'Eş Şebab çocukları kalkan olarak kullanıyor'

Abone ol

İnsan Hakları İzleme Örgütü, yayınladığı bir raporda, Somali'deki İslamcı Eş Şebab örgütünün, artan şekilde çocukları zorla kendi saflarına kattığını açıkladı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, yayınladığı bir raporda, Somali'deki İslamcı Eş Şebab örgütünün, artan şekilde çocukları zorla kendi saflarına kattığını açıkladı.

Raporda, kimileri 10 yaşındaki çocukların çocuk asker olarak kullanıldıkları, okullara saldırılar düzenlendiği ve okul çocuklarının canlı kalkan olarak kullanıldıkları belirtildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Somali hükümetini, çocukları korumak için yeterli çabayı sarf etmemekle de suçladı.

Somali'deki çatışmalarda çocuk askerlerin kullanılması yeni bir gelişme değil. Ancak İnsan Hakları İzleme Örgütü, özellikle son iki yıldır, Eş Şebab'ın 'çocukları askerleştirme' girişimlerinde görülmemiş bir artış yaşandığını savundu.

Eş Şebab'ın çocukları okullardan, oyun sahalarından, evlerden kaçırdığını belirten Örgüt, raporunda, "Somali'de çocukların gizlenecek hiçbir yeri yok" ifadelerine yer veriyor.

İslamcı Eş Şebab örgütünden kaçan çocuklar, İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne, eğitim kamplarında hükümete casusluk yaptıkları ve emirlere uymadıkları iddiasıyla pek çok kişinin öldürülüşüne tanık olduklarını anlattılar.

Çocukların kamplardaki eğitimin ardından, çatışmalardaki diğer askerleri korumak üzere cepheye gönderildikleri belirtiliyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün topladığı verilere göre, Eş Şebab, kız çocuklarını da kaçırarak ya cephede savaşmaya zorluyor ya da zorla evlendiriyor.

Ailelerin çocuklarını korumak için çaresiz olduklarını belirten Örgüt, Eş Şebab'a direnen ebeveynlerin saldırıya uğradıklarını ve öldürüldüklerini belirtiyor.

Örgütün raporunda, kendi saflarında da çocuk askerler bulunan Somali hükümeti eleştiriliyor. Örgüt, uluslararası topluma çağrıda bulunarak, çocuk askerler konusunda Somalİ'deki geçiş hükümetine baskı uygulanmasını istiyor.

Günün Önemli Haberleri