Erzurum'da gizemli yolun sırrı
Abone olErzurum'da otomobiller kendiliğinden yokuş yukarı çıkıyor. Bu ilginç ana tanık olmak isteyenler buraya akın ediyor.
Palandöken Dağları'ndaki Abdurrahman Gazi Türbesi'ne
çıkan karayolun sol tarafındaki 'gizemli yolda kontağı kapatılan
otomobil kendiliğinden yokuş yukarı çıkıyor. Bu mucizeye tanık
olmak isteyenler Türkiye'nin dört bir tarafından Erzurum'a
geliyor.
GÖZ YANILSAMASI MI?
Özellikle haftasonları yaklaşık 200 metrelik yolda araçla yer bulmak oldukça zor. Gördükleri manzara karşısında şaşkınlıklarını gizleyemeyenler bunu 'Abdurrahman Gazi'nin kerameti' olarak yorumlarken bilim adamları bunun tamamen bir göz yanılması olduğunu belirterek, yokuş yukarı gibi gözüken yolun aslında rampa aşağı olduğunu söylüyor.
Gizeml yol başlangıcı yazılı tabelanın hemen yanındaki diğer bir
tabelada ise "1 Aracı durdurunuz 2 vitesi boşa alınız. 3
frenden ayağınızı çekiniz. 4 denemeye başlayabiliriniz"
uyarı yazısı bulunmakta.
GİZEMLİ YOLUN SIRRI SONRAKİ SAYFADA
[PAGE]Bazılarının ‘Abdurrahman Gazi’nin kerameti’ olarak yorumladığı olaya ABD Nevada Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Sahası Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Çengel, iki yıl önce açıklık getirmişti.
Palandöken Dağı’nın güney yamaçlarındaki Abdurrahman Gazi Türbesi’ne giden yolda incelemelerde bulunan Prof. Dr. Yunus Çengel, rampa gibi görünen yolun aslında yokuş aşağı olduğunu söyledi.
"MANYETİ ALAN YOK"
Yolda daha önce incelemelerde bulunduğunu belirten Prof. Dr. Çengel, olayın tamamen bölgenin coğrafyasından kaynaklanan bir göz yanılması olduğunu ileri sürdü. İnşaatlarda kullanılan su terazisi ile yol üzerinde deney yapan Prof. Dr. Çengel, şunları söyledi:
ASLINDA RAMPA AŞAĞI
“Bölgede manyetik alan yok. Eğer olsaydı tüm metal eşyalarımız bir noktada toplanır ya da bir şekilde hareketlilik gösterirdi. Yol bölgenin coğrafi yapısı nedeniyle rampa gibi görünse de aslında rampa aşağı bir yer. Bir takım çizgiler ilk bakışta rampa yukarı izlenimini verebiliyor. Bu yoldan çektiğim fotoğrafları ABD’deki öğrencilerime de gösterip, coğrafi yapının inceliklerini anlatıyorum.”