Esad'dan geçiş hükümeti için flaş açıklama!
Abone olSuriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, geçiş hükümetinde hem rejimin hem de muhaliflerin temsil edilmesi gerektiğini söyledi.
Rusya'nın resmi haber ajansı RIA Novosti’ye konuşan Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, geçiş hükümetinde bağımsız güçlerin, muhalif güçlerin ve rejim güçlerinin temsil edilmesinin mantıklı olacağını savundu.
Röportajda kendi âkıbeti hakkında bir yorum yapmayan Esad, Cenevre’de tarafların geçiş hükümeti konusunda anlaşması gerektiğini ifade etti.
Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın önderliğinde Cenevre’de 14 Mart’ta rejim ile muhalefet temsilcileri arasında başlatılan görüşmeler, şeffaf bir seçim düzenlenene dek ülkeyi yönetecek, tam yetkili geçiş hükümeti oluşturmayı hedefliyor. İlk turu 24 Mart’ta tamamlanan görüşmelerin 9-10 Nisan’da yeniden başlaması bekleniyor.
Muhalifler ve muhalefetin yanında yer alan ülkeler, Esad’in ve rejimin diğer önemli figürlerinin geçiş döneminde yönetimde yer almaması gerektiğini savunuyor. Suriye rejimi ve müttefikleri ise Esad’in geçiş döneminde yönetimde kalmasını, âkıbeti hakkındaki kararın seçimlerde halk tarafından verilmesi gerektiğini savunuyor. Ancak muhalifler Esad yönetimde kaldığı sürece Suriye’de adil bir seçim yapılamayacağını öne sürüyor.
"TÜRKİYE, SUUDİLER, FRANSA VE İNGİLTERE TERÖRE DESTEK VERDİ"
Diğer yandan Sputnik'e de özel röportaj veren Esad, ülkesindeki ve Irak'taki terörizmin Türkiye, Suudi Arabistan, Fransa ve İngiltere'den doğrudan destek aldığını söyledi.
"Asıl problem, terörizm. Bu nedenle terörizmle uluslararası düzeyde mücadele etmeliyiz. Zira terörizm yalnızca Suriye'yi etkilemiyor. Irak'ı da etkiliyor" diyen Esad, "Terörizm doğrudan Türkiye tarafından destekleniyor. Suudi Arabistan'daki kraliyet ailesi de terörizmi doğrudan destekliyor. Terörizme özellikle Fransa ve İngiltere olmak üzere bir dizi Batı ülkesi de destek veriyor" ifadelerini kullandı.
ZARAR 200 MİLYAR DOLAR
Ülkesindeki çatışmaların neden olduğu maddi zarara da değinen Esad, "Ekonomik zarar ve altyapıya verilen zarar 200 milyar doları geçti. Altyapıyı yeniden inşa etmek uzun zaman alacak" dedi.
CENEVRE GÖRÜŞMELERİ
Esad, "Suriye'ye karşı olan pek çok ülkenin, öncelikle Batılı ülkelerin de şirketlerini bu süreçte yer alması için yönlendireceğini sanıyorum. Ancak Suriye ilk olarak dostu olan ülkelerden yardım isteyecek" dedi.
Cenevre'den Suriye görüşmelerine de değinen Esad, bu görüşmelerde oluşturulan 12 maddelik belgeye gönderme yapıp müzakerelerin bu belgeye dayanacağını söyledi: "Cenevre görüşmelerinde şimdiye kadar herhangi bir şeyin başarıldığını söyleyemeyiz ama işe temelinden başlayıp, temel prensipleri formüle ettik. Görüşmeler de bu prensiplere dayanacak."
SURİYELİ SIĞINMACILAR NE OLACAK?
Esad ayrıca Suriyeli sığınmacıların, ülkelerindeki durumda iyileşme umudu gördüklerinde evlerine geri dönebileceklerini söyledi: "Ekonomik kayıpların ve altyapının aldığı zararın Suriyeliler üzerindeki etkisini yumuşatmak ve göçmen akışını azaltmak için altyapının yeniden inşasına kriz bitmeden başladık. Belki ülkeyi terk edenlerin bazıları iyileşme olacağına dair umut gördüklerinde geri dönmek isterler."
‘SİYASİ GEÇİŞ TERİMİ, BİR ANAYASADAN DİĞERİNE GEÇMEK ANLAMINA GELİYOR’
Bunların yanı sıra ülkesindeki geçiş sürecinin mevcut anayasa kapsamında yapılması ve bir birlik hükümetini kapsaması gerektiğini anlatan Esad, yeni hükümetin yapısının Cenevre'de kararlaştırılabileceğini söyledi: "'Geçiş süreci' gibi bir tanım yok. Bize göre, 'siyasi geçiş' terimi, bir anayasadan diğerine geçmek anlamına geliyor. Anayasa da bir sonraki aşamada siyasi yapının nasıl olacağını belirler. Yani, geçiş sürecinin mevcut anayasa kapsamında yapılması gerekir. Yeni anayasaya Suriyelilerin onu oylaması ardından geçeceğiz."
‘KÜRTLERİN ÇOĞU BİRLEŞİK BİR SURİYE İSTİYOR’
Suriye'nin federal yapıya geçip geçmeyeceğine dair tartışmalara da değinen Esad, federal yapının imkansız olduğunu belirtip "Suriye, federal yapı için fazla küçük" dedi.