Ersözden Sarızeybeke kumpas

Abone ol

Tuğgeneral Leven Ersöz ve Albay Erdal Sarızeybek çok eskiden tanışıyorlar. Hatta Sarızeybek'in önünü kesen de Ersöz olmuş

İNTERNETHABER

Dün yakalanan Tuğgeneral Levent Ersöz Ergenekon soruşturmasının kilit isimlerinden olan dönemin Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur'un istihbarat başkanıydı. Ersöz aynı zamanda  Doğu'nun efsane albayı olarak bilinen Erdal Sarızeybek'in askerlikten ayrılmasına da neden olan isimdi...

Sarızeybek tüm yaşadıklarını Ya Gazi Paşa Duyarsa" kitabında anlatmıştı.

9 TELEFONUN 3 AYLIK DÖKÜMÜ İSTENDİ

Jandarma İstihbarat Başkanı Tuğgeneral Levent Ersöz'dü. İstihbaratta görevli teknik takip subayı Yüzbaşı Hasan Atilla Uğur, Şanlıurfa Jandarma Alayı istihbarat yüzbaşısı Selçuk Sazaklı’yı arayıp dokuz telefon numarasının üç aylık ayrıntılı dökümünü istedi.

Sazaklı'nin durumu ilettiği Alay Komutanı Kıdemli Albay Erdal Sarızeybek, isteği garipsemişti. Numaraların Şanlıurfa'yla bir ilgisi yoktu. "Neden istiyorsunuz?" diye sordu.

TELEFONLAR ÖZKÖK VE ECEVİT'E AİT

Sarızeybek durumdan şüphelendi. Telefonlardan birini aradı. Karşısındaki ses tanıdık çıktı. Dinlenilmesi istenen telefonlar dönemin başbakan Bülent Ecevit ve Genelkurmay başkanı Hilmi Özkök'ün de aralarında bulunduğu devlet yöneticilerine aitti. Sarızeybek bilmeden çok gizli bir operasyonu açığa çıkarmıştı. 

SARIZEYBEK HAKKINDA SORUŞTURMA

Sarızeybek'in araştırma faaliyetlerinden Şener Eruygur'un haberi oldu ve onun talimatıyla Levent Ersöz Urfa'ya gelerek soruşturma başlattı. Ersöz Sarızeybek hakkında bilgi alabilmek için askerleri dövüyordu.

Gerisini Erdal Sarızeybek şöyle anlatıyor:

"Urfa Jandarma sosyal tesislerinde askerî personelin ifadeleri alınırken 31 Ekim 2003 günü sıra dışı bir olay yaşanır. İfadesi alınan er Yavuz Deniz’in Tuğgeneral Levent Ersöz tarafından dövüldüğü iddiası ortalığı karıştırır. O sırada Yüzbaşı Yavuz Kardemir ve Astsubay Ali Ayyıldız olayın yaşandığı mekandadırlar. Yüzbaşı Kardemir, Albay Sarızeybek’e durumu iletince oraya gelen Sarızeybek, olayı yüzbaşı ve astsubayın tanıklığında tutanağa bağlar. Ardından Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Cengiz Akın’ın odasında Tuğgneral Levent Ersöz ile sert bir tartışmaya girişirler.

SARIZEYBEK VE ERSÖZ ARASINDAKİ DİYALOG

Tuğgeneral Ersöz: Sen tutanak mı tuttun?

Albay Sarızeybek: Evet komutanım, neden aleyhime ifade alabilmek için askerimi dövüyorsunuz?

Tuğgeneral Ersöz: Seni şimdi açığa aldıracağım.

Albay Sarızeybek: Aldırın komutanım ama bana bağırmayın.

Tuğgeneral Ersöz: Defol!

Albay Sarızeybek: Komunanım siz generalsiniz ben albayım. Bana bu şekilde hitap edemezsiniz. Hem sonra neden bizim üzerimizden istihbarat yapıyorsunuz? Yarın bir sorun çıksa altından nasıl kalkacaksınız?

Tuğgeneral Ersöz: Ben böyle bir emir vermedim.

KEŞKE BİLMEYSEYDİM

Sarızeybek, kitabında, alındığı çapraz sorguyu şöyle anlattı:

“Her şeyi anlattım. Yetmedi. Levent Paşam ısrarla 'Daha ne biliyorsun' diye soruyordu. Kendi kendime dedim ki 'Demek bilmemem gereken bir şeyi öğrenmişim de haberim yokmuş. Demek bu öyle bir şeymiş ki rahatsız etmiş.' Acaba neydi? Şimdi kızıyorum kendime. Keşke telefon numaralarını hiç tespit etmeseydim. Nereden bilecektim en azından üçünün kozmik gizli, her birinin şifreli dosyaya ait olduğunu. Ankara’da top secret operasyon olduğunu. Bilemedim. Bilemeyince de aldım başıma belayı."

EKİP DAĞITILDI 

Sarızeybek Gaziantep’te askeri mahkemede yargılanmaya başlandı. Yargılama sürerken, 2004'ün şubat ve mart aylarında Ersöz’ün altındaki tüm istihbarat kadroları dağıtıldı. Sadece Ersöz ve Uğur görevinde kaldı.

SARIZEYBEK BERAAT ETTİ

Ağustos ayında Eruygur emekliye ayrılınca yeni komutan Orgeneral Fevzi Türkeri, Ersöz ve Uğur'u görevden aldı. Ersöz, Bilecik’teki Er Eğitim Tugay Komutanlığı'na, Uğur ise Kocaeli Jandarma Komutanlığı’na gönderildi. Bir yıl sonra Ersöz emekliye sevk edilirken, Uğur Çanakkale’ye gönderildi. Adli soruşturmaların başındaki Jandarma Adli Müşaviri Hâkim Albay Sadrettin Aktaş da emekliye sevk edildi.

Sarızeybek, 9 Aralık 2004'te beraat ederken, Şanlıurfa Asliye Ceza Mahkemesi Tanfer’i dokuz yıl altı ay hapis ve 74.9 milyar lira para cezasına çarptırdı.

Sarızeybek bu olaydan sonra Emekli olarak askerliği bıraktı.

changeTarget(document.getElementById("news_content"))
Günün Önemli Haberleri