Erol Evcil tahliye edildi

Abone ol

Erol Evcil, kara para aklama iddiasıyla yargılandığı davadan tahliye edildi.

İş adamı Erol Evcil ile Hüseyin Kayapalı'nın da aralarında bulunduğu 211 sanığın ''kara para aklamak'' suçundan yargılandığı davada, tek tutuklu sanık Evcil hakkında ''kara para aklamak'' suçundan Bursa 2. Sulh Ceza Mahkemesince verilen tutukluluk müzekkeresi kaldırıldı.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Erol Evcil ile tutuksuz sanıklar Hüseyin Kayapalı, Cengaver Yetim, Fettah Erdem, İlyas Uç, Mehmet Atak ve Hakan Karakurt katıldı.

Duruşmada, bilirkişi raporunun celse arasında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nden geldiği ve tarafların rapora karşı beyanlarının da celse arasında dosyaya sunulduğu tutanağa geçirildi.

Erol Evcil için Kocaeli 1. No'lu Kapalı Cezaevi Müdürlüğüne yazılan yazıya cevap verildiği belirtilen duruşmada, bu yazıda Evcil'e ait Bursa 2. Sulh Ceza Mahkemesinin 30 Şubat 2006 tarihli tutuklama müzekkeresinin halen infazda olduğu, ayrıca ''nitelikli şekilde kasten adam öldürme'' suçundan dolayı ise Evcil için Kandıra Sulh Ceza Mahkemesi'nin 7 Mayıs 2008 tarihli tutuklama müzekkeresinin sırada beklediğinin bildirildiği tutanağa yazdırıldı.

Duruşmada söz alan Evcil'in avukatı Kemal Kumkumoğlu, şirketler üzerine konan tedbir ve kayyum atamalarının kaldırılması, şirketlerin Evcil'e iade edilmesi isteminde bulundu.

Daha önceki celselerde müvekkili Evcil ile ilgili verdiği tahliye dilekçelerini tekrar ettiğini belirten Kumkumoğlu, teknik konulardaki bilirkişi raporunun yetersiz ve dosyada olmayan tespitlere dayandığını savundu.

Kumkumoğlu, yeniden bilirkişi incelemesine gidilmesini ve müvekkili Erol Evcil'in tahliye edilmesini talep etti.

Erol Evcil de tedbir konulan ve kayyum atanan şirketlerinin zararına çalıştırıldığını ve kötü bir yönetim sergilendiğini öne sürdü.

İş Bankası ile faaliyetlerinin hiçbir zaman bankayı dolandırmaya yönelik olmadığını ve bankanın kendilerine verdiği 96 milyon dolar krediyle ilgili gerekli teminatları aldığını dile getiren Evcil, bilirkişi raporunda, dolandırıcılık ve buna bağlı bir kara paranın nasıl ve neye göre tespit edildiğini bilemediğini ifade etti.

Evcil, İş Bankası ile aralarında hukuki davaların bulunduğunu ve bilirkişi raporlarına geçmeyen birçok ödemelerinin olduğunu belirterek, ''Hukuk davaları yoluyla elde edemediklerini bu şekilde bir ceza davasıyla ve ceza davasını kullanarak bizden elde etmeye çalışmaktadırlar. Bu nedenle bilirkişi raporunu kabul etmiyoruz'' dedi.

Erol Evcil, şirketleri üzerine konulan tedbir ve kayyum atamalarının kaldırılmasını, şirketlerinin iade edilmesini ve tahliyesini talep etti.

ÖTEKİ SANIKLAR

Duruşmada söz alan, şirketlerine kayyum atanan bazı sanıklar şirketleri üzerindeki tedbirlerin ve kayyumun kaldırılmasını, bazı sanık avukatları da bilirkişi raporuna itiraz ederek, yeniden bilirkişi incelemesi yapılmasını istedi.

Esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Nuri Ahmet Saraç sanıklardan Hüseyin Kayapalı ve sahibi olduğu turizm şirketi ile ilgili olan bilirkişi raporuna konu edilen ''Vergi Usul Kanunu'na muhalefet'' suçundan halen Bursa Asliye Ceza Mahkemesinde devam eden davanın hangi aşamada olduğunun sorulmasını ve buna ilişkin bilirkişi raporlarının istenilmesi için yazı yazılmasına karar verilmesi talebinde bulundu.

Savcı Saraç, Erol Evcil'in tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, bazı sanıkların avukatlarının yeniden bilirkişi raporu alınması yönündeki taleplerinin reddedilmesini, Kayapalı'ya ait turizm şirketi üzerindeki ''el koyma'', ''kayyum atama'' ve tedbirlerin kaldırılmasını hükme bağladı.

Heyet, bazı sanıkların şirketlerine yeni kayyum heyeti tespit edilene kadar TMSF'nin kayyumluğunun devamını, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinden istenen 5 kişilik kayyum heyetinin tespit edilmesi durumunda da TMSF'nin kayyumluğunun kaldırılarak oluşturulacak kayyum heyetinin tasdik kayyumluğuna çevrilmesini ve tasdik kayyumu olarak atanmasını, ayrıca dosyadaki mevcut şirketlerin mal varlıkları ve banka hesapları üzerindeki tüm tedbirlerin devam etmesini kararlaştırdı.

Mahkeme Heyeti, sanık Erol Evcil hakkında ''kara para aklama'' suçu ile ilgili olarak Bursa 2. Sulh Ceza Mahkemesinin 30 Haziran 2006 tarihli tevkif müzekkeresinin kaldırılmasına karar verdi.

Evcil hakkında, ''nitelikli şekilde kasten adam öldürmek'' suçu nedeniyle Kandıra Sulh Ceza Mahkemesince 7 Mayıs 2008'de verilen tutuklama müzekkeresinin bulunduğunu da tutanağa geçiren mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.

İDDİANAMEDEN

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığınca, Bursa Ağır Ceza Mahkemesinde açılan ve söz konusu suç örgütünün silahlı olması gerekçesiyle özel yetkili İstanbul Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen davanın iddianamesinde, Erol Evcil ile Hüseyin Kayapalı'nın da aralarında bulunduğu 9 sanığın, ''çıkar amaçlı örgüt kurmak ve yönetmek'', ''suçtan kaynaklanan mal varlıklarını aklamak'' ve ''nitelikli dolandırıcılık'' suçlarından 9 ile 26'şar yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.

İddianamede, Hüseyin Kayapalı'nın ayrıca, iş yerinde bulunan mermilere ilişkin 1 ile 3 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

Fırat Ardıç, Öznur Yönek, Engin Eren ile Mustafa Özdalgıç'ın da aralarında bulunduğu 15 sanığın, ''çıkar amaçlı örgüte üye olmak'', ''dolandırıcılık'' ve ''suçtan kaynaklanan mal varlıklarını aklamak''tan dolayı 7,5 ile 21'er yıl arasında hapis cezasına çarptırılması öngörülen iddianamede, 31 kişinin de ''çıkar amaçlı örgüte üye olmak'' ve ''suçtan kaynaklanan mal varlıklarını aklamak'' suçlarından 5,5 yıldan 14,5'ar yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

İddianamede, 137 sanığın, ''suçtan kaynaklanan mal varlıklarını akladıkları'' iddiasıyla 4-10'ar yıl arasında, 19 sanığın da ''çıkar amaçlı suç örgütüne üye olmak ve yardım yataklık etmek'' suçlarından 1,5-4,5'ar yıl arasında hapisle cezalandırılması talebinde bulunuluyor.

Günün Önemli Haberleri