyon dolar gişe hasılatı elde etmiş, 17 yaş altındakilerin filme reşit olan biri eşliğinde girebilmesini tavsiye eden “R” sınıflandırmasını almıştı.

YAPIM HAKKINDA

Prodüksiyonu Diana Ossana ve James Schamus tarafından üstlenilen ‘Brokeback Dağı’nda önemli rolleri Heath Ledger, Jake Gyllenhaal, Linda Cardellini, Anna Faris, Anne Hathaway, Michelle Williams ve Randy Quaid üstleniyor.

Pulitzer ödüllü Annie Proulx’un bir kısa hikayesine dayanan film için uyarlama, Pulitzer ödüllü yazar Larry McMurtry ve Diana Ossana tarafından gerçekleştirilmiş.

Türkiye hakları Filmpop’a ait olan 134 dakika uzunluğundaki filmin Türkiye genel dağıtımı Warner Bros. tarafından yapılıyor.

Oscarlı sinemacı Ang Lee, 2005 Venedik Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Film dalında Altın Aslan kazanan ‘Brokeback Dağı’ ile destansı bir Amerikan aşk hikayesini perdeye taşıyor.

FİLMİN ÖYKÜSÜ

Wyoming ve Teksas’ın büyüleyici manzaralarında çekilen filmde biri çiftlik kahyası, biri rodeo kovboyu olan iki genç erkeğin hikayesi anlatılıyor.

1963 yılında tanışan ikili arasında beklenmedik şekilde bir ömür boyu sürecek bir bağ kurulur ve beraberinde getirdiği sorunlar, mutluluklar ve trajediler aşkın dayanıklılığını gözler önüne serer.

Wyoming, Signal’da bir sabah erken saatlerde Ennis Del Mar (Heath Ledger) ve Jack Twist (Jake Gyllenhaal) bölgenin çiftçilerinden Joe Aguirre (Randy Quaid) yanında iş bulmak amacıyla girdikleri sırada tanışırlar.

Ennis ve Jack’in doğdukları dünya hızla değişmekte ancak çok az gelişmektedir. İki delikanlı da kendileri için önceden çizilmiş yolun farkındadır - sürekli bir iş bulmak, evlenmek ve bir aile kurmak. Ama ikisi de ifade edemedikleri bir şeye karşı açlık hissetmektedirler.

Aquirre ikisini muhteşem Brokeback Dağı’nda çoban olarak yolladığında aralarında önce bir dostluk, sonraları daha yakın bir ilişki başlar.

ANNIE PROULX (HİKAYENİN YAZARI)

1988’de ilk kurgu eseri olan ‘Heart Songs and Other Stories’i yayımladı. İlk romanı ‘Postcards’, 1993 PEN/Faulkner Kurgu Eser Ödülü’nü kazandırdı.

Proulx, 1994’te ‘The Shipping News’ romanıyla Pulitzer Ödülü kazandı.

Annie Proulx’un kısa öyküsü ‘Brokeback Mountain’ ilk olarak 1997 yılında The New Yorker dergisinde yayımlandı. Hikaye pek çok ödülün yanısıra, National Magazine ödülünü kazandı.

Hikaye daha sonra yazarın ‘Close Range: Wyoming Stories’ adlı derleme kitabında yer aldı.

ÖDÜLLERE BOĞULAN FİLM

Geçen yılın en çok konuşulan filmlerinden ‘Brokeback Mountain’ın yönetmeni Ang Lee, ‘Directors Guild of America / Amerikan Yönetmenler Birliği’nce, En İyi Yönetmen Ödülü’ne değer bulundu.

Tayvan orijinli sinema adamı Ang Lee, daha önce de Altın Küre de En İyi Yönetmen Ödülü’nü almıştı. ‘Brokeback Mountain’ ile 10’dan fazla ödül alan Lee, 5 Mart’ta açıklanan Oscar ödüllerinde de -beklendiği gibi- Oscar’ın sahibi oldu.


OSCAR ÖDÜLLERİ
En İyi Yönetmen, En İyi Uyarlama Senaryo ve En İyi Müzik

DİĞER ÖDÜLLER (EN İYİ FİLM)
Altın Küre
Amerikan Film Enstitüsü - AFI
Boston Film Eleştirmenleri Birliği
L.A. Film Eleştirmenleri Birliği
Las Vegas Film Eleştirmenleri Birliği
New York Film Eleştirmenleri Birliği
San Francisco Film Eleştirmenleri Birliği
Dallas-Forth Worth Film Eleştirmenleri Birliği
Broadcast Film Eleştirmenleri Birliği
BAFTA
Berlin Film Festivali
Londra Film Eleştirmenleri Birliği
Venedik Film Festivali - Altın Aslan

Resmi web sitesi: www.brokebackmountain.com

Kaynak:

Günün Önemli Haberleri